Stefan Löfven på talerstolen – trekker seg ikke nå

STOCKHOLM (VG) Moderaterna, KD og Centern har alle bedt Löfven om å gå av. Men det vil han ikke gjøre nå. Han sier han har to uker på seg til å bestemme veien videre.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I sin tale til Socialdemokraternas valgvake, sa Löfven at han vil sitte som statsminister om to uker, når Riksdagen åpner.

– Svensk demokrati fungerer sånn at regjeringen blir sittende også etter valgdagen (...) Det finnes tid til de rolige forhandlingene Sverige fortjener. Demokratiet går sin gang, og Sverige har hele tiden en regjering, sa han.

Med 99 prosent av stemmene talt opp har Socialdemokraterna 28,4 prosent, og er Sveriges største parti. Men det er er svært jevnt mellom blokkene - ingen har fått flertall i Riksdagen, i alle fall ikke uten å samarbeide med Sverigedemokraterna, eller at et parti bytter side.

– Det er viktig nå at vi holder hodet kaldt. Og har litt is i magen. Valgresultatet er ikke klart. Vi har fortsatt utenlandsstemmer igjen, sier Löfven til SVT.

– Kommer du til å la deg bli stemt ned i en statsministeravstemning?

– Jeg har to uker på å avgjøre om jeg skal gå til en statsministeravstemning, sier Löfven.

Ingen har flertall

Talen til valgvaken var delvis et frieri til partiene i Alliansen som ikke fullstendig har lukket døren for Socialdemokraterna: Centerpartiet og Liberalerna. Det også når han i talen gikk hardt ut mot SD - og sa at «de gode kreftene» måtte samle seg mot dem.

– Visst er jeg skuffet over at et parti med røtter i nazismen kan vinne så mye frem i vår tid, sier Löfven.

– Vi gjør som vi alltid har gjort: Vi sørger ikke, vi organiserer.

Da Löfven gikk på scenen, ledet hans blokk med bare 0,3 prosentpoeng foran Alliansen. Löfven sier det logiske er om den største blokken får regjeringsmakt.

– Det som er fullstendig ulogiske er om de borgerlige blir det minste regjeringsalternativet, men vil regjere likevel, sier han.

Han understreker at ingenting avgjøres denne valgnatten.

– Nå begynner arbeidet. Valgkampen er over. Nå setter vi Sveriges beste først. Så hold hodet kaldt og hold sammen. Nå er det avgjørende, sier Löfven.

Noen må bytte side

– Noen av partilederne må bryte med de sa før valget. Landet må regjeres, sier Anders Ygeman, som er Socialdemokraternas gruppeleder i Riksdagen, til VG klokken 21.30.

– Kommer Stefan Löfven til å varsle sin avgang dersom Alliansen blir størst?

– Det tror jeg ikke. Men om de blir større, vil de få sjansen til å danne regjering først, fra talmannen (riksdagens president, VGs anm). Så får vi se om de vil klare å få støtte nok i parlamentet for sitt budsjett og sin politikk, sier Ygeman.

Gruppelederen tror det vil ta flere uker, kanskje opp til en måned, før regjeringsspørsmålet er avklart.

SVTs valgekspert Sören Holmberg mener også at opptellingen er så jevn at den endelige fordelingen mellom blokkene kanskje ikke er klar før onsdag.

Årsaken er at rundt 50-60.000 forhåndsstemmer, samt stemmer avgitt av svensker i utlandet, ikke vil være ferdig opptalt før da.

Hvem kan bli ny statsminister? Se alternativene

Historisk dårlig valg

Det tradisjonsrike partiet har aldri gjort et så dårlig valg, siden alminnelig stemmerett ble innført i Sverige for hundre år siden. Likevel tror de at deres mann, Stefan Löfven, kan fortsette som statsminister etter valget.

Partiet sier de har hatt kontakt med 1,7 millioner velgere gjennom valgkampen. Men det holdt ikke for å gjenvinne gamle høyder.

– Vi skulle gjerne sett et bedre resultat, det er ingen tvil om det. Men tross det har velgerne gjort Socialdemokraterna til det største partiet, sa Löfven om oppslutningen under partiets valgvake.

les også

Støre hjelper Löfven i valgkampinnspurten

Ap: – Ikke bra resultat

Ap-sekretær Kjersti Stenseng er på plass på søsterpartiets valgvake i Stockholm, sammen med LO-leder Hans Christian Gabrielsen

– Det er ikke et bra valgresultat for socialdemokraterna, men det er tross alt bedre enn det lå an til tidligere i valgkampen. Jeg tror de er glad for noe over 25 prosent i resultat, sier Stenseng til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder