SVARER I NYTT BREV: President Donald Trump insisterer på å holde sin tale om rikets tilstand 29. januar. Foto: AP / NTB scanpix

Brevkrigen mellom Trump og Pelosi fortsetter

Får Donald Trump holde sin tale om rikets tilstand som planlagt? Det er det store spørsmålet i striden med Nancy Pelosi.

  • uvakt@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

I forrige uke sendte flertallslederen i Representantenes hus et brev til presidenten der hun foreslo at han enten leverer talen skriftlig, eller utsetter den til nedstengningen av offentlig sektor er avsluttet. Hun viste til sikkerhetshensyn.

Bakgrunn: Brevkrig mellom Trump og Pelosi

Men i et brev onsdag kveld norsk tid slår presidenten tilbake. Han kaller bekymringene grunnløse – og er klar på at han kommer til å holde talen for en samlet Kongress 29. januar:

– Det ville vært veldig trist for landet vårt hvis talen om rikets tilstand ikke ble holdt i tide, som planlagt, og ikke minst på rett sted.

Fikk du med deg? Her er historien bak viralvideoen som skapte sterke reaksjoner:

Noen trodde kanskje at siste ord dermed var sagt, men kort tid etter slo Pelosi tilbake i et nytt brev:

– Uaktuelt!

Trump har ikke tillatelse til å tale til en samlet Kongress uten samtykke fra både Senatet og Representantenes hus. Begge kamrene må vedta en resolusjon der det spesifiseres dato og tidspunkt for en slik tale, noe de ennå ikke har gjort.

Lengste «shutdown» i USAs historie: Arbeidere ber om penger for å klare seg økonomisk

I det siste svaret til presidenten viste Pelosi til at Republikanernes hus, der Demokratene har flertall, ikke vil vedta en slik resolusjon før Trump har avsluttet nedstengningen av deler av statsapparatet.

Viste til grunnloven

I brevet fra forrige uke viste Pelosi til maktfordelingsprinsippet som er nedfelt i grunnloven. Der påpekes det at den lovgivende, utøvende og dømmende myndighet skal utøve kontroll over hverandre.

les også

Sikkerhetsvaktene rammes av shutdown. Ekspresident Bush serverte dem pizza

Og på spørsmål fra The New York Times tidligere denne måneden, om hun ser på seg selv som jevnbyrdig med Trump, svarte hun:

– Grunnloven gjør det.

Grunnloven slår kun fast at presidenten «fra tid til annen» skal informere Kongressen om rikets tilstand. Det betyr at presidenten kan tale hvor han vil, eller presentere sitt budskap skriftlig.

Men en tale i plenum i Representantenes hus, foran kongressmedlemmer fra begge partier, høyesterettsdommere og gjester, danner et høytidelig bakteppe som ikke like enkelt kan gjenskapes andre steder.

les også

Demokratisk håp med skjeletter i skapet

Maktkamp

Trump og Pelosi er de mektigste i amerikansk politikk. Pelosi står steilt på Demokratenes krav om at han ikke må få de 5,7 milliarder dollarene han ønsker til bygging av mur på grensen mot Mexico.

Muren har vært blant Trumps store valgløfter. Saken førte 22. desember til at Trump stengte deler av statsapparatet, etter at hans krav om bevilgninger først var blitt avslått av Republikanerne i Representantenes hus, og deretter av Demokratene da de overtok flertallet.

les også

Giuliani: Trump diskuterte byggeprosjekt i Moskva fram til presidentvalget

Rundt 800.000 offentlig ansatte er rammet. Hvis nedstengningen fortsatt vedvarer fredag denne uken, har de gått glipp av to lønnsutbetalinger.

Nedstengningen ble brukt som begrunnelse da Trump i forrige uke satte foten ned for Pelosis planlagte reise med regjeringsfly til Belgia og Afghanistan. Beslutningen var tilsynelatende gjengjeldelse for at hun hadde bedt ham utsette sin tale om rikets tilstand på grunn av budsjettkaoset.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder