Se debatten på VGTV klokken 03.00 natt til tirsdag

SENDTE UT SPØRRESKJEMA: Neste uke møter Republikanernes presidentkandidat Donald Trump Demokratenes Hillary Clinton til TV-sendt debatt. I forkant har han sendt ut et spørreskjema til sine tilhengere. Foto: Pontus Höök VG

Trump ber tilhengerne om hjelp til Clinton-angrep

Synes du Trump bør referere til Hillary som «skurken Hillary» på scenen? Slik lyder ett av flere spørsmål som Donald Trump ber sine tilhengere svare på før valgdebatten neste uke.

  • Hege Wallenius

Artikkelen er over tre år gammel

Natt til tirsdag norsk tid møtes de to presidentkandidatene til den første debatten seg imellom. Det knyttes enorm spenning til de totalt tre debattene, og en av programlederne har tidligere brukt uttrykket «boksekamper i tungvektsklassen» for å gi et inntrykk av hva TV-seerne har i vente.

Hillary Clinton har den siste uken holdt en lav profil, og ifølge amerikanske medier jobber hun i det stille med å forberede seg til valgduellen. Samtidig har Donald Trump gjort narr av forberedelsene på Twitter.

«Hillary Clinton tar seg fri igjen, hun trenger hvile. Sov godt Hillary, ser deg i debatten».

Les, se og spør: Følg den løpende valgkamputviklingen i VGs valgstudio

«Skurken Hillary»

Den republikanske presidentkandidaten ser imidlertid også ut til å gjøre seg klar – og det på sin helt egen måte. I en e-post sendt ut fra Trumps valgkampteam heter det:

«Mediene driver og spør hva jeg gjør for å forberede meg til debatten. Her er mitt svar: Mens Hillary lytter til et team av psykologer og rådgivere for at de skal lære henne hva hun skal si, henvender jeg meg til nettopp de folkene som fikk meg dit jeg er i dag ... DERE.»

Videre ber Trump leseren om å ta en spørreundersøkelse for å hjelpe ham med å forberede seg til «den største kvelden i vår valgkamp».

Etter at han tidligere denne måneden la seg på en noe overraskende linje da han ønsket Clinton god bedring etter at hun ble syk, er tonen nå en litt annen.

Flere av de 30 spørsmålene levner nemlig liten tvil om hva han mener om sin rival:

** Bør Trump skape en kontrast mellom sin si-det-som-det-er-holdning og Hillarys løpende liste av løgner, korrupsjon og bedrag?

** Bør Trump fortsette å sitere Bernie Sanders som sa at Hillary Clinton har «dårlig dømmekraft»?

** Synes du Trump bør referere til Hillary som «skurken Hillary» på scenen?

KOMMENTAR: Valgkamp i Mordor

Artikkelen fortsetter under bildet

FORBEREDT: Hillary Clinton bruker mesteparten av tiden denne uken til å forberede seg til kamp mot Donald Trump, ifølge amerikanske medier. FOTO: THOMAS NILSSON/VG Foto: Thomas Nilsson VG

Spør om e-post-skandalen

Flere av spørsmålene henviser til Clintons e-post-skandale, hvor hun brukte sin private e-post-konto til å sende og motta hemmelig informasjon mens hun var utenriksminister fra 2009 til 2013.

I juli uttalte det føderale politiet FBI seg svært kritisk om Clintons håndtering, men anbefalte at det ikke ble tatt ut tiltale mot henne. Konklusjonen fikk Trump til å tenne på alle plugger. "Veldig, veldig urettferdig!", skrev han på Twitter.

Velgere om Hillary og Trump: – Burde vært mer åpne

Nå ber han velgerne svare på om han skal stille Clinton til veggs om skandalen under debatten, som finner sted i New York:

** Bør Trump tvinge Hillary til å besvare spørsmål om hennes e-post-skandale som pressen fortsatt ikke vil stille?

** Bør Trump spørre Hillary direkte hvordan det er mulig at hun ikke visste hvordan hun skulle identifisere konfidensiell, gradert informasjon?

Trump ber også velgerne ta stilling til spørsmål om utdanningspolitikk, økonomi, fangene på Guantánamo Bay og atomavtalen med Iran.

Les også: USA-eksperter om Trumps vinnersjanser

Trump og Clinton skal i alt opptre i tre TV-sendte debatter i løpet av valgkampen. De to andre holdes henholdsvis 9. og 19. oktober.

RealClearPolitics' sammenstilling av åtte meningsmålinger den siste tiden viser at Clinton leder med 2,1 prosentpoeng foran Trump. Hun har 45,5 prosents oppslutning, mens Trump har 43,4 prosent.

Donald Trump om fersk helserapport: Overvektig

KOMMENTAR: Dynastiene mot Trump

Mer om

  1. USA-valg 2016
  2. Hillary Clinton
  3. USA

Flere artikler

  1. Oppgitt Clinton: – Jeg må svare på spørsmål om jeg er i live

  2. Se debatten på VGTV klokken 03.00 natt til tirsdag: Clinton og Trump har studert hverandre i timevis

  3. Ekspertene tror på overraskelser under president-debatt

  4. Trump samler Clinton-anklagere i debattbyen

  5. Demokrat-topp til VG: – Skammelig av Trump

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder