TILTALT: Rick Gates (til venstre) er en tidligere lobbyist som jobbet for Trump-kampanjen. Foto: MEGA / NTB Scanpix

Rådgiver i Trump-kampanjen vil samarbeide med FBI

WASHINGTON, D.C. (VG) Rick Gates, som var tidligere Trump-kampanjesjef Paul Manaforts nærmeste medarbeider, erkjenner skyld i konspirasjon og falsk forklaring.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Klokken 20.00, norsk tid, møtte Gates foran en dommer i USAs hovedstad. Der innrømmet at han bare for få uker siden løy i avhør med FBI om et møte i 2013 som omhandlet Ukraina.

Det skjedde altså flere måneder etter at han først ble tiltalt av FBIs spesialetterforsker Robert Mueller, som etterforsker om det har vært et ulovlig samarbeid mellom Donald Trumps presidentkampanje og Russland.

Gates erkjenner seg også skyldig i konspirasjon mot USA.

Gates er dermed den tredje, etter Mike Flynn og George Papadopolous, med tilknytning til Trump-kampanjen som samarbeider med Mueller og FBI.

SENTRAL: Rick Gates mellom Donald Trump og datteren Ivanka Trump under et valgkamparrangement 21. juli 2016. Til høyre sjefen for valgkampen, Paul Manafort. Foto: Evan Vucc, NTB Scanpix

Kan skade Trump

En rekke amerikanske medier melder at Gates kommer med innrømmelsene fordi han har inngått en avtale med spesialetterforskeren. Detaljene i hva den innebærer er uklart, men etter alt å dømme betyr det at Gates nå vil vitne mot sin tidligere sjef, Paul Manafort, og potensielt andre i Trump-kampanjen.

Som rådgiver og Manaforts nærmeste medarbeider i kampanjen for Trump hadde Gates tilgang til opplysninger om det mye omtalte møtet i Trump Tower i juni 2016 mellom Trumps eldste sønn Donald Trump Jr og svigersønnen Jared Kushner på den ene siden og en gruppe russiske representanter på den andre.

TILTALT: Paul Manafort var i en periode leder for Donald Trumps presidentkampanje. Foto: Susan Walsh, AP

Gates var også godt plassert for å kunne kjenne til samtaler som daværende senator Jeff Sessions, nå justisminister, hadde med Russlands ambassadør Sergej Kisljak.

les også

Paul Manafort settes i husarrest

Mueller er svært interessert i begge disse møtene, og granskingen av Gates og Manafort er et ledd i det omstendelige arbeidet med å avdekke hva som egentlig skjedde mellom kampanjeledelsen og russiske kontakter som hevdet å ha ødeleggende informasjon om Hillary Clinton.

I retur for samarbeidet vil familiefaren trolig få redusert fengselsstraff.

I en uttalelse fredag ettermiddag, lokal tid, gjentar Paul Manafort at han er uskyldig.

– Jeg hadde håpet og forventet at min forretningskollega ville ha styrke til å fortsette å kjempe for å bevise vår uskyld, skriver han.

Mye kan tyde på at FBI mener Manafort er en nøkkelperson i etterforskningen. Uansett legger dagens utvikling ekstra press på ham.

PRESIDENT: Donald Trump er USAs 45. president. Foto: Andrew Harnik / AP

Tiltalt for økonomisk kriminalitet

Ifølge CNN har Gates i et brev til familie og venner forklart hvorfor han nå har ombestemt seg, og vil samarbeide med, i stedet for å kjempe mot, FBI.

– Jeg var fast bestemt på å kjempe med nebb og klør, men det har vært et enormt press, skriver han i brevet.

les også

Granskere: Paul Manafort planla debattartikkel i en annens navn

Den økonomiske rådgiveren Rick Gates jobbet i en periode tett på kampanjesjef Paul Manafort. De to har bakgrunn som lobbyister. Begge har ifølge Mueller en fargerik og innbringende fortid som agenter og pengevaskere for prorussiske politiske toppsjefer i Ukraina.

De er begge tiltalt allerede og står overfor lange fengselsstraffer. Tiltalen ble torsdag behandlet for annen gang av en storjury i Virginia, og punktene om skatteunndragelser og bankfusk er opprettholdt for begge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder