ALVOR: Den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu (til høyre) og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under en pressekonferanse i Ankara 9.september. Foto: Adem Altan, AFP

Tyrkia advarer EU: – Dere har én siste sjanse

ANKARA (VG) Europeiske ledere sviktet Tyrkia etter kuppforsøket, sier landets utenriksminister til VG. Nå har EU én siste sjanse til å bedre forholdet.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over tre år gammel

Tyrkia har lenge klaget over det landets styresmakter mener er arroganse fra EU i de fastlåste forhandlingene om en avtale rundt visumfrihet. Etter det mislykkede kuppforsøket i juli har forholdet gått fra vondt til verre.

Tyrkia mener europeiske ledere brukte altfor lang tid på å fordømme kuppforsøket, og reagerte kraftig på kritikken mot president Erdogans massive utrensking i etterkant av kuppet.

– Noen europeiske politikere begynte å kritisere oss for behandlingen av kuppsoldatene allerede samme kveld som disse kuppmakerne fortsatt bombet vårt folk, sier Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu til VG.

– Noen hevdet løgnaktig at Tyrkia halshugget soldater, som om vi var Daesh (Den islamske staten, journ.anm.), fortsetter han.

Møter med Brende og Stoltenberg

Cavusoglu svarte på spørsmål etter å ha hatt møter med både NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, Norges utenriksminister Børge Brende og EUs øverste representant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, Federica Mogherini, i den tyrkiske hovedstaden fredag.

Etter møtet med Brende fikk norske medier, VG og NRK, stille statsråden noen spørsmål.

VG ba om en vurdering av den europeiske responsen på kuppforsøket. Ministeren svarte med en lang tirade om hvordan han føler at Tyrkia ble sviktet etter kuppforsøket.

– Kritikken økte og ble som en trussel mot oss, sier Cavusoglu, og avviser at kuppsoldater ble utsatt for overgrep, noe blant annet Amnesty International har hevdet.

– Hva mener du er begrunnelsen for at vestlige land kom med denne kritikken?

– Mange var påvirket av løgnaktig propaganda fra kuppmakernes nettverk, vi forventet at våre venner i Europa heller ville komme hit og se selv, men det skjedde ikke.

Bakgrunn: Tyrkia: Nå kommer tilståelsene

Mange vil ha brudd med EU

NRK spurte om Tyrkia nå ville gjøre slik mange tyrkiske medier foreslår: Å bryte forhandlingene med EU.

– Dessverre har støtten til EU i vår egen befolkning gått ned etter sviket mot oss, men EU-medlemskap har alltid vært en prioritet og utenrikspolitisk strategi, sier Cavusoglu.


– EU støttet ikke opp om demokratiet i Tyrkia, nå forventer vi at det tas skritt for å rydde opp. Europa har én siste sjanse til å bedre forholdet, sier Cavusoglu.

Cavusoglu tok seg tid til å berømme at norske ledere, som Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, Stoltenberg og Brende, har gitt Tyrkia støtteerklæringer i det siste.

PREGET: Parlementsmedlem Taha Özhan fra styrende AKP viste Brende rundt i parlamentet. – Det gjorde sterkt inntrykk, sa den norske utenriksministeren. Foto: Nilas Johnsen

De to sistnevnte ble vist rundt i det tyrkiske parlamentet, der det fortsatt er et gapende hull i taket fra et bombeangrep under kuppforsøket. Parlementsmedlem Taha Özhan fra styrende AKP viste Brende rundt.

– Fare for massakre

– Det kunne blitt en massakre her, dersom det ikke hadde vært nesten tomt her inne den kvelden. De neste dagene ble det hevdet at kuppet var iscenesatt. Tenk reaksjonene hvis vi hadde sagt det etter Breiviks terror i Norge, sier han til VG

– Støtten kommer altfor sent, europeiske land forsto ikke alvoret i kuppet. Vi er sinte, og forholdet mellom Tyrkia og EU er skadet, fortsetter han.

Brende sier han har forståelse for at Tyrkia reagerte på at enkelte stilte spørsmål ved rettsprinsippene i landet, før de hadde tatt klar avstand til kuppforsøket.

– Det gjør sterkt inntrykk å se ødeleggelsene mot et symbol på demokratiet som parlamentet er. Det er viktig å vise solidaritet etter et slikt forsøk på militærkupp, samtidig må man kunne minne Tyrkia på sine forpliktelser, slik at rettsprosessen blir i tråd med menneskerettighetene, sier han.

FIKK SE SKADENE: Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, fikk også se skadene i parlamenstbygget. Foto: NATO

Det samme påpekte NATO-sjef Jens Stoltenberg til VG etter en samtale med president Erdogan om kuppet.

– Jeg har understreket at NATO forventer at de ansvarlige for kuppet får en rettsprosess som er i tråd med internasjonale konvensjoner som Tyrkia har undertegnet, sier Stoltenberg.

Les også

 1. Erdogan fortalte NATO-Jens om da han unnslapp kuppforsøket

  ANKARA (VG) Tyrkia-president Recep Tayyip Erdogan fortalte NATO-sjef Jens Stoltenberg dramatiske detaljer om sin egen…
 2. IS eliminert fra Tyrkia-grensen

  IS har mistet den siste strekningen de kontrollerte langs grensa til Tyrkia, ifølge et tyrkisk nyhetsbyrå og…
 3. Sammenligner kamp mot kurderne med krig mot IS

  ISTANBUL (VG) Tyrkia legger ikke skjul på at deres pågående offensiv inne i Syria i like stor grad vil handle om…
 4. Turkish Airlines tilbyr sine piloter til flyvåpenet

  ISTANBUL (VG) Flaggskipet i den tyrkiske økonomien, Turkish Airlines, går mot massive tap.

Mer om

 1. Tyrkia

Flere artikler

 1. Erdogan fortalte NATO-Jens om da han unnslapp kuppforsøket

 2. Erdogan om påstand om «kontrollert kupp»: – Skammelig å si sånt

 3. Gülen: – Kuppforsøket kan ha vært iscenesatt av Erdogan selv

 4. Ber utenriksministeren legge press på Tyrkia etter mediestopp

 5. Avhoppede NATO-offiserer i Norge: – Regimet forsøker å stilne oss, men vi må snakke for Tyrkias skyld

Fra andre aviser

 1. Stoltenberg: – Tyrkia er en nøkkelalliert

  Aftenposten
 2. Erdogan i tårer i begravelse for Istanbul-ofre

  Bergens Tidende
 3. Brende besøker Tyrkia

  Fædrelandsvennen
 4. Erdogan om kuppmakerne i Tyrkia: – De vil betale en svært høy pris for sitt svik

  Aftenposten
 5. Tyrkia hevder Gülen-tilhengere var involvert i NATO-tabbe i Norge

  Aftenposten
 6. EU advarer Tyrkia mot dødsstraff

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder