Kvinnene som kan felle Kavanaugh

NEW YORK (VG) Tre kvinner, tre ulike skrekkhistorier. USA står på hodet før dagens senatshøring hvor Donald Trumps høyesterettsdommer-kandidat Brett Kavanaugh (53) må svare på anklager om gjengvoldtekter og seksuelle overgrep.

 • Robert Simsø

Artikkelen er over ett år gammel

En rekke, sterke republikanske stemmer mener at det hele er et regissert, koordinert angrep fra demokratene for å hindre at Donald Trump får sin konservative vippestemme i Høyesterett.

Brett Kavanaugh avviser på det sterkeste de grove beskyldningene.

I dag skal både han og den første anklageren, Christine Blasey Ford, forklare seg i en åpen høring i Senatets justiskomité i Washington.

# Universitetsprofessor Ford (51) hevder at Kavanaugh overfalt henne mens de var tenåringer og gikk på videregående skole. Hun påstår at han og en venn dro henne inn på et soverom. Hun hevder at Kavanaugh holdt henne fast, klådde på henne og gned kroppen sin inntil henne. Hun sier også at hun prøvde å hyle, men at Kavanaugh holdt en hånd for munnen hennes. Hun har bestått en løgndetektortest.

# Deborah Ramirez (53) sier til The New Yorker at Kavanaugh under en skolefest i 1983/84 presset underlivet sitt opp i ansiktet hennes og tvang henne til å berøre ham. Hun hevder at noen på festen ropte ut at han hadde «puttet penisen» i munnen hennes.

ANKLAGER KAVANAUGH: Deborah Ramirez. Foto: TT NYHETSBYRÅN

# Julie Swetnick (55) hevder at hun i 1982 ble dopet ned og gjengvoldtatt på en fest hvor Kavanaugh var til stede. Hun hevder at hun var på rundt ti fester med en beruset Kavanaugh. Hun sier at han befølte og grafset på jenter mot deres vilje. Swetnick representeres av Stormy Daniels-advokat Michael Avenatti, som Donald Trump stempler som en tredjerangs advokat uten troverdighet.

ANKLAGER KAVANAUGH: Julie Swetnick. Foto: TT NYHETSBYRÅN

les også

Trump om Kavanaugh: – Jeg er med ham hele veien

Ingen av de tre sakene er etterforsket av politiet. De republikanske medlemmene i justiskomiteen mener at det er tilfredsstillende med totalt seks bakgrunnssjekker som FBI har utført.

Samtidig har komiteen utspurt Kavanaugh om ytterligere to anonyme varsler som er kommet om ham.

Nådeløs dom over USAs visepresident: – Pence tror at han kan få Trump til Jesus

Fords advokater har overlevert Senatet fire erklæringer – fra hennes ektemann og tre venner – hvor det heter at hun fortalte dem om episoden før Kavanaugh ble nominert.

les også

Trump om Kavanaugh-anklager: – De er usanne, sånn jeg ser det

I et intervju med Washington Post forteller Fords ektemann Russell Ford at kona ikke maktet tanken på at Kavanaugh skulle til Høyesterett.

– Tankegangen hennes var at «jeg har denne forferdelige hemmeligheten(...) hvis han blir nominert, må jeg flytte til et annet land», sier ektemannen.

I sin erklæring vil Kavanaugh si at «jeg drakk øl med vennene mine ... noen ganger tok jeg for mange». Han understreker at han ikke var perfekt og han gjorde «kleine» saker. Men han nekter for overgrep. Han hevder også, uten at det er relevant, at han var jomfru lenge etter disse episodene.

AVVISER ALLE ANKLAGER: Brett Kavanaugh har avvist anklagene fra de tre navngitte kvinnene som står frem med beskyldninger mot ham. Han har også tilbakevist to anonyme varsler. Foto: SAUL LOEB / AFP

les også

Kavanaugh avviser anklager i intervju: – Jeg har aldri forgrepet meg på noen

Han vil også presentere kalendere fra sommeren som han mener beviser at han ikke var til stede under de påståtte hendelsene som Ford beskriver.

Ford har også gjort klar sin skriftlige erklæring.

– Jeg har ikke alle svarene, og jeg husker ikke så mye som jeg skulle ønske. Men detaljene om den kvelden brakte meg hit – og er noe jeg aldri vil glemme, vil hun si.

– Dette er en motbydelig prosess. Her gjør liberale interessegrupper alt de kan for å sverte en nominert til Høyesterett, sier Jeffrey Lord til VG.

Trump-vennen er ekspert hos Fox News.

les også

Trump og kvinnene

– Mener du virkelig at liberale interessegrupper har samlet disse tre kvinnene og fått dem til å lyve?

– Det er fullt mulig, slik jeg ser det. Jeg har skrevet en bok om dette hvor jeg beskriver hvor korrupt hele prosessen er. Under disse høringene i Kongressen kan du se liberale tilskuere i salen som gir signaler og beskjeder til de demokratiske senatorene, hevder Jeffrey Lord, som sier at det «vi nå ser med Kavanaugh, er veldig stygt».

– Hvis dette er oppspinn og kvinnene virkelig ville ramme Kavanaugh, hvorfor sier de ikke at han voldtok dem?

– Altså, en av kvinnene kan ikke huske noe av det som skjedde med henne. Dette er 36 år siden. Hvem husker så langt tilbake? Og i den siste saken hevder kvinnen at hun fortsatte å gå på disse festene selv om hun altså ble gjengvoldtatt. Hvorfor fortsette å gå på festene hvis det var så traumatiserende, svarer Lord.

les også

Drama om Trump-nominert: Kaos og arrestasjoner

Avstemningen som vil avgjøre om Kavanaugh blir godkjent er planlagt i morgen.

Men det største hinderet kommer i Senatet, hvor republikanerne bare har et 51-49-flertall.

Alle ser på de to republikanske senatorene Lisa Murkowksi og Susan Collins som har bedt om at kvinnene lyttes til.

Et usikkerhetsmoment er også den avtroppende Arizona-senatoren Jeff Flake, en notorisk Trump-kritiker.

Snur to av disse ryggen til Kavanaugh, må Trump finne en annen kandidat.

Jeffrey Lord kjenner Trump godt. Han tror at Trump kommer til å støtte Kavanaugh hele veien.

– Administrasjonen har nok hatt vurderinger om de skal trekke Kavanaugh-nominasjonen. Men vet du hva, Donald Trump er en lojal fyr. Akkurat nå ser jeg ikke at han lar Kavanaugh i stikken, hvis det ikke dukker opp overveldende bevis. Men for debattens skyld, la oss si at han gjør det; da vil han gå til nummer to på listen, Amy Coney Barrett. Hun er enda mer konservativ enn Kavanaugh. Hva skal demokratene gjøre da? sier Jeffrey Lord.

les også

«Nye» Trump ryster sine egne

Den demokratiske New York-senatoren Kirsten Gillibrand sier til CNN at hun har sendt et brev til Trump hvor hun ber ham trekke nominasjonen.

PROTESTERER: Disse kvinnene demonstrerer ved Capitol Hill i Washington. Foto: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

– Vi har nå troverdige anklager om seksuelle overgrep, to av dem voldelige. Det gjør meg og mennesker over hele USA dypt bekymret. Og hva slags signal sender Trump til kvinner og menn hvis han sier at det du gjør på videregående skole ikke betyr noe?

Mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Seksuell trakassering
 3. Donald Trump
 4. Ford

Flere artikler

 1. Trump har sikret flertall for Kavanaugh

 2. Advokatforeningen ber om at Kavanaugh etterforskes

 3. Demokratene om FBI-rapport om Kavanaugh: Mangelfull og begrenset

 4. Senatets justiskomité stemmer over Kavanaughs nominasjon fredag

 5. Kavanaugh benekter ny overgrepsanklage

Fra andre aviser

 1. Trump fornøyd med Kavanaugh etter høring

  Bergens Tidende
 2. Kavanaugh har nok stemmer til å bli høyesterettsdommer

  Bergens Tidende
 3. Fox News-kommentator om høringen: En katastrofe for republikanerne.

  Aftenposten
 4. Derfor er en nominasjon til USAs høyesterett så viktig. Og 6 andre svar på spørsmål du ikke våger å stille om dramaet i USA.

  Aftenposten
 5. Trumps dommerkandidat må forklare seg om overgrepsanklager

  Aftenposten
 6. Kvinne hevder Kavanaugh var med på å dope ned jenter for å begå seksuelle overgrep

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder