FEIRER: Houthi-opprørere feiret etter at Yemen's eks-president Ali Abdullah Saleh, som var alliert med dem inntil for en uke siden, ble drept i Sana. Foto: Hani Mohammed AP

Jemens eksilpresident beordrer offensiv mot Sana

Jemens eksilpresident Abd-Rabbu Mansour Hadi har gitt ordre om en bakkeoffensiv mot hovedstaden Sana, opplyser tjenestemenn.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ordren kommer etter at hans forgjenger Ali Abdullah Saleh ble drept av Houthi-opprørere få dager etter at han byttet side i krigen. Det pågår fortsatt kraftige kamper i hovedstaden.

Fikk du med deg? Jemens eks-president drept av opprørere.

– La oss gå sammen og fravriste disse kriminelle gjengene kontrollen, begynne på et nytt kapittel og fri vårt elskede Jemen fra dette marerittet, sier al-Hadi, som leder den internasjonalt anerkjente regjeringen i det krigsherjede landet.

Presidenten lever for tiden i eksil i Saudi-Arabia, nabolandet som har gått tungt inn i den væpnede konflikten.

Forstå bakgrunnen: Kraftige gatekamper i Jemens hovedstad.

Sju bataljoner

Hadi har gitt visepresident Ali Mohsen al-Ahmar ordre om «aktivere militærenheter og rykke fram mot hovedstaden», sier en talsmann for presidenten som ikke ønsker å stå fram med navn.

Kilder i forsvaret og regjeringen sier hæren vil ta seg inn mot Sana med minst sju bataljoner fra øst og nordøst.

Ekspert etter drapet på Saleh: – Saudi-Arabia kan utnytte det til sin fordel

Saleh, som styrte Jemen i tre tiår, ble tvunget til å gå av etter den arabiske våren i 2011, etter å ha slått hardt ned på demonstranter som krevde hans avgang.

I 2014 gikk han sammen med houthiopprørerne, da de tok kontroll over store deler av landet, inkludert Sana. Den siste uken har alliansen smuldret opp, og han vendte seg bort fra sine tidligere alliansepartnere som endte opp med å ta livet av ham.

Titalls personer er drept i sammenstøt mellom fraksjonene, mens Saleh selv strakte ut en hånd til den saudiledede koalisjonen som har gjennomført en rekke luftangrep for å støtte al-Hadi og slå ned houthi-opprørerne siden september 2015.

Saudi-Arabia: Bombet Jemen for å støtte Saleh.

Flere tusen er drept i krigen i Jemen, som også har ført landet ut i en humanitær katastrofe.

Irans president: – Jemens angripere vil angre sine handlinger

Da Saleh ble skutt og drept av houthiene mandag mens han flyktet fra hovedstaden, sa en av lederne i partiet hans, Faiqa al-Sayyid, at ekspresident «ble martyr idet han forsvarte republikken».

Opprørsleder Abdel-Malik al-Houthi beskrev mandag drapet som «et historisk nederlag for koalisjonsstyrkene».

– I dag har en forrædersk konspirasjon falt, sa Houthi i en langvarig tale på opprørernes fjernsynskanal Al-Masirah.

Mens kamphandlingene fortsetter i Jemen, advarer Irans president Hassan Rouhani om at de som angriper landet, vil komme til å angre sine handlinger.

– Folket i Jemen vil få sine angripere til å angre sine handlinger, sa presidenten i en TV-sendt tale tirsdag.

Saudi-Arabia, Irans regionale hovedrival, har ledet en koalisjon mot houthiene i en krig som har kostet tusenvis av liv. Ifølge FN har krigen medført verdens største humanitære krise.

Teheran nekter for å gi direkte militær støtte til opprørerne. Ifølge en ny FN-rapport ble imidlertid det som ser ut til å være en iransk-bygget missil, avfyrt av opprørerne og sendt inn i Saudi-Arabia

Les også: Iran har krevd bombestopp tidligere.

ADVARER: Irans president Hassan Rouhani advarer om at de som angriper Jemen vil angre, men hevder fortsatt at Iran ikke har direkte bånd til houthi-militsen. Foto: Ho AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder