Nobelpris-vinner gråt av glede

UTENRIKS

STOCKHOLM: Den indiskættede britiske forfatteren V.S. Naipaul klarte ikke å holde tårene tilbake etter at han mottok den 98. Nobelprisen i litteratur mandag kveld.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:25

Naipaul, som er født i Trinidad, er en svært kontroversiell forfatter, og har flere ganger rettet sterk kritikk mot islam.

I flere bøker beskriver Naipaul hvordan romanfigurene hans besøker bordeller og har sex med prostituerte. Enkelte har hevdet at bøkene hans i stor grad er selvbiografiske.

Også fire andre nobelpriser ble delt ut mandag kveld.

Atomære partikler

Amerikanerne Eric Cornell og Carl Wieman, og tyskeren Wolfgang Ketterle mottok den 95. Nobelprisen i fysikk for å ha satt 1920-tallets teorier om kontroll av atomære partikler ut i praksis.

Den 92. Nobelprisen i kjemi ble overrakt amerikanerne William Knowles og Barry Sharpless, og japanske Ryoji Noyori, for deres forskning på molekylære strukturer. Forskningen kan brukes i behandlingen av Parkinsons sykdom.

Kreft

Britene Timothy Hunt og Paul Nurse fikk sammen med amerikaneren Leland Hartwell den 91. Nobelprisen i medisin for viktige oppdagelser i kampen mot kreft.

Nobelprisen i økonomi ble delt ut for 33. gang, og mottatt av den amerikanske økonomen Joseph Stiglits og hans samarbeidspartnere George Akerlof og Michael Spense.

Her kan du lese mer om