Tre kurdere henrettet i Iran lørdag

Tre påståtte kurdiske separatister ble henrettet i Iran lørdag, ifølge lokale medier. Ifølge FN ble minst en av kurderne torturert i fengsel.

Publisert:

Det konservative nyhetsbyrået Fars opplyser at Ramin Hossein Panahi, Zaniar Moradi og Loghman Moradi ble henrettet lørdag.

FN-kritikk

Fars sier Panahi hadde planlagt et bombeangrep mot et folkemøte i landets kurdiske provins i juni. Panahi ble også beskyldt for å ha vært medlem i Komala, som fra baser i Irak lenge har drevet et separatistopprør i de kurdiske delene av Iran. Han ble dømt til døden i april, noe som førte til kraftig kritikk fra FN.

De to andre var anklaget for å tilhøre en ikke navngitt «separatistisk terrorgruppe» og for å ha drept fire personer. En av drepte var sønnen til en bønneleder i den overveiende kurdiske byen Mariwan.

Ber om fordømmelse

Amnesty sier imidlertid i en uttalelse at de tre mennene har blitt grovt urettferdig behandlet i rettssystemet. I tillegg til at mennene har blitt nektet tilgang til sine advokater og familier, hevder de tre at de ble torturert til å tilstå.

– Ved å dømme dem til døden, på tross av disse massive feilgrepene i prosessen, demonstrerer iranske myndigheter igjen deres avfeielse til retten til liv, står det i uttalelsen.

De ber om at det det internasjonale samfunnet til å sterkt fordømme henrettelsene, og be iranske myndigheter til å respektere sine forpliktelser under internasjonal lov.

– Iranske myndigheter må ta grep for å sikre at alle har en rettferdig rettssak, at tortur og andre typer mishandling er absolutt forbudt, og at praksisen med «tvungen» tilståelse stoppes en gang for alle, står det videre.

les også

PST mener det er sannsynlig at Sandbergs mobilbrudd er blitt misbrukt av Kina og Iran

– Torturert

– Vi er dypt bekymret over meldinger om at Panahis menneskerettigheter har blitt brutt før og under rettssaken ved at han blant annet har blitt torturert og mishandlet, blitt nektet å kommunisere med andre og ikke har fått tilgang til advokat eller nødvendig medisinsk hjelp, het det i en FN-rapport i våres.

Han skal blant annet ha blitt nektet behandling av skader han fikk i fengselet, angivelig etter å ha blitt pisket med ledninger. Panahi skal også ha startet en sultestreik mens han satt fengslet.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder