Tre kurdere henrettet i Iran lørdag

UTENRIKS

Tre påståtte kurdiske separatister ble henrettet i Iran lørdag, ifølge lokale medier. Ifølge FN ble minst en av kurderne torturert i fengsel.

Publisert: Oppdatert: 10.09.18 07:35

Det konservative nyhetsbyrået Fars opplyser at Ramin Hossein Panahi, Zaniar Moradi og Loghman Moradi ble henrettet lørdag.

FN-kritikk

Fars sier Panahi hadde planlagt et bombeangrep mot et folkemøte i landets kurdiske provins i juni. Panahi ble også beskyldt for å ha vært medlem i Komala, som fra baser i Irak lenge har drevet et separatistopprør i de kurdiske delene av Iran. Han ble dømt til døden i april, noe som førte til kraftig kritikk fra FN.

De to andre var anklaget for å tilhøre en ikke navngitt «separatistisk terrorgruppe» og for å ha drept fire personer. En av drepte var sønnen til en bønneleder i den overveiende kurdiske byen Mariwan.

Ber om fordømmelse

Amnesty sier imidlertid i en uttalelse at de tre mennene har blitt grovt urettferdig behandlet i rettssystemet. I tillegg til at mennene har blitt nektet tilgang til sine advokater og familier, hevder de tre at de ble torturert til å tilstå.

– Ved å dømme dem til døden, på tross av disse massive feilgrepene i prosessen, demonstrerer iranske myndigheter igjen deres avfeielse til retten til liv, står det i uttalelsen.

De ber om at det det internasjonale samfunnet til å sterkt fordømme henrettelsene, og be iranske myndigheter til å respektere sine forpliktelser under internasjonal lov.

– Iranske myndigheter må ta grep for å sikre at alle har en rettferdig rettssak, at tortur og andre typer mishandling er absolutt forbudt, og at praksisen med «tvungen» tilståelse stoppes en gang for alle, står det videre.

– Torturert

– Vi er dypt bekymret over meldinger om at Panahis menneskerettigheter har blitt brutt før og under rettssaken ved at han blant annet har blitt torturert og mishandlet, blitt nektet å kommunisere med andre og ikke har fått tilgang til advokat eller nødvendig medisinsk hjelp, het det i en FN-rapport i våres.

Han skal blant annet ha blitt nektet behandling av skader han fikk i fengselet, angivelig etter å ha blitt pisket med ledninger. Panahi skal også ha startet en sultestreik mens han satt fengslet.

Her kan du lese mer om

Rabattkoder