LANDET: Den saudiarabiske flyktningen Rahaf Mohamed al-Qunun tas imot av Canadas utenriksminister Chrystia Freeland (t.h) lørdag. Foto: CARLOS OSORIO / Reuters

Saudiarabiske Rahaf (18) har landet i Canada

Den saudiarabiske flyktningen Rahaf Mohammed al-Qunun har landet i Toronto i Canada, der hun er innvilget asyl.

Det melder nyhetsbyrået AP like før 16.30 lørdag ettermiddag. Like etter rapporterer CBC at 18-åringen ble møtt av Canadas utenriksminister Chrystia Freeland, og et større pressekorps, i flyplassens avgangshall.

Kledd i en hettegenser med påskriften «Canada» gikk Rahaf forbi pressen uten å gi noen kommentarer. Hun tok seg imidlertid tid til å vinke til fotografene.

– Det var en glede for meg i dag morges å kunne ønske henne velkommen til sitt nye hjem. Hun er selvsagt svært trøtt etter en lang reise og foretrekker å dra videre og komme seg på plass her. Men det var Rahafs valg å komme ut hit og si hei til canadierne. Hun ønsket at canadierne fikk se at hun er her, at hun har det fint og at hun er svært lykkelig over å ha kommet til sitt nye hjem, sa utenriksministeren.

les også

Hun trenger beskyttelse

18-åringen fikk verdens søkelys rettet mot seg etter å ha blitt pågrepet i Thailand, på rømmen fra familien i Saudi-Arabia. Hun har hele tiden hevdet at livet hennes er i fare dersom hun hun blir sendt tilbake til Saudi-Arabia. Hun hevder også å ha vendt seg bort fra Islam, en alvorlig forbrytelse i Saudi-Arabia.

Bakgrunn: Saudiarabisk tenåring frykter for sitt liv

Al-Qunun har siden mandag fortalt hele verden om situasjonen via sin Twitter-konto:

Thailandske myndigheter ville lenge sende henne hjem, men gjorde helomvending. Deretter ble hun overlevert til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Fredag bekreftet Canadas statsminister Justin Trudeau at al-Qunun får asyl i landet.

les også

Saudiarabiske Rahaf har fått asyl i Canada

– Canada har vært utvetydig på at vi jobber for menneskerett og kvinners rettigheter over hele verden. Da FN anmodet oss om å innvilge asyl for al-Qunun, godtok vi det.

Forholdet mellom Canada og Saudi-Arabia har vært iskaldt siden i fjor høst. Etter at kanadierne kritiserte pågripelsen av saudiske menneskerettighetsaktivister i august, svarte saudiene med en rekke sanksjoner, deriblant å utvise Canadas ambassadør i landet.

Senest i desember ytret Trudeau et ønske om å kansellere en stor kontrakt om våpeneksport til saudiene, en reaksjon på konflikten i Jemen og drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

VILLE IKKE HJEM: På flyplassen i Bangkok ble Rahaf møtt av representanter fra immigrasjonsmyndighetene. Foto: Thailandsk politi via Reuters

– En typisk historie

Høykommisær for flyktninger Filippo Grandi takket fredag både myndighetene i Thailand og Canada for at saken har fått en lykkelig slutt.

– Al-Qunun har fanget verdens oppmerksomhet de siste dagene, og ga et innblikk i den utrygge situasjonen for millioner av flyktninger verden over, sier Grandi i en uttalelse.

Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty International i Norge, fortalte til VG tidligere denne uken at situasjonen er «veldig typisk».

– Det er en veldig typisk historie om kvinner som prøver å flykte fra familier som mishandler dem fysisk og psykisk, men også kvinner som blir hundre prosent kontrollert av familiene sine, sier Tin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder