TRUET: Politiker Emilia Orpana i Nynäshamn.

TRUET: Politiker Emilia Orpana i Nynäshamn. Foto: SD

Sveriges sosialminister om trusler ved valglokaler: – Forkastelig

Flere valgarbeidere har meldt inn trusler i løpet av valgdagen, blant dem to politikere fra Sverigedemokratarna og én velger.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er helt uakseptabelt, helt forkastelig. Man skal naturligvis kunne kjenne seg fullstendig trygg som valgmedarbeider, sier Sveriges sosialminister Annika Strandhäll (S) til Expressen

– Vi har sett et råere debattklima under valgkampen, selv jeg har sett en tøffere tone, sier Strandhäll.

To politikere fra Sverigedemokraterna og en velger skal ha anmeldt trusler ved et valglokale i Nynäshamn i Sverige. Det melder Aftonbladet.

– Jeg var redd han skulle slå meg i magen, sier gravid formann for Sverigedemokraternas lokallag i Nynäshamn.

– Jeg var veldig redd

Formann for SDs lokallag i Nynäshamn, Emilia Orpana, er en av personene som ble truet, forteller hun selv til avisen. Truslene skal ha skjedd imens hun og en partikollega delte ut stemmesedler ved valglokalet rundt klokken 11.30 søndag.

– To unge personer kom og angrep oss verbalt og var veldig truende. Andre valgarbeidere gikk mellom for å roe situasjonen, sier politikeren.

En av ungdommene skal ha vært særlig truende.

– Han sa at han skulle trampe på hodet til kollegaen min og drepe oss.

– Nå er jeg rolig, men der og da var jeg veldig redd. Jeg er gravid og var redd han skulle slå meg i magen. Det var en forferdelig situasjon, og jeg var veldig redd, sier hun til Aftonbladet.

Til Expressen sier SD-formannen at en av mennene skal ha prøvd å få tak i valgsedlene deres imens han truet dem på livet.

– Vi ble kalt «jævla rasister» og «horeunger», forteller hun avisen.

– Han sa «jeg skal spytte på deg», også spyttet han til siden så det havnet på en moderat, fortsetter hun.

Velger turte ikke forlate valglokalet

Aftonbladet skriver personen, ifølge politikeren, også skal ha kommet med drapstrusler mot en velger som ble så redd at han ikke turte å forlate valglokalet før politiet kom.

– Jeg oppfattet det som at den personen som ble truet allerede hadde stemt og at individene hadde meninger om hva personen hadde stemt, sier pressetalsmann i politiet, Mats Eriksson.

Leter etter ungdommer

Politiet bekrefter at tre personer er anmeldt for truslene, og leter nå etter noen ungdommer som er mistenkt for å stå bak.

– Vi lette etter dem, men har ikke funnet de. Det kommer kanskje informasjon som gjør at vi kan identifisere personer, sier Mats Eriksson til Aftonbladet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder