PROTEST: Arbeidere i Petrobras protesterer mot hvordan oljeselskapet drives. De bruker kister med portretter av toppsjefen Pedro Parente. Petrobras-skandalen rir Brasil før OL. Foto: Yasuyoshi Chiba AFP

Korrupsjonsskandalen som ryster OL-landet

Slik tømte de oljeselskapet for penger

ITABORAI/RIO DE JANEIRO (VG) Det ene gigantiske spøkelsesbygget etter det andre preger den «lille» byen Itaborai, ikke langt fra Rio de Janeiro.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– De skulle bygge en gigantisk oljeby her. Det ble ikke noe av, konstaterer vår guide, den svenske Brasil-eksperten og presten Stefan Martinsson, som i nesten 30 år har hatt sitt virke her.

Byggene står halvferdige. Hvorfor? Noe skyldes oljeprisen, men det handler først og fremst om Petrobras-skandalen – den gigantiske korrupsjonssaken som har blitt rullet opp de siste årene.

Hvitvasking

La oss ta det fra starten: I 2013 pågrep brasiliansk politi en pengehvitvasker ved navn Alberto Youssef.

Les også: Politiet står bak ett av fem drap i OL-byen

– Hvis jeg snakker, så faller hele republikken, skal han ha sagt til etterforskerne.

Youssef begynte å beskrive det som vi nå kjenner som Petrobras-skandalen.

VIKTIG: Petrobras er Brasils største selskap. Her ser vi en bensinstasjon på Copacabana i Rio. Foto: Gøran Bohlin VG

Mellom 2004 og 2014 hadde Petrobras, som er Brasils største selskap, en utbredt korrupsjon. Hvem som hadde ideen til det, har aldri kommet fram, men under boomen på 2000-tallet, da oljeprisene var høye, så var det tre grupper som ble involvert i dette: Toppledelsen i Petrobras, toppsjefene i Brasils viktigste entreprenørselskaper og politikerne.

Redd for zika: Kate og William dropper Rio

Slik foregikk det:

• Entreprenørene samarbeidet om budene på Petrobras-kontrakter og overfakturerte systematisk selskapet.

• De som kunne ha avslørt dette på Petrobras, lukket øynene for dette, noe som gjorde at entreprenørene fikk enorme beløp fra Petrobras.

• De belønnet sine partnere innenfor Petrobras-systemet med bestikkelser.

• Noe av pengene endte hos vennligsinnede politikere, enten som personlige gaver eller som donasjoner til deres valgkamper.

Etter som Petrobras er delvis statseid, kan politikerne innstille på toppledere, som deretter belønner politikerne med bestikkelser.

SPØKELSESBY: Dette skulle bli Brasils oljehovedstad, men bygningene i bakgrunnen står halvferdige og tomme etter at Petrobras-skandalen og lave oljepriser har satt sitt preg på Brasil. Foto: Gøran Bohlin VG

Bunker med penger

Ifølge New York Times skal de det dels ha handlet om svære bunker med sedler, andre ganger om flotte klokker, dyre vinflasker, yachter eller til og med prostituerte.

Og vi snakker ikke om lommerusk: Alt i alt skal rundt 5,3 milliarder dollar ha byttet hender på denne måten.

Les også: Avsløring av terrorcelle gir økt OL-bekymring.

Dilma Rousseff overtok som president etter den populære Lula. Han måtte gi seg i 2010, fordi grunnloven ikke tillot at han satt lengre som president. Hun var hans håndplukkede etterfølger. Bakgrunnen var perfekt: en skarp økonom som på 1980-tallet hadde blitt pågrepet og torturert av militærdiktaturet på grunn av sin militante motstand mot makthaverne. Hun vant presidentvalget med ganske klar margin og ble Brasils første kvinnelige president.

SUSPENDERT: Brasils president Dilma Rousseff er suspendert i påvente av riksrettssaken mot henne, som starter etter OL. Hennes tilhengere mener at hun er utsatt for et kupp av sine politiske motstandere. Foto: Roberto Stuckert Filho Afp

Før hun ble president, var Rousseff styreleder i Petrobras fra 2003 til 2010. Altså i stor grad i de årene da korrupsjonen florerte. Dilma er ikke likevel ikke mistenkt for å ha gjort noe galt. Grunnen til at hun stilles for riksrett, og foreløpig har «permisjon» fra presidentjobben, er at hun skal ha pyntet på de statlige budsjettene.

Fungerende president

Derimot er den fungerende president, Michel Temer (75), er anklaget for å ha mottatt 1,5 millioner dollar (drøyt 12 millioner kroner) ulovlig fra et selskap som fikk kontrakter med Petrobras. Temer benekter at han har gjort noe galt, og mener at pengene er lovlige valgkampbidrag.

Les også: Fattige i Brasil tvangsflyttes

Etterforskningen kalles «Operasjon Bilvask» (Operação Lava-Jato). Mer enn 170 personer er så langt tiltalt. Selv den suksessfulle tidligere presidenten Lula har vært inne til avhør.

Mange politikere er involvert. 21 av representantene i underhuset er under etterforskning av Petrobras-skandalen og Operasjon Bilvask (Operação Lava-Jato). Blant disse er den tidligere lederen for underhuset, Eduardo Cunha. Han ble først i mai suspendert i påvente av etterforskningen, så i sommer valgte han å gå av for godt.

DEMONSTRANT: Folk har tatt til gatene i forbindelse med Petrobras-skandalen og det som har skjedd rundt den. Denne mannen demonstrerer til fordel for den nå suspenderte presidenten Dilma Rousseff. Foto: Andre Penner Ap

– Folks tillit til politikerne er lav, faktisk på et historisk lavmål, sier professor Glauco Peres da Silva ved Sao Paulo-universitetet til VG.

– Neste valg blir en stresstest for hele det politiske systemet, sier professoren.

Mindre entusiasme

– Hva med OL-entusiasmen?

– Selv om brasilianere elsker sport, så har den har helt klart falt på grunn av korrupsjonsskandalen og det generelle økonomiske nedturen, sier da Silva.

Les også: Totalt kaos i brasiliansk politikk.

Frykten er at Petrobras-skandalen skal bli enda verre. I begynnelsen av juli vakte det oppsikt da Norges største pensjonsfond, KLP, valgte å svarteliste Petrobras i frykt for at korrupsjonsskandalen skal bre seg ytterligere. Også representanter for Oljefondet har sagt at de vurderer sine investeringer i Petrobras.

En rekke tidligere sjefer i Petrobras og andre energiselskaper har endt bak lås og slå. Den mest prominente er entreprenørmilliardæren Marcelo Odebrecht. Han regnes som å tilhøre topp 10 i rikdom av Brasils i alt 206 millioner innbyggere.

PS: Statoil kjøpte nylig eierandelen til Petrobras i Santos-bassenget utenfor kysten av Brasil for drøyt 21 milliarder kroner. Statoil mener at det er strategisk smart å kjøpe seg inn nå som oljeprisen er lav – men analytikerne er slett ikke like overbevist om at de har gjort et godt kjøp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder