KONTROVERSIELT: President Mahmoud Abbas kom med kontroversielle utsagn om Holocaust under det palestinske nasjonalrådets møte på Vestbredden mandag. Foto: Mohamad Torokman / Reuters

Palestinas president: – Holocaust var et resultat av jødenes finansielle aktiviteter

Palestinas president Mahmoud Abbas beskyldes for å ha anti-semittiske holdninger, etter å ha omtalt Holocaust som «et resultat av jødenes finansielle aktiviteter».

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I en tale på direktesendt palestinsk TV kom Palestinas president Mahmoud Abbas med uttalelser som har skapt store reaksjoner.

les også

VG i Gaza: Protestene krever nye liv – se de dramatiske bildene

Han sa at nazistenes massedrap av europeiske jøder under andre verdenskrig var «et resultat av jødenes finansielle aktiviteter, og ikke anti-semittisme».

Mener fiendskapet mot jødene ikke skyldtes religion

Uttalelsene kom under et møte i det palestinske nasjonalrådet i byen Ramallah på den okkuperte Vestbredden mandag. I den 90 minutter lange talen fortalte han blant annet sitt syn på de europeiske jødenes historie, basert på det han sier er bøker skrevet av «jødiske sionistforfattere».

– Jeg vil gi dere tre jøder, med tre bøker, som sier at fiendskap mot jøder ikke var på grunn av religion, men på grunn av deres sosiale funksjoner, sa Abbas.

les også

Nektes helsehjelp i Israel: – Jeg føler meg ydmyket

Han sa videre at jødenes sosiale funksjoner var «umoralske pengelån og bankdrift og lignende».

Han sa at jøder i vest- og øst-Europa periodisk har vært offer for massakrer opp gjennom århundrene, som til slutt endte i Holocaust.

«Der har du en fredspartner»

Reaksjonene på Abbas’ tale kom raskt.

les også

Netanyahu hevder Iran lyver om atomavtalen: – Sikker på at Trump vil gjøre det rette

Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahus talsmann omtaler ifølge BBC Abbas utsagn som «anti-semittiske og patetiske».

Israels visediplomatsminister, Michael Oren, har tatt til Twitter for å kommentere utspillet:

– Mahmoud Abbas sier at penge-lånende jøder provoserte frem Holocaust, benekter enhver jødisk forbindelse med Israel og kalte den jødiske staten et europeisk koloniprosjekt. Der har du en fredspartner.

Den amerikanske organisasjonen Anti-Defamation League (ADL), som kjemper for å stanse æreskrenkelsen av det jødiske folket, har også uttalt seg på Twitter.

«Vi fordømmer de anti-semittiske påstandene til Abbas, hvor han gir jødene skylden for Holocaust gjennom ’sosial oppførsel og finansielle grunner’, i tillegg til å benekte jødenes forbindelse med Israel,» skriver de.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder