ZIKA-VIRUS: En ny rapport fra Verdens helseorganisasjon viser at det er en lav og moderat risiko for zikavirus-utbrudd i Eurpa i sommer. Foto: Daniel Becerril Reuters

WHO: Zika-viruset kan spre seg til feriemål i Europa

Verdens helseorganisasjon advarer mot at zika-viruset kan spre seg til flere yndede feriemål for reiseglade nordmenn i sommer.

Siri Marie Seim Sønstelie
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Zika-viruset har spredt seg i rekordfart, og Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere slått alarm om at viruset utgjør en global krise.

Nå kan myggarten, aedes aegypti, som er bærer av zika-viruset, spre seg til Europa. Det viser en ny rapport fra WHO som ble lagt frem onsdag.

WHO-rapporten viser at myggarten, som ikke har fått fotfeste i Europa enda, utgjør en moderat til lav smitterisiko i Europa.

Ferieøya Madeira utenfor Portugal og steder langs den nordøstlige kysten av Svartehavet er stedene med størst risiko for et utbrudd av zika-viruset.

Videre viser WHO-rapporten at det er moderat risiko i land som er populære for ferieglade nordmenn på jakt etter sommervarmen. Dette gjelder land som Frankrike, Italia, Hellas og Tyrkia.

Les også: Disse mytene om zika-viruset skaper forvirring.

Kan smitte nordmenn

Til tross for at smittefaren ikke er høy alle steder, og myggarten ikke finnes i Norge, er det mulighet for nordmenn å bli smittet.

Viruset har spredd seg til flere tropiske kontinenter, og i tillegg til å snitte via mygg har WHO tidligere slått fast at smitte via samleie er vanligere enn man først trodde.

Det betyr at skulle man falle for fristelsen til en het natt med sommerflørten, ja, så er kondom den beste måten å unngå smitte på.

Siden zika-viruset kan smitte via sex og trolig blod, kan folk som kommer hjem fra ferie potensielt overføre viruset innad i landet. Hittil har 12 nordmenn testet positivt på at de nylig eller tidligere har vært smittet av viruset.

Leste du denne? Et siste samba i Rio.

- Veldig liten sjanse i Norden

Myggarten som sprer viruset har dårligere levevilkår i nordeuropeiske land, og smittefaren er derfor vurdert som lav i flere av disse landene. Dette gjelder blant annet i Norge, Danmark og Sverige.

Dette er også noe insektforsker og myggekspert Reidar Arne Mehl peker på når VG gjør han oppmerksomheten på WHO-rapporten.

– Det er veldig liten sjanse for smitte i Norden, og myggarten som sprer viruset finnes ikke i Norge.

Mehl poengterer overfor VG at det enda mangler kunnskap om smitteoverføringer, og sier han savner større undersøkelser fra land hvor viruset er mer utbredt, slik som Afrika hvor viruset har sin opprinnelse.

Kilde: NTB/VGKommersielt samarbeid: Rabattkoder