DREPTE MED LASTEBIL: Nærmere 300 mennesker ble påkjørt på strandpromenaden i Nice da Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31) brukte lastebilen som våpen. 84 døde av skadene.

DREPTE MED LASTEBIL: Nærmere 300 mennesker ble påkjørt på strandpromenaden i Nice da Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31) brukte lastebilen som våpen. 84 døde av skadene. Foto: Eric Gaillard Reuters

Europol: Terrorangrepene ble ikke planlagt av IS

Europol mener det kun er en svak kobling mellom IS og mennene som står bak sommerens terrorangrep.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

EUs organisasjon for politisamarbeid innen kriminaletterretning har gransket angrepene i Orlando (USA), Florida (USA), Magnanville (Frankrike), Nice (Frankrike) og Wuerzburg (Tyskland), melder nyhetsbyrået DPA.

Alle ble utført av én person alene.

– Selv om IS har påtatt seg ansvaret, så ser det ikke ut som noen av disse fire angrepene er blitt planlagt, støttet logistisk eller utført direkte av IS, skriver Europol i rapporten som ble offentliggjort onsdag.

Flere av drapsmennene har erklært at de er knyttet til Den islamske stat (IS), men Europol mener det er for tidlig å konkludere. Organisasjonen mener det er en mulighet for at angrepene hadde skjedd uansett og hovedsakelig skyldes psykiatri. Når IS ser hva som har skjedd, så benytter de muligheten til å ta ansvar for drapene.

Omar Mateen (29) som drepte 49 mennesker på nattklubben «Pulse» i Orlando sverget troskap til IS i en 911-nødsamtale under angrepet. Larossi Abballa (25) ropte «Allahu Akbar» da han knivstakk politimannen Jean-Baptiste Salvaing og hans kone Jessica Schneider i Magnanville.

Togangrepet i tyske Wuerzburg denne uken er fortsatt ferskt, og det er mange ubesvarte spørsmål. Det har visst seg at navnet «Muhammad Riyad» er falskt. Tyske myndigheter jobber nå med å avdekke gjerningsmannens riktige identitet. I etterkant av angrepet ble det funnet en video hvor han sverger troskap til IS.

USA: Krimteknikere arbeider på nattklubben «Pulse» i Florida som ble åsted for masseskyting i juni i år. Foto: Carlo Allegri Reuters

I Nice kjørte Mohamed Lahouaiej-Bouhlel (31) en lastebil inn i folkemengden på nasjonaldagen og drepte 84 personer. Ifølge Europol finnes det ikke bevis for at han så på seg selv som IS-medlem, selv om gruppen har hevdet det.

– Han skal ha blitt radikalisert i løpet av veldig kort tid og sett på jihadist-propaganda i dagene før angrepet, påpekes det i den ferske rapporten.

Forskjellige formuleringer

Europol påpeker også at det har vært klare forskjeller på formuleringene som IS har benyttet da de har påtatt seg ansvaret for massedrapene i Europa.

Da terrorister angrep Paris i november og Brussel i mars, sto det helt klart i propagandameldingene fra IS at de hadde sendt medlemmer for å utføre angrepene.

Ved de siste angrepene har det IS-kontrollerte nyhetsbyrået A'maq Agency meldt at informasjonen kommer fra en anonym kilde. Formuleringene er vagere og opplysningene knyttes ikke direkte til IS.

Europol mener forskjellen kan bety at IS ønsker å gardere seg for ikke å ødelegge egen «troverdighet». Dersom det skulle dukke opp informasjon som klart viser at de ikke står bak angrepet, så kan de legge skylden på de anonyme kildene.

Det gikk halvannet døgn fra angrepet i Nice skjedde til IS hevdet de sto bak.

Lignende angrep i 2014

EUs politiorganisasjon påpeker også at gjerningsmannen i Nice fikk psykiatrisk behandling og at 35 prosent av alle som begår slike «ensom ulv»-angrep har vært mentalt forstyrret. Det var også to hendelser i Frankrike i 2014 hvor folkemengder ble angrepet ved bruk av bil. Begge skyldtes psykiatri.

– Selv om «ensomme ulver» kobler sine handlinger til religion og ideologi, bør man ikke se bort fra betydningen av at vedkommende er mentalt forstyrret, påpeker Europol.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder