Dømt til 30 års fengsel

NÅDELØST: Teodora del Carmen Vasquez ( følges inn i rettssalen der dommerne nå skal vurdere om dommen etter dødfødselen i 2008 skal oppheves. Foto: Oscar Rivera AFP AFP

Abortdømte Teodora i El Salvador ber om å bli satt fri

Teodora Vasques som soner en fengselsstraff på 30 år etter en  dødfødsel, ber om å bli satt fri. Domstolen i El Salvador mener aborten var fremprovosert.

 • NTB

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg betaler for en forbrytelse jeg ikke har begått, sa Teodora Vasquez i en rettshøring om straffeutmålingen fredag. 34-åringen er en av 27 kvinner som for tiden sitter i fengsel i landet, dømt for brudd på det som er en av verdens strengeste abortlover.

Loven forbyr alle former for abort, også dersom svangerskapet er et resultat av voldtekt eller truer morens helse. Strafferammen er to til åtte års fengsel, men politi og påtalemyndigheten sikter ofte kvinnene for langt mer alvorlige forbrytelser. Vasquez ble i 2008 dømt for drap under skjerpede omstendigheter.

VG+: VG i El Salvador. Her kan spontanabort bety fengsel

Var høygravid

Teresa var gravid i niende måned og på jobb da hun opplevde en dødfødsel i 2007. Hun forsøkte forgjeves å ringe etter ambulanse før hun mistet bevisstheten. Politiet beskyldte henne for å ha fremprovosert aborten.

– Det var en veldig trist stund for meg. Jeg ventet barn, jeg ville ha det barnet, ha det med meg, forklarte hun i retten.

Høringen om straffeutmålingen pågår i en domstol i hovedstaden San Salvador. Påtalemyndigheten har nå bedt om pause for å kunne avhøre politifolkene som pågrep Vasquez. Advokatene hennes motsatte seg dette og ba dommerne oppheve den snart ti år gamle dommen. Dommerne besluttet å ta pause til onsdag.

MÅ VENTE: Teresa Vasques må vente til onsdag før hun får vite hva dommerne bestemmer seg for. Foto: Oscar Rivera, AFP AFP

I 2013 dukket det opp et grelt eksempel på hvor streng loven er. En 22 år gammel kvinne ble tvunget til å bære fram et foster hvis hjerne var så underutviklet at det helt sikkert ville være dødfødt. Også kvinnens helse sto i fare i denne saken. En panamerikansk menneskerettighetsdomstol innvilget kvinnen forløsning ved tidlig keisersnitt. Barnet døde.

Kollega varslet politiet

Lene Christensen i Amnesty er til stede under rettshøringen. Hun melder på organisasjonens hjemmeside at Teresa hadde en fire år gammel sønn da dødfødselen skjedde. I retten har hun forklart at hun fødte det døde barnet få dager etter at hun ble angrepet av flere menn på gaten og slått hardt i magen.

Fødselen startet i følge kvinnen mens hun var på jobb. Hun har forklart at hun selv ringte nødnummeret for å få medisinsk hjelp. Siden abort er strengt forbudt i El Salvador, ringte en kollega politiet. Slik endte kvinnen bak murene for en abort hun sier hun absolutt ikke ønsket.

Amnesty skriver at totalforbudet mot trygg og lovlig abort fører til at unge og fattige kvinner mistenkeliggjøres etter en spontanabort eller dødfødsel. Teodora er dømt for drap under skjerpende omstendigheter.

STØTTER TEODORA: Utenfor Isidro Menendez Judicial Center krever kvinner til støtte for Teresa. Foto: Oscar Rivera AFP AFP

Kan bli lovendring

Teodora støttes av aktivister som demonstrerer utenfor rettslokalet. I følge Amnesty la regjeringspartiet i det lille landet i Mellom-Amerika fram et lovforslag i oktober 2016. I forslaget avkriminaliseres såkalt terapeutisk abort, slik at det kan bli lovlig å abortere et foster av medisinske grunner. Nasjonalforsamlingen skal stemme over forslaget. Det har vært totaltforbud mot enhver form for abort siden 1998. Amnesty skriver at strafferammene er 2 - 8 års fengsel for kvinnen, inntil 12 år for den som hjelper henne med inngrepet og inntil 50 års fengsel dersom aborten defineres som drap på nærtstående familiemedlem.

Flere artikler

 1. Abortdømt kvinne i El Salvador ble ikke satt fri

 2. Ble dømt etter dødfødsel – fri etter ti år i fengsel

 3. Evelyn Hernandez (21) risikerer 40 års fengsel etter dødfødsel

 4. Imelda (20) fødte frisk jente – risikerer 20 års fengsel for abortforsøk

 5. Pluss content

  Slik ble hun verdens første abortflyktning

Fra andre aviser

 1. Abortdømt kvinne i El Salvador ber om å bli satt fri

  Aftenposten
 2. Dødfødsel er dødssynd i El Salvador

  Bergens Tidende
 3. Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn

  Bergens Tidende
 4. Abortdømte kvinner løslatt i El Salvador

  Aftenposten
 5. Hun fikk barn etter å ha blitt voldtatt av stefaren. Derfor måtte hun i fengsel for brudd på abortloven.

  Aftenposten
 6. Den norske fotografen har selv vært fengslet. Nå har han reist til 14 land for å dokumentere frihetsberøvelse med anologt kamera.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no