Her går flykapreren gjennom sikkerhetskontrollen

Tilsynelatende rolig går mannen som er identifisert som Seif Eldin Mustafa gjennom sikkerhetskontrollen i Alexandria. Kort tid senere kaprer han et fly med 55 passasjerer om bord.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er fortsatt usikkert hvorfor egypteren kapret flyet som skulle fra Alexandria til Kairo mandag morgen.

Kypriotiske myndigheter har avvist at det dreier seg om terrorisme og har omtalt gjerningspersonen som psykisk ustabil.

Mannen tvang kapteinen på flyet til å legge om kursen og fly mot Kypros, hvor flyet landet i formiddag. Ifølge de første meldingene var mannen utstyrt med et bombebelte og han truet med å sprenge flyet i luften, dersom ikke kapteinen gjorde som han krevde.

Dette er et bilde som egyptiske myndigheter har levert ut som viser bilde av flykapreren i det han går gjennom sikkerhetskontrollen i Alexandria. Foto: AFP /Egyptian Ministry of Interior

Bilder av kapreren som skal være tatt inne i flyet viser også at han hadde et magebelte, som kunne se ut som et belte med eksplosiver. Senere kunne den egyptiske luftfartsministeren slå fast at kaprerens bombebelte var falskt - og at det heller ikke var funnet eksplosiver om bord i flyet.

Senere på dagen sendte egyptiske myndigheter ut bildet av mannen i det han passerte sikkerhetskontrollen i Alexandria.

Der kan man se at mannen har den samme jakken som han hadde på seg da han ble avbildet på flyet. Også når han passerer sikkerhetskontrollen er jakken åpen foran, men det er – naturlig nok – ikke noe belte å se rundt kroppen hans.

Rolig

Et fly på vei fra Alexandria til Kairo i Egypt ble tirsdag morgen kapret og tvunget til å lande på Kypros. Etter fem timers forhandlinger ble kapreren til slutt arrestert. FOTO: Privat

Mannen går rolig mot sikkerhetssjekken, tar av en skulderveske som han har hengende over høyre skulder, og legger den på båndet som tar den inn til gjennomlysning. Så går han selv gjennom metalldetektoren, og straks han har gått gjennom den, kommer en av sikkerhetsvaktene til og kroppsvisiterer kapreren både på over kroppen og på bena. Etter det går kapreren bort og plukker opp sin dobbeltspente skulderveske, før han går videre mot gaten

Les også: Dette er historiens mest kjente flykapringer

På EgyptAirs MSR181 var det ifølge Sky News 81 personer, inklusive de 15 besetningsmedlemmene. Blant disse var det fire britiske personer og en person fra Irland.

Kapreren løslot tidlig alle kvinner og barn. Tallene på antall gjenværende gisler i flyet varierte stort underveis i forhandlingene. De siste timene var det snakk om åtte personer, inkludert piloten, annenpiloten og tre besetningsmedlemmer.

Se de siste minuttene av kaprerdramaet.

Egypts statsminister, Sheri Ismail, forteller ifølge Reuters at kapreren tilsynelatende ikke holdt seg til ett motiv for handlingen, men hadde mange forskjellige motiver.
– Noen ganger ba han om å møte representanter fra EU og så ba han om å bli tatt til en annen flyplass, men det var ikke noe spesifikt, sier Ismail.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder