DPA: 142 døde etter kraftig jordskjelv i Indonesia

UTENRIKS

142 personer skal være bekreftet omkommet etter at et nytt jordskjelv rammet den populære turistøya Lombok, ifølge nyhetsbyåret DPA. – Det brøt ut full panikk, sier norske Arve Holberg.

Publisert: Oppdatert: 06.08.18 08:39

Mandag morgen bekrefter lokale myndigheter at 142 personer mistet livet i det kraftige jordskjelvet, som skapte panikk blant turister og lokalbefolkningen. Det skriver nyhetsbyrået DPA.

Ifølge en talsperson for BNPB, som har ansvar for Indonesias katastrofehjelp, er 209 personer alvorlig skadet, melder The Guardian.

I tillegg er flere hundre mennesker er fraktet til sykehus med skader etter skjelvet, bekrefter sjef for krisehåndtering i landets Røde Kors Arifin Muhammad Hadi.

1 av 8ADEK BERRY / AFP

Turister evakueres

Norske Theo Berggren (22) er på en gruppereise på Gilli-øyene, som ligger like ved Lombok, og befant seg på hotellet han bor på da jordskjelvet startet.

– Hotellet begynte å riste helt ekstremt, bygninger rundt raste sammen og det var full panikk, forteller han.

Han og reisefølget fulgte folkemassene opp i høydene da skjelvet brøt ut.

– Det er en del folk som har begynt å gå nedover igjen. Jeg antar at vi skal prøve å komme oss tilbake til Bali etterhvert, men det er vanskelig å si nå. Det er veldig mørkt her, men jeg kan se og høre at vi er veldig mange mennesker her i høyden, forteller Berggren til VG.

Like etter klokken 20.00 norsk tid søndag meldte nyhetsbyrået AP at 39 personer mistet livet i det kraftige jordskjelvet. Mandag morgen oppjusterer nyhetsbyrået DPA tallet til 142.

Lokale krisemyndigheter opplyser at 358 turister har blitt evakuert så langt, skriver AFP.

Tsunamivarsel avblåst

Berggren forteller at han ikke har sett noen alvorlige skader, men noen mindre, samt flere personer med panikkanfall.

– Vi måtte bære en person opp i høyden på grunn av panikk. Jeg har også sett en mann med et ganske stygt sår på ryggen etter at en takstein raste på ham, sier 22-åringen.

Lombok, hvor jordskjelvet skjedde, ligger like ved ferieøya Bali.

Jordskjelvets episenter ligger kun 10 kilometer under bakken, ifølge det amerikanske overvåkningssenteret USGS.

Indonesias meteorologiske institutt (BMKG) meldte først at det er utstedt et tsunamivarsel, men det er nå avblåst, melder nyhetsbyrået AP.

Det meldes at mange bygninger er ødelagt både på Lombok og på Bali. 14 etterskjelv er registrert siden det første skjelvet.

– Hyling og skriking

Arve Holberg er på ferie med sin indonesiske kone i Kuta på Bali, hvor de også kjente jordskjelvet.

De befant seg på et kjøpesenter da det inntraff søndag.

– Vi befant oss i andre etasje, da vi plutselig merket at hele bygningen begynte å riste. Det var masse folk i bygningen, og det ble full panikk, sier Holberg.

– Folk hylte og skrek, og sprang mot utgangen. Jeg mistet den ene skoen min på veien, men den måtte jeg bare la ligge igjen. Jeg var sikker på at taket skulle rase, fortsetter han.

Jordskjelvet skal ha vart i noen minutter, ifølge Holberg.

– Ifølge konen min, som har snakket med noen lokale, var det et ganske kraftig jordskjelv til å være her. Jeg vet ikke om det stemmer, men det var veldig skremmende.

17 omkom forrige helg

Den samme øya ble rammet av et kraftig jordskjelv forrige helg. Jordskjelvet, som hadde en styre på 6,4, inntraff sent lørdag kveld.

17 personer omkom som følge av jordskjelvet og påfølgende jordskred. Over 1.000 bygninger ble helt eller delvis ødelagt.

Jordskjelvet sendte stein- og jordmasser over de opptrådte turstiene ved den aktive vulkanen Rinjani. Dette førte til at mer enn 500 turgåere og guidene deres ikke kom seg ned.

Mandag ble alle trygt evakuert ned.

Her kan du lese mer om