Derfor har uroen eskalert på Gazastripen

ISTANBUL/OSLO (VG) Sist uke ble 17 palestinere drept. Fredag er det nye, voldsomme sammenstøt på Gazastripen.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Amund Bakke Foss
 • Hege Wallenius

Artikkelen er over to år gammel

I alt 20.000 palestinere på Gazastripen trakk mot grensegjerdet for å demonstrere i forbindelse med fredagsbønnen, ifølge den israelske avisen Haaretz.

Palestinerne satte fyr på bildekk for å skape røykteppe for de israelske skarpskytterne, og kastet stein. Israelerne svarte med skarpe skudd, tåregass og vannkanoner.

Sju palestinere er drept av israelsk ild så langt, ifølge helsedepartementet på Gazastripen. Blant de døde er to tenåringsgutter på 16 og 17 år, melder Reuters.

I tillegg melder Al Jazeera at en åttende person døde fredag som følge av skadende vedkommende fikk under sammenstøt sist uke. Dermed er rundt 30 palestinere drept i løpet av den siste uken.

Blodige sammenstøt i det omstridte Gaza er slettes ingen nyhet. Men denne gangen er anledningen spesiell:

TÅREGASS: Israelske soldater skyter tåregasspatroner mot Gaza-palestinerne på den andre siden av grensegjerdet fredag 30. mars. Foto: AMIR COHEN / Reuters

Hvorfor demonstrerer palestinerne nå?

Fredag 30. mars startet palestinerne sin nye protestkampanje kalt «Returmarsjen». Protestene er varslet å vare frem til 14. mai, på 70-årsdagen for opprettelsen av den israelske staten. Etter hver fredagsbønn de neste ukene er det dermed ventet økt uro.

Den islamistiske Hamas-bevegelsen, som kontrollerer Gazastripen, har oppfordret folk til å delta i demonstrasjonene, og Hamas-lederen Ismail Haniyeh deltar selv i protesten. De som står bak protestene sier de har fredelige intensjoner.

SINNE: En palestinsk mann kaster steiner mot israelske sikkerhetsstyrker under Gaza-demonstrasjonen forrige fredag. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Hva ønsker partene å oppnå?

Palestinske flyktninger i Gaza og deres etterkommere krever å få vende tilbake til sine tidligere hjem i Israel. De ønsker å slippe ut av den lukkede Gaza-enklaven sørøst i Middelhavet.

Israel anerkjenner ikke kravet, og har hevdet at det var «bevæpnede terrorister» som gikk til angrep mot grensegjerdet sist fredag.

PARAT: Israelske soldater ligger klare ved grensen mot Gaza 30. mars. Foto: Amir Cohen / Reuters

les også

FNs sikkerhetsråd skal diskutere situasjonen på Gazastripen

Hva skjedde forrige fredag?

17 palestinere ble drept og hundrevis av andre ble truffet av skarpe skudd og såret da israelske soldater skjøt mot demonstranter på Gazastripen sist fredag. Israelske myndigheter varslet på forhånd at 100 skarpskyttere ville bli stasjonert langs grensen i forbindelse med den tillyste demonstrasjonen.

Ifølge den anerkjente menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch foreligger det ingen beviser for at de palestinske demonstrantene var bevæpnet, at de utgjorde noen trussel mot de godt beskyttede israelske soldatene som voktet grensen, eller at de forsøke å ta seg over grensen og inn i Israel.

Her kan du lese historien om hvordan 18-åringen Abdel Fattah ble skutt i hodet.

Hvilke konsekvenser vil drapene kunne få?

Det internasjonale samfunnet, FN og EU inkludert, krever en uavhengig gransking av drapene.

Israel hevder at ti av de drepte er «terrorister» og anklager palestinerne for å overdrive tallet på ofre. Hamas' væpnede fløy opplyser at fem av de drepte var medlemmer av gruppen og at de deltok i protestene.

– Israels påstand om vold fra noen av demonstrantene endrer ikke det faktum at bruk av dødelig makt er forbudt i henhold folkeretten med mindre det foreligger en umiddelbar trussel mot menneskeliv, heter det fra Human Rights Watch.

I SORG: Slektninger begraver den palestinske Hamdan Abu Amshah, blant de drepte under demonstrasjonen fredag 30. mars, i byen Beit Hanoun på Gazastripen. Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

les også

Ahed (16) slo til en israelsk soldat: – Min datter er et symbol for sin generasjon palestinere

Hvorfor er Gaza omstridt?

Gazastripen er bare på størrelse med Hamar kommune, men er like fullt åsted for en av verdens mest betente konflikter i moderne tid. Det bor rundt to millioner palestinere her.

1,3 millioner av dem er flyktninger eller etterkommere av dem som ble drevet på flukt da den jødiske staten Israel ble opprettet i 1948. Deres avslåtte krav om å vende hjem er stridens kjerne.

Under seksdagerskrigen i 1967 ble enklaven okkupert av Israel, men i 2005 ble Gaza gitt tilbake til palestinerne. Til tross for at området i dag styres av islamistorganisasjonen Hamas, er det Israel som råder luftrommet, kysten utenfor og de fleste grenseovergangene.

I fjor ble det inngått en avtale om at Hamas skulle overgi kontrollen over Gaza til rivalen, den palestinske selvstyremyndigheten dominert av partiet Fatah, men dette er foreløpig ikke blitt satt ut i live.

I FYR OG FLAMME: En palestinsk mann løper unna flammene under demonstrasjonen 30. mars. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

les også

Jerusalem-striden har krevd sine første dødsofre

Hvordan er livet inne i Gaza?

Innbyggerne i Gaza mangler mye, som følge av at Israel har innført en streng blokade av området.

Palestinerne har tilgang til strøm kun fire timer om dagen. De mangler tilstrekkelig medisiner og nødvendig helsehjelp, noe som har ført til store lidelser. Dødeligheten er høy blant for tidlig fødte babyer, og flere har mistet livet i påvente av behandlingen de aldri fikk.

Drikkevannet er forurenset av kloakk og dermed udrikkelig. Halvparten av befolkningen er arbeidsledige (til tross for at Gaza har verdens høyeste andel alfabeter), og 80 prosent er avhengige av matvarehjelp utenfra.

Les også

 1. Hun har en av Midtøstens vanskeligste jobber

  JERUSALEM (VG) Som første kvinne skal Kristin Lund (59) overvåke fredsavtaler i den urolige regionen.
 2. Opptøyer i Betlehem: Palestinere jages gatelangs

  BETLEHEM (VG) Palestinske barn ned i tiårsalderen deltar i gatekamper mot israelske soldater.

Mer om

 1. Gaza
 2. Israel
 3. Midtøsten

Flere artikler

 1. «Han var familiens løve»: Tenåringen ble skutt i hodet av israelske styrker

 2. Flere skutt og såret i nye Gaza-protester

 3. Sju palestinere skal være drept ved den israelske grensen

 4. 21 år gammel helsearbeider skutt og drept på Gazastripen

 5. Flere drept etter palestinske demonstrasjoner ved Gazastripen

Fra andre aviser

 1. Minst 14 drept og 1400 såret på Gazastripen

  Bergens Tidende
 2. Guterres krever gransking av Israels drap på palestinere

  Bergens Tidende
 3. Store demonstrasjoner på Gazastripen

  Bergens Tidende
 4. Over 500 palestinere såret i protester mot Israel på Gazastripen

  Fædrelandsvennen
 5. 350 palestinere skadet i ny uro på Gazastripen

  Aftenposten
 6. Palestinske myndigheter: 15 drept og 1400 skadet under massedemonstrasjoner på Gazastripen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no