MISNØYE: Forsvarsminister i Finland Jussi Niinistö, her på statsbesøk i USA, er lite begeistret for «kjøttfri dag» for finske soldater. Foto: Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRNN

Raser mot vegetarmat i forsvaret: – Ingen hær kjemper på blomkålsmoothie

Til høsten skal det innføres en ukentlig kjøttfri dag i kantinene hos det finske forsvaret. Det overrasker forsvarsminister Jussi Niinistö, som kaller det et «ideologisk tvangstiltak».

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ifølge den finske kringkasteren Yle skal soldatene fra høsten av få vegetarisk mat til minst to hovedmåltider, altså en lunsj og middag, i løpet av uken.

Det er av helse- og klimaårsaker at man nå velger å øke mengden vegetarmat på menyen, forklarer Petri Hoffren, sjef i selskapet som står for matleveranser til det finske forsvaret, til Yle.

Les også: Nå har Taliban tatt «norsk» base i Afghanistan

– Klimaforandringer ligger bak. Vegetarisk mat er ikke billigere, sier Hoffren.

– Har dere hørt om proteiner og karbohydrater?

Beslutningen vekker derimot harme hos den finske forsvarsministeren, Jussi Niinistö. Han kaller tiltaket et «ideologisk tvangstiltak», og viser til at svært få soldater i forsvaret oppgir at de er vegetarianere.

– Ifølge et gammelt ordspråk marsjerer hæren på det den har i magen. Det finnes ingen hær som kjemper på krefter fra linsesuppe og blomkålsmoothie, sier Niinistö til Lännen Media.

Han har nå bedt forsvaret om å få en forklaring.

Les også: Fant kjøtt i veganmat

– Har dere hørt om proteiner eller karbohydrater? Soldatene trenger det. Det er greit for meg om forsvaret serverer spinatsuppe og egg, men det er ikke greit om alle tvinges til å spise det, sier ministeren til Yle.

Var planlagt i Norge

Ifølge en oversikt hos bransjemagasinet Ruotoväki er kun rundt 88 av 20.000 soldater i Finland vegetarianere, langt lavere enn hos befolkningen ellers. En gjennomgang fra finske HBL påpeker at tallene antagelig er høyere.

Vernepliktige i Finland melder for øvrig selv fra om diettbehov ved starten av tjenestegjøringen, enten de spiser vegetarisk eller vegansk.

Ler også: Lyst til å bli vegetarianer? Dette må du vite (+)

Det var lenge et ønske om å innføre kjøttfri mandag for norske soldater, og et pilotprosjekt ble blant annet gjennomført ved Rena leir. Tiltaket stoppet imidlertid før det kom skikkelig i gang.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder