NAZIDEMONSTRASJON I DAG: Nordiske motstandsbevegelsen skal igjen marsjere i Sveriges gater i dag. Bilder er tatt under en demonstrasjon i Göteborg i september 2017. Foto: Helge Mikalsen

Nazister får demonstrere i Stockholm - politiet frykter bråk

Bare to uker før valget skal den nazistiske gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) demonstrere i Stockholm. Politiet har kalt inn mannskaper fra hele landet. Marsjen er avlyst, men DNM gjennomfører en stillestående demonstrasjon.

 • Yasmin Sfrintzeris
 • Halvor Bjørntvedt

Artikkelen er over ett år gammel

DNM har fått tillatelse til å demonstrere på Kungsholmen i sentrale Stockholm lørdag, ifølge Aftonbladet. Noen hundre har nå møtt opp ved Kungsholmstorg. Det skjer samtidig som det pågår en rekke andre arrangementer i hovedstaden.

Expressen skriver at de DNM skal marsjere fra Kungsholmen til sentrale gater i Stockholm, før de returnerer til Kungsholmen. Marsjen er forventet å starte klokken 13.

Like før klokken 13 opplyser Pär Sjögren fra DNM at de ikke vil marsjere i gatene i protest mot politiet. I stedet vil de ha en stillestående demonstrasjon på torget, ifølge Expressen.

Fattige svensker svikter «sossarna»: - Vi må jobbe til vi dør

les også

Vi må snakke om Sverige

– Vi utelukker ikke at det kan bli en del uro, sier pressetalsmann for politiet i Stockholm, Lars Byström, til Expressen.

Politiet i Stockholm har bedt om bistand fra hele landet.

– I DNMs søknad har de angitt å stille med mellom 30 og 3000 personer. Vi har satt opp avsperringer rundt der marsjen skal gå. Innenfor det området er det vi som bestemmer hvem som kommer inn og ut, sier Byström.

MARSJERER: DNM skulle starte og avslutte marsjen på Kungsholmen i sentrale Stockholm. I stedet ble det en stillestående demonstrasjon på torget. Foto: Polisen

Flere pågrepet på grensen

Sju personer er pågrepet på grensen i ulike deler av Sverige forkant av demonstrasjonen. Det bekrefter presseansvarlig Mats Eriksson i politiet i Stockholm til VG. Personene er pågrepet etter utlendingsloven. Bakgrunnen for pågripelsene er at personene kan utgjøre en trussel mot allmenn ro og sikkerhet, basert på deres tidligere handlinger.

Eriksson kan ikke svare på hvilke grenseområder det er snakk om, eller om det er norske nynazister som er pågrepet.

Ifølge NRK er den norske leder for DNM på plass i Stockholm.

Pressekontakt i PST Trond Hugubakken kan ikke si noe om nordmenn i demonstrasjonen i Stockholm, eller om noen nordmenn er pågrepet på grensen. Men han forteller om et godt samarbeid mellom sikkerhetstjeneste i Norge og Sverige.

DNM har fått mye oppmerksomhet i Sverige den siste tiden. I Ludvika og Kungälv har de fått tillatelse til å ha daglige stands og sammenkomster i forkant av valget. På enkelte steder stiller NMR også i kommunevalget.

Under Almedalsveckan, den svenske Arendalsuka, ble fem nazister tilknyttet DNM arrestert for hets mot folkegrupper og skadeverk.

les også

Lokal SD-politiker lenket til sang med refrenget: «Svensker er hvite og landet er vårt»

Samtidig som DNMs demonstrasjon pågår, er det ventet flere motdemonstrasjoner, skriver Expressen. Flere motdemonstranter har møtt opp ved Kungsholmstorg og roper «Ingen nazister i våre gater», ifølge Expressen.

På en Facebook-side har over 3500 annonsert å være til stede for å demonstrere mot MNR. Over 1200 vemtes å møte på en annen motdemonstrasjon.

Aftonbladet skriver at i tillegg til nazistdemonstrasjonene, holder også kommunistisk ungdom og dyrevernsaktivister demonstrasjoner i hovedstaden i dag.

KAN BLI STORT OPPMØTE: Politet har kalt inn ressurser fra hele landet. Dette bildet er tatt under en demonstrasjon i Göteborg i september i fjor. Foto: Helge Mikalsen

I en skriftlig uttalelse sier senioranalytiker ved Sikkerhetspolitiet (Säpo), Ahn-Za Hagström, at de noterer en økt aktivitet i både ytre høyre- og ytre venstre-miljøene i forkant av valget.

Hagström påpeker at økt aktivitet ikke nødvendigvis betyr at trusselen har økt.

Moderaterna vil stoppe nynazister

Ulf Kristersson, partileder i liberalkonservative Moderaterna, skriver i et debattinnlegg i Expressen at det ikke kan fortsette slik.

les også

Jimmie Åkesson til VG om voldtektsrapport: – Ikke trygt for svenske jenter

Videre skriver han: «Det er på tide å styrke det demokratiske samfunnets rett til selvforsvar. Med vår lovgivning hadde ikke DNMs demonstrasjon vært mulig å gjennomføre».

Kristersson mener nazister, voldelige islamister og ytre venstre utgjør en trussel mot demokratiet.

Den sittende regjeringen vil utrede et forbud mot rasistiske organisasjoner, ifølge Expressen. Moderaterna (M) vil ikke forby organisasjonene, men vil bruke lovverket til å stanse voldelige deltagere i organisasjoner av alle slag.

Sveriges sosialminister, Annika Stranhäll (S), skrev «Vi skal ikke ha nazister i våre gater» på Twitter tidligere i dag.

Mer om

 1. Nynazisme
 2. Høyreekstremisme
 3. Stockholm
 4. Politiet
 5. Nazisme
 6. Moderaterna
 7. Sverige

Flere artikler

 1. Vi må snakke om Sverige

 2. Frustrasjon i Sverige: – Nazistene har kuppet 1. mai

 3. Pluss content

  Slik ble Sverigedemokraterna kvitt nazistempelet

 4. Høyreaktivister demonstrerte i London - kastet gjenstander mot politiet

 5. Fem personer arrestert etter demonstrasjoner i Fredrikstad

Fra andre aviser

 1. Nazister avlyste marsj i Stockholm

  Aftenposten
 2. Bilbrannene kan påvirke valget

  Bergens Tidende
 3. Seks nordmenn innbrakt eller pågrepet etter nazidemonstrasjon i Sverige

  Bergens Tidende
 4. Stefan Löfven: – En skam at historiens avskum viser sitt stygge tryne

  Aftenposten
 5. Svensk politi leter etter bil etter at tolvåring ble drept

  Bergens Tidende
 6. Høyreaktivister barket sammen med politi i London

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder