David Frost, administrerende direktør for Scotch Whisky Association, sier til VG at han frykter for konsekvensene for bransjen utenfor EU. Foto: Andrew Milligan PA, NTB Scanpix

Skotsk flertall for nytt valg om uavhengighet

PETERHEAD/ OSLO: Bruddet med EU fører nå til et at flertall av skottene vil ha ny folkeavstemning om å bryte ut av Storbritannia, viser ferske meningsmålinger.

 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Eirik Røsvik

Artikkelen er over fire år gammel

Det politiske kaoset som utspiller seg i Storbritannia etter det ble klart at britene har stemt for å forlate EU, har en bitter ettersmak i Skottland.

Få oversikt: Derfor ble det brexit

Les mer: VG-spesial: Hvilke EU-land følger etter brexit?

Flertallet av skottene stemte nemlig for å bli. Mange sitter derfor nå igjen med følelsen av å bli tvunget ut av EU mot sin vilje.

Frykter for fremtiden

For den skotske whiskybransjen, en av Skottlands viktigste merkevarer, har utfallet av valget ført til en nervøs stemning.

Les også: 1 av 3 nordmenn tror brexit er slutten på EU

– Jeg fulgte opptellingen av stemmene tett hele natten og klarte ikke gå å legge meg. Vi har fryktet at dette kunne komme til å skje og for oss som bransje er ikke dette gode nyheter, sier David Frost, administrerende direktør for Scotch Whisky Association til VG.

– Å ha tilgang på EUs indre marked og å kunne forholde oss til ett felles regelverk har vært godt for eksporten av whisky. Nå venter vi i spenning på hva slags nye regler vi må forholde oss til, sier han.

Vil ut av EU

Flere meningsmålinger etter at fredagens resultat av EU-valget viser at flertallet av skottene ønsker at det skal arrangeres et nytt uavhengighetsvalg. I den skotske avisen The Mail on Sunday svarer 48 prosent av skotske velgere at de vil ha ny avstemning om uavhengighet, mens 44 prosent sier de ikke vil. 8 prosent svarer at de ikke vet.

Tendensen er den samme i Sunday Post og Sunday Times. Sunday Post viser at 59 prosent vil ut av Storbritannia, mens 52 prosent i Sunday Times vil det samme.

Dette avslører et stemningsskifte i den skotske velgermassen, da 52 prosent av skottene like før EU-avstemningen svarte at de ikke synes et nytt uavhengighetsvalg var nødvendig. Forrige gang skottene stemte om uavhengighet var i 2014.

Ber om skotsk veto

Førsteminister i Skottland Nicola Sturgeon har hele tiden vært klar på at et brexit mot skottenes vilje vil bety at en folkeavstemning for uavhengighet fra Storbritannia nok en gang aktualiseres, noe hun de siste dagene har gjentatt ved flere anledninger.

Førsteminister Nicola Sturgeon i det skotske nasjonalistpartiet SNP kjemper for at Skottland fremdeles kan være i EU. Foto: NTB Scanpix

Bakgrunn: Se hvordan britene stemte

I dag sa også førsteministeren at hun mener at Skottland kan legge ned veto mot at Storbritannia forlater EU, i et intervju med BBC.

– Sturgeon sier dette både med moralsk og politisk autoritet, men rent konstitusjonelt har hun ikke mulighet til å nedlegge veto mot at Storbritannia går ut av EU, forklarer førstelektor Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo.

– Skottene har stor grad av selvstyre, men det er ikke grunnlovsfestet. Makten er delegert fra London. Det betyr at det britiske parlamentet med full rett helt legitimt kan oppløse det skotske parlamentet på dagen om de skulle ønske det, men det er jo selvsagt politisk umulig, sier han.

Tror på ny folkeavstemning

Bratberg tror det er store muligheter for at det kan bli ny folkeavstemning hvor skottene blir spurt om Skottland løsrive seg fra Storbritannia.

– Sturgeon har gode moralske og politiske kort på hånden. Mye har endret seg på kort tid. En ny folkeavstemning er ikke lenger bare en teoretisk mulighet. Skottene kommer til å hevde sin rett med stor kraft i tiden fremover, sier Bratberg.

Skottene har lenge vært mer EU-vennlig enn gjennomsnittet av britene, mye på grunn av en stor landbruksnæring og grisgrendte strøk som nyter godt av EU-subsidier. Det er også mindre immigrasjon til Skottland enn til mange andre deler av Storbritannia, en faktor som har vært viktig for dem som ønsket å bryte ut av EU.

– Det skotske nasjonalistpartiet må være helt sikre på at de vinner dersom tvinger fram en ny folkeavstemning. Nye forutsetninger etter brexit gir dem gode grunner til å spørre på nytt, men om de taper enda en gang har de virkelig brent seg, sier han.

Les også

 1. Skottland starter umiddelbare EU-samtaler

  Skottland forsikrer EU-borgere om at de er verdsatt.
 2. Brexit har fått Gibraltar til å skjelve

  GIBRALTAR (VG) Britene på Spanias sydspiss frykter at Madrid skal stenge grensene etter brexit.
 3. Derfor ble det brexit

  En skremselskampanje uten troverdighet, en populær…
 4. OUTsch! Lekne brexit-grep fra verdens aviser

  Aviser i hele verden ryddet forsidene for brexit.
 5. 10 ting brexit lærer oss

  Britene ga oss fotball, internett og Harry Potter. Nå har de også gitt oss brexit.
 6. Slik splitter brexit Storbritannia

  OSLO/LONDON (VG) Resultatene av EU-avstemningen viser et klassedelt samfunn, mener eksperter og britiske medier.
 7. Skottland vil be om ny folkeavstemning etter EU-valget

  Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon slår fast at Skottland vil forbli i EU og at de derfor vil kreve en ny…
 8. Kommentar: Et nei til Europa

  LONDON (VG) Britenes nei til EU er et nei til Europa. Som øyfolk flest er de vant til å klare seg alene.

Mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Storbritannia
 4. Skottland

Flere artikler

 1. May antyder skotsk brexit-utsettelse

 2. Hun styrer Skottland mot uavhengighet: – Skottene liker ikke Boris Johnson

 3. Kan Boris Johnsons «no-deal» Brexit bryte opp Storbritannia?

 4. Forlater britene EU, kan Skottland forlate Storbritannia

 5. Vil ha ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet

Fra andre aviser

 1. Sturgeon: Skottland kan legge ned veto mot Brexit

  Bergens Tidende
 2. Skuffede skotter revurderer forholdet til Storbritannia

  Bergens Tidende
 3. Skottlands leder vil ha omkamp om skotsk uavhengighet

  Bergens Tidende
 4. Skottland ber om ny folkeavstemning

  Aftenposten
 5. Skotsk måling viser klart flertall for selvstendighet

  Aftenposten
 6. Skottlands regjeringssjef: - Skottland kan blokkere Brexit

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder