HVILER: En gruppe migranter hviler utenfor en stadion i den meksikanske byen Queretaro, der frivillige delte ut mat. Foto: Marco Ugarte / AP / NTB scanpix

Flere tusen migranter beveger seg mot USA

Karavanen av 4000 latinamerikanske migranter har begynt å bevege seg nordover fra Mexicos hovedstad mot grensen til USA.

uvakt@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Etter noen dagers pause i Mexico by, der mange av migrantene har valgt å søke asyl, satte karavanen seg i bevegelse nordover igjen lørdag. Det ble satt opp ekstra metroavganger for å hjelpe migrantene til utkanten av millionby. Mange sjåfører har også tilbudt skyss nordover.

Rundt tre mil utenfor byen hjalp politi og menneskerettighetsarbeidere til med å få folk om bord på lastebiler og busser som tilbød seg å ta med haikere i retning USA.

Mange startet bare med en enkel snippeske, men bærer nå på tepper, soveposer og tykke klær for å holde seg varme i de lavere temperaturene nord i Mexico.

VG på innsiden av migrant-karavanen: Barna som reiser mot Trumps soldater

KJØLIG: Det blir kaldere etter hvert som migrantene beveger seg nordover. I Queretaro ble tepper brukt til å konstruere en slags teltleir før migrantene går videre mot den amerikanske grensen. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB scanpix

Flere uker

I byen Queretaro ble de tatt imot av frivillige som hjalp migrantene å slå leir på en stadion. Det ble også delt ut mat.

Karavanen ble en valgkampsak i USA, og president Donald Trump har beordret 5.000 soldater til grensen og varslet at det kan bli flere. Uten å dokumentere påstandene sine hevder Trump at det er kriminelle og til og med terrorister som skjuler seg i den vandrende menneskemengden.

Les også: Sender forsvaret til Mexico-grensen for å stoppe «nasjonal krise»

Mange av migrantene sier de vil vekk fra fattigdom, gjengvold og politiske ustabilitet i sentralamerikanske land som Honduras, Guatemala, Nicaragua og El Salvador.

De har vært på vei i flere uker.

TILLEGGSTOG: Det ble satt opp ekstra tog på metroen i Mexico by for å hjelpe migrantene videre på veien nordover. Foto: Marco Ugarte / AP / NTB scanpix

Farlig

Torsdag sa FN nei til en forespørsel om å bidra med busser til grensen. Det er mer enn 1.000 kilometer til den nærmeste grenseposten over til den amerikanske delstaten Texas. Men migrantene velger trolig en enda lengre rute mot det forjettede landet i nord, ettersom den korteste veien går gjennom områder som regnes som for farlige, på grunn av omfattende vold mellom rivaliserende narkokarteller.

I fjor var det rekordmange 28.711 drap i Mexico. Siden regjeringen satte inn soldater i kampen mot narkotikahandelen i 2006, har over 200.000 mennesker blitt drept. Ytterligere 30.000 er savnet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder