Slik har Tyrkia tatt kontroll over syrisk by

JARABLUS (VG) VG fikk tre timer i Syria. Dette ville tyrkiske myndigheter vise oss.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Klokken ti om morgenen passerer 60 journalister i minibusser grensen til Syria. På den andre siden, i den lille byen Jarablus, har innbyggerne stilt seg opp gatelangs for å kikke.

I et heseblesende tempo ledes vi til sykehus, skole og politi. På hustakene står soldater med automatgevær. En pansret stridsvogn ruller bak oss.

Tyrkia vil gjerne vise omverdenen hva de har oppnådd i Jarablus.

Før byen ble underlagt den såkalte Islamske staten (IS), bodde det rundt 12.000 mennesker her. Nå er de 50.000. Jarablus er blitt en trygg havn for syrere som er flyktninger i eget land.

TILDEKKET: Selv om IS ikke lenger er der til å håndheve reglene for hvordan kvinner skal kle seg, dekker de fleste seg til. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Tyrkia har full kontroll

Etter at tyrkiske spesialsoldater sammen med opprørsgruppen Free Syrian Army (FSA) fordrev IS fra byen i august 2016, har Tyrkia hatt en finger med i det meste:

• FSA-soldatene som kontrollerer området er trent og bevæpnet av Tyrkia.

• Lærere, leger og sykepleiere får lønningene sine fra Tyrkia.

• Strøm, gass, vann og mat kommer fra den nærmeste tyrkiske storbyen Gaziantep.

• Lokalsykehuset er bemannet av tyrkiske leger og sykepleiere.

• Tyrkia skal ha bygd 89 skoler i Jarablus etter frigjøringen. Skolebøkene trykkes i Tyrkia.

FOLKSOMT: Jarablus er en av de byene som mange syrere flykter til. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Jarablus er strategisk viktig for Tyrkia fordi den er en grenseby, og fordi den kan skape en passasje hjem for de tre millioner syriske flyktningene som bor i Tyrkia.

Men viktigst er den fordi tyrkiske myndigheter forsøker å kvele kurdiske opprørsgruppers dominans i Nord-Syria.

Siden august har Tyrkia tatt kontroll over 1620 syriske kvadratkilometer, inkludert byene al-Bab, Azaz og Dabiq. Målet er å skape soner frie for IS, Assads hær og den kurdiske YPG-militsen.

Hjernevaskede barn

– Det er bedre nå enn under IS. Da fikk vi ikke lov til å undervise barna. Da var det bare sharialoven som gjaldt. Nå er Tyrkia ansvarlig for alt. Vi prøver å fjerne IS’ svarte kultur fra barnas hjernevaskede hoder, forteller engelsklæreren Abdul Raouf (35) fra Jarablus til VG.

De fleste kvinnene i Jarablus bærer fortsatt preg av IS’ ultrakonservative regime. Kun øynene synes bak det svarte kledet.

RØMTE FRA RAQQA: Aisha Omar (30) og datteren Khadiya er interne flyktninger. Foto: Ingeborg Huse Amundsen VG

En av dem som nylig har rømt fra IS, er Aisha Omar (30). Hun sitter utenfor sykehuset med sin tre måneder gamle datter Khadiya på fanget.

– I Raqqa regnet det bomber. Livet er bra nå, sier hun.

MANGLER MYE: Selv om Tyrkia utvilsomt har gitt Jarablus fred og infrastruktur, er det fortsatt mye som gjenstår. Foto: Ingeborg Huse Amundsen VG

Familien på åtte leier en ettromsleilighet i Jarablus. De ser seg ikke tilbake, selv om hjembyen nylig ble frigjort fra IS.

– Vi blir her. Huset vårt i Raqqa er ødelagt, sier Aisha.

«Mangler vann, strøm og mat»

Foto: VG I SYRIA: Midtøsten-korrespondent Ingeborg Huse Amundsen.

Da VG var med på en tilsvarende pressetur to måneder etter frigjøringen av Jarablus, var byen voktet av tenåringer med våpen. Flere fortalte om akutt matmangel.

Nøden er der fortsatt. Folk er fattige. Mange rekker ut tomme hender foran oss.


– Vi har store økonomiske problemer. Vi har ikke jobb. Ikke vann. Ikke nok mat. Strøm maks to-tre timer om dagen, sier Saad Abdelrahmen med sønnen Younes Omar (to måneder) på armen.

De kommer fra Deir ez-Zor, på motsatt side av landet. Ektemannen ble drept i et rakettangrep, sier hun.

Flere i Jarablus forteller om trange levekår.

TRYGT NÅ: Jarablus var under IS-kontroll i over tre år. Foto: Ingeborg Huse Amundsen VG

VG blir oppsøkt av en gruppe menn med mye på hjertet. En av dem forteller at han bor på gaten. Han har ingen penger, og ingen til å hjelpe seg.

Plutselig bryter en væpnet soldat inn og sier: «Nå må vi gå».

Vi får snakke fritt med folk, men så fort vi går noen meter utenfor tiltenkt område eller snakker litt for lenge med noen, blir vi bestemt geleidet videre.

Hva vil Tyrkia i Syria?

Presseturen til Syria avsluttes på militærbasen på tyrkisk side av grensen. Det tyrkiske forsvaret viser oss pansrede kjøretøy, droner og annet militærmateriell.

I ukevis har det vært snakk om at en ny tyrkisk militærintervensjon skal være nært forestående. Denne gang gjelder det byen Afrin. Men ingen militærkilder VG snakker med kan bekrefte dette.

Tyrkia er et av landene som posisjonerer seg for spillet om Syria.

Det gjør de ved å frigjøre byer som Jarablus, og ved å delta i fredsforhandlinger med Iran og Russland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder