Derfor er brexit viktig for deg: Åtte konsekvenser for Norge

Rentekutt og en billigere turisttilværelse på de britiske øyer. Dette er fordelene Brexit gir oss nordmenn.

 • Rune Thomas Ege
 • Stella Bugge
 • Eirik Røsvik
 • Mona Langset

Artikkelen er over fire år gammel

Fredag morgen var sjokkresultatet klart: Et flertall på 51, 9 prosent av britiske velgere har stemt for å forlate EU. Med en valgdeltakelsen på 72,2 prosent har britene valgt å forlate unionen.

Samtidig stiller en hel verden seg samme spørsmål: Hva betyr dette egentlig for meg?

Her er åtte punkter du bør være obs på som nordmann – forklart og illustrert med Roar Hagens tegninger:

1. EØS-avtale

Foto: Tegning: Roar Hagen VG

– Brexit vil få potensielt store konsekvenser for EØS-avtalen. Hvis Storbritannia går inn i EFTA, vil Norge over natten reduseres fra storebror til lillebror. Hele EØS-konstruksjonen er veldig skjør. Det er ikke godt å si hvor mye EØS-avtalen tåler, den kan ryke hvis Storbritannia kommer med, sier Halvard Haukeland Fredriksen, professor ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen.

– Brexit vil nok tvinge fram en reforhandling, også for Norges del. Når norske politikere advarer britene mot å bli som Norge, er det med norske interesser i bakhodet. De er redde for at EØS-avtalen vil ryke, sier professor Erik Oddvar Eriksen ved Senter for europaforskning på Universitetet i Oslo.

– Brexit gir økt oppmerksomhet om EØS-avtalen, noe som kan gi Norge nye muligheter. Det har lenge vært vanskelig å få EU til møtebordet, men den politiske kjøttvekten til Storbritannia vil endre dette. Det kan gi Norge en ny rolle og øke innflytelsen vår i Europa, sier universitetslektor i statsvitenskap Espen Leirset ved Nord Universitet.

Men statsminister Erna Solberg (H) gikk fredag morgen ut for å berolige EØS-frykten:

– EØS-avtalen står støtt. Det er ingen grunn til å skape uro om det, sa Solberg.

2. Studenter

Foto: Tegning: Roar Hagen VG

Det er i dag rundt 5000 nordmenn som studerer i Storbritannia.

– Mest sannsynlig har det (Brexit) ikke noen som helst effekt for norske studenter. Allerede nå betaler norske studenter som om Norge ikke var tilknyttet EU gjennom EØS, og det betyr veldig høye skolepenger, sier Jakob Bergvik Aure i organisasjonen for norske studenter i utlandet (ANSA).

3. Grensekontroll

Foto: Tegning: Roar Hagen VG

EU og EØS-borgere kan i dag fritt flytte til og bo i Storbritannia.

– Storbritannia er ikke medlem av Schengen i dag. Det blir trolig ingen endring i grensekontrollen for nordmenn etter Brexit, sier Thomas Laudal ved Universitetet i Stavanger.

4. Økonomi

Foto: Tegning: Roar Hagen VG

Professor Ola Honningdal Grytten ved Norges Handelshøgskole (NHH) tror frykten for Brexit er sterkt overdrevet.

– Det grenser til rent hysteri. Mange av analysene tar det verst tenkelige resultatet som utgangspunkt, der Storbritannia og EU ikke får i stand en avtale og all tillit forsvinner, sier Honningdal Grytten.

– Akkurat rundt avstemningen nå kan det komme noen skjelvinger i finansmarkedene i etterkant. Hvordan effekten for Norge blir fremover kommer an på hvilken ordning britene og EU kommer fram til. Jeg tror både de kortvarige og langvarige effektene av Brexit er mye mindre enn det som antydes for tiden, sier han.

– Det er for tidlig å si. Turbulensen kan påvirke investeringer i Europa. og dermed påvirke Norge indirekte. Men min bekymring er de politiske følgene, ikke de økonomiske. sier Erna Solberg.

5. Finansmarkedene

Foto: Tegning: Roar Hagen VG

– Man må regne med markedsuro fremover og at aksjer kan falle i verdi, men isolert sett tror jeg ikke at det betyr så mye for norsk økonomi at Storbritannia går ut av EU, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets.

– Jeg er mest bekymret hvis Brexit setter i gang andre prosesser i europeiske land og spesielt euroland. Da snakker vi om en større krise. Hvis Brexit er starten på en ny eurokrise kan det se mye styggere ut for Norge, sier Bruce og peker på at EU er en mye større handelspartner for oss enn Storbritannia.

Ser man bort fra olje og gass, går 8–9 prosent av norsk vareeksport til Storbritannia.

6. Reiseliv

Foto: Tegning: Roar Hagen VG

Brexit har gjort det billigere for nordmenn å kjøpe britiske pund. I dag har kronen styrket seg med 3,35 prosent mot pundet.

Samtidig har det blitt dyrere for oss å kjøpe Euro og amerikanske dollar. Kronen har svekket seg med 2,19 prosent mot Euro og 5,25 prosent mot dollar.

Dette får likevel ikke veldig store utslag for feriereisene våre, mener sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets.

– Selv om enkeltbevegelsen i dag har vært stor, så tror jeg dette er forbigående. Sammenlignet med valutaforholdene før brexitspørsmålet, har ikke pundet veldig blitt mye billigere, sier han.

Selv om det er mulig at pundet blir ytterligere noe billigere, tror ikke Erik Bruce på noen store valutaendringer i sommer. De største endingene har allerede skjedd.

– I løpet av de siste to årene har det blitt generelt dyrere for nordmenn å reise utenlands på grunn av svak krone som henger sammen med oljeprisfallet. Det har ingen ting med brexit å gjøre, sier han.

Men hvis pundet svekkes ytterligere øker interessen for å reise til Storbritannia.

– Da skjer det to ting, sier pr-ansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving, som selger mye fotballreiser og storbyweekend i Storbritannia med rutefly:

* De som allerede har kjøpt tur til Storbritannia får et rimeligere opphold fordi ting blir billigere.

* Dersom pundet holder seg svakt over tid, vil også reisene bli billigere. Ikke flybillettene, men hotellprisene, og det man bruker penger på under oppholdet. Men lavere priser fører til høyere etterspørsel, og da kan valutageveinsten bli spist opp av at hotellene øker prisene, forklarer hun.

Viktig marked for norsk reiseliv

Norsk reiseliv er spent på utslagene for antall britiske turister i Norge.

– Britene har fått mye valuta for pengene i Norge med sterkt pund og tilsvarende svak krone. Vi har mange britiske turister i fjellet, med store chartermaskiner som har gått hver søndag fra Gatwick til Fagernes lufthavn Leirin. Nå får vi se hvordan det går når situasjonen stabiliserer seg, sier PR-strateg Bjørn B. Jacobsen i DestinasjonsKirurgene.

De siste SSB tallene for antall gjestedøgn i Norge i vinter, viser at britene sto for 230.000 gjestedøgn i Norge fra januar til april, en økning på +4,5 prosent i forhold til samme periode i fjor.

7. Oljefondet

Foto: Tegning: Roar Hagen VG

Norge hadde ved utgangen av 2015, gjennom Statens pensjonsfond utland, investert rundt 774 milliarder norske kroner i Storbritannia.

Knapt 48 milliarder av disse er investert i eiendom, blant annet eier Norge store deler av den populære handlegaten Regent Street i London.

LES OGSÅ: Oljefondet sa nei til Facebook

– Det er ikke vår rolle å kommentere politiske spørsmål. Det vi har sagt er at vi kommer til å forbli en langsiktig investor i Storbritannia uavhengig av utfallet, sier kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Oljefondet til VG.

8. Renter

Foto: Tegning: Roar Hagen VG

Bank of England vil kutte renten, skriver E24 i dag.

– Det øker muligheten for et rentekutt i Norge til høsten, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets.

– Rentekutt i andre land, og særlig hvis det skjer i EU, kan føre til at Norges bank må sette ned renten, sier Bruce.

Men legger til at han tror et rentekutt vil komme i Norge uansett, uavhengig av brexit.

– Norges bank har lenge signalisert at det blir rentekutt i september, men brexit gjør meg enda sikrere på at det blir det, sier han.

Ifølge finansminister Siv Jensen (Frp) er både Norges Bank og Finanstilsynet i beredskap.

Norges Bank har fredag tilbudt bankene såkalte hurtiglån på opptil 13,2 milliarder kroner. De er klare til å tilføre bankene mer likviditet dersom det er nødvendig. Ifølge Siv Jensen er imidlertid bankene godt kapitalisert med solide buffere og rustet til å møte eventuell uro.

Mer om

 1. Brexit
 2. Storbritannia
 3. EU
 4. EØS

Flere artikler

 1. Pluss content

  Her er din Brexit-guide

 2. Økonomer: Slik rammes Norge av en hard brexit

 3. Slik blir nordmenns rettigheter i Storbritannia etter brexit

 4. Europaministeren om Brexit-forhandlingene: – Jeg har ingen illusjoner

 5. Slik blir nordmenns rettigheter i Storbritannia etter brexit

Fra andre aviser

 1. «Brexit-spredning» kan ramme norsk økonomi

  Bergens Tidende
 2. Nordea: - Brexit vil føre til børsfall verden over

  Fædrelandsvennen
 3. Hvis Brexit er smittsomt, står hele EU-prosjektet i fare

  Aftenposten
 4. Uendret rente fra Norges Bank

  Fædrelandsvennen
 5. UiAs Storbritannia-ekspert om Brexit-kaoset: - Frykter for hele den britiske unionen

  Fædrelandsvennen
 6. Det verst tenkelige brexit kan bli en realitet

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder