Krekar kan bli stevnet som terrorvitne

Italiensk politi: Terrorceller hadde kontakt med Norge

MILANO/OSLO (VG) Mullah Krekar kan bli stevnet som vitne når rettssaken mot flere mistenkte al-Qaida-terrorister starter i Milano i Italia i oktober.

  • Kjetil Stormark
  • Kadafi Zaman
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Italiensk politi mener gjennom en omfattende etterforskning å ha skaffet til veie informasjon som viser at det har vært kontakt mellom italienske terrorceller og enkeltpersoner i Norge.

Fra flere forskjellige italienske telefonnumre, som har vært disponert av mistenkte terrorister i Italia, skal det ha blitt foretatt flere oppringninger til Norge.

Italiensk politi vil overfor VG ikke røpe identiteten på hvem samtalene gikk til i Norge, når samtalene ble foretatt eller hva som var innholdet av samtalene.

Kjemiske eksperimenter

I løpet av de siste månedene er ni personer i Italia arrestert for å ha rekruttert hellige krigere for organisasjonen til mullah Krekar i Nord-Irak, den islamistiske, kurdiske geriljabevegelsen Ansar al-Islam.

Den tidligere mafiajegeren Dambruso møter VG i Milano, under svært strenge sikkerhetstiltak. To bevæpnede sikkerhetsvakter står hele tiden like ved og følger enhver bevegelse med argusøyne.

- Vårt hovedfokus er terroristen Abu Musab Zarqawi, men Krekar er også interessant. Vi anser Zarqawi som bindeleddet mellom Ansar al-Islam og cellene i Italia. Zarqawi var verten i treningsleirene til Ansar al-Islam i Nord-Irak, sier Stefano Dambruoso til VG.

Zarqawi (36) er al-Qaida-lederen som er mistenkt for å ha ledet eksperimenter med kjemiske stridsmidler i Nord-Irak.

Ifølge italiensk politi skal et 40-talls personer ha reist fra Italia og til Nord-Irak i perioden 2002 til mars 2003. Kurderen som ble arrestert i Parma 31. mars 2003, Mohammed Tahir Ahmed, mistenkes for å være sentral i denne eksporten av hellige krigere. Italienske etterforskere mener Ahmed skal ha samarbeidet tett med al-Qaida toppen Abu Musab Zarqawi.

Husker ikke

VG avslørte 25. mai at det var telefonnummeret til nettopp Mohammed Tahir Ahmed, mobilnummeret 3480426975, som ble funnet på mullah Krekar da den kurdiske islamisten ble arrestert på Schiphol-flyplassen i Nederland i september i fjor.

Krekar har tidligere hevdet overfor VG at han ikke husker hvordan han fikk nummeret. Men gjennom sin advokat mener Krekar at den eneste mulige grunnen måtte være at han hadde vært på besøk i en moské i Italia i 1992-1993.

Det avviser italiensk politi som en svært lite sannsynlig forklaring.

- Telefonnummeret ble tatt i bruk etter 2000. Krekar kan umulig ha fått det for ti år siden, sier en sentral, italiensk politikilde til VG.

Advokat Brynjar Meling har nå sendt begjæring om rettslig avhør av Krekar, slik at han får anledning til å forklare sin telefonvirksomhet i detalj.

Italiensk påtalemyndighet tegner et komplisert bilde av flere av de siktede, med tett kontakt til al-Qaida.

Ifølge VGs kilder skal minst to av de ni siktede også ha hatt tilknytning til Mohammed Attas terrorcelle i Hamburg.

Økokrim bekrefter overfor VG at de har startet et samarbeid med italiensk politi, uten å ville kommentere innholdet av dette samarbeidet ytterligere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder