Store ødeleggelser etter Michaels herjinger

Orkanen Michael har krevd minst to liv og forårsaket store materielle skader på sin vei over det nordvestlige Florida. Den er nå nedgradert til tropisk storm.

Michael traff land som en kategori 4-orkan onsdag, den sterkeste stormen til å treffe USA på 50 år, men ble torsdag morgen norsk tid nedgradert til tropisk storm.

Ifølge CNN har et barn i Georgia og en mann fra Florida mistet livet. Sheriffen i Gadsden County sier at sistnevnte døde da et tre falt over huset hans i nærheten av Greensboro.

Redningsmannskaper rykket ut til huset hans, men på grunn av nedblåste strømmaster og stengte veier, skal det ha tatt lang tid før de nådde fram.

Store ødeleggelser

Spesielt i Panama City er de materielle skadene omfattende. Her ligger det knekte og opprevne trær over alt, og mange av dem har knust nærliggende hus.

Vinden har også skrellet av en rekke hustak, og gateskilt er helt vridde. Det er også store oversvømmelser flere steder, melder NTB.

ABC News melder torsdag morgen at over 610.000 husstander er uten strøm i Alabama, Georgia og Florida. I Bay County i Florida er flere arrestert etter plyndring, ifølge kongressmedlem Neal Dunn.

Guvernør Rick Scott i Florida sier han har sendt lete- og redningsmannskaper til de mest utsatte områdene.

Ble nesten truffet

38 år gamle Loren Beltran er en av de mange tusen innbyggerne som trosset evakueringsadvarslene.

Hun befant seg i kjærestens leilighet sammen med sin tre år gamle datter, da de nesten ble truffet av et tre.

– Vinden hørtes helt forferdelig ut, som brølet til et monster du hører i en skrekkfilm. Først falt et tre, og så gikk det nesten en time. Vi hørte enda en høy lyd og så sendte vinden et tre gjennom vinduet på soverommet, sier Beltran. Kun fem minutter tidligere hadde hun oppholdt seg inne på dette rommet.

Også 29 år gamle Vance Beu var hjemme mens orkanen herjet.

– Helt ærlig, det var kjempeskummelt. Det var veldig mye bråk. Vi trodde vinduene skulle knuses. Vi barrikaderte innsiden av vinduene med madrasser, sier han.

– Monsterorkan

Orkaneksperter AP har snakket med forklarer at fuktig luft, varmt havvann i Mexicogolfen og vindmønstre første til at orkanen ble «superladet» i timene før den raste inn over Floridas Panhandle-region.

Forholdene, som blant annet at vanntemperaturen i Mexicogolfen er flere grader varmere enn normalt, endret Michael fra så vidt en orkan tirsdag, til «et monster» onsdag ettermiddag.

– Michael manifesterte vår verste skrekk, med rask økning i styrke rett før den traff land på en kyststripe som aldri tidligere har opplevd en kategori 4-orkan, sier orkanforsker Brian McNoldy ved Miami University.

Tidligere er det meldt at Michael skal ha tatt livet av minst 13 mennesker i Mellom-Amerika: Seks i Honduras, fire i Nicaragua og tre i El Salvador. Over 370.000 fikk beskjed om å evakuere i Florida, men myndighetene tror mange ignorerte varslene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder