LØSLATT: Romersk-katolske Asia Bibi fra Punjab i Pakistan er blitt frikjent for blasfemi og løslatt etter ni år i fengsel. Bildet er tatt i november 2010. Foto: AP

Blasfemifrikjente Bibi invitert til EU – men skal fortsatt være i Pakistan

ISTANBUL (VG) Europaparlamentets president Antonio Tajani melder at Asia Bibi (47) er på «et trygt sted», og inviterer henne til Strasbourg. Pakistanske myndigheter sier at Bibi fortsatt er i Pakistan.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Onsdag ble det kjent at fembarnsmoren Asia Bibi, som nylig ble frikjent for å ha krenket profeten Muhammed av Pakistans høyesterett, fikk forlate landet etter ni år i fengsel.

– Asia er på flyet, og ingen vet hvor hun vil lande, sa Bibis advokat Saif-ul-Malook til VG.

les også

Asia Bibis advokat til VG: – Lykke beskriver ikke hva jeg føler nå

Men nå melder pakistanske myndigheter at Bibi fortsatt er i Pakistan.

– Det er ingen sannhet i meldingene om at hun har forlatt landet, sier Muhammad Faisal, talsperson for det pakistanske utenriksdepartementet, ifølge den pakistanske storavisen Dawn.

Pakistansk storavis: Flydd til Islamabad

Avisen skriver at forvirringen oppsto da advokaten meldte at Bibi var på et fly, men at dette flyet vitterlig ikke var på vei til utlandet, men til den pakistanske hovedstaden Islamabad.

Bibi skal ha blitt flydd med et spesialfly fra kvinnefengselet der hun sonet i Multan i Punjab-delstaten til den internasjonale flyplassen i Islamabad, og skal videre ha blitt transportert til et strengt bevoktet, hemmelig sted i hovedstaden. Det melder kilder til Dawn. Pakistanske etterretningskilder bekrefter de samme opplysningene til CNN.

SAMARBEIDER: Abid Raja og Sylvi Listhaug har gått sammen i saken om den kristne, pakistanske kvinnen Asia Bibi. Foto: Privat

Raja ber om svar

En rekke land står klare for å ta imot Bibi og familien når de eventuelt forlater Pakistan, deriblant Frankrike og Spania. I Norge har Venstres Abid Raja gått sammen med Frps Sylvi Listhaug for å kreve av regjeringen tilbyr den forfulgte kvinnen asyl.

Torsdag sendte Raja et skriftlig spørsmål til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), der han spør om statsråden vil tilby Bibi og familien opphold i Norge.

Wara må svare innen én uke.

– Jeg håper Wara vil se positivt på spørsmålet og imøtekomme den felles forespørselen fra meg og tidligere justisminister Listhaug, sier Raja til VG.

GLEDER SEG: Antonio Tajani, president i Europaparlamentet, sier han ser frem til å møte Asia Bibi og familien hennes. Foto: FREDERICK FLORIN / AFP

Invitert til Strasbourg

Europaparlamentets president Antonio Tajani avslører ikke hvor hun befinner seg, men meldte på Twitter onsdag kveld at Bibi er trygg:

«Asia Bibi har forlatt fengselet og er blitt overført til et trygt sted! Jeg vil takke pakistanske myndigheter. Jeg ser frem til å møte henne og familien i Europaparlamentet så snart som mulig».

#AsiaBibi has left the prison and has been transferred to a safe place! I thank the Pakistani authorities. I look f … https://t.co/N8T3Y9g5n8

Tidligere denne uken skrev Tajani et brev til Bibis ektemann Ashiq Masih der han inviterte hele familien til Europaparlamentet i Strasbourg.

les også

Les historien om Bibi: Dømt til døden etter krangel om drikkevann

Presidenten for Europaparlamentet, som vedtar EUs lover sammen med Rådet for Den europeiske union, anmodet pakistanske myndigheter om å gi Bibi de nødvendige tillatelsene til å reise.

Tajani gjorde det også klart at EU beskytter dem som er truet på grunn av sin tro.

I have invited Asia Bibi’s husband and family to the European Parliament. I call on the Pakistani authorities to is … https://t.co/UI8h7iFwi3

Flere blasfemianklagede drept

Det brøt ut voldelige protester da dødsdommen mot Bibi ble opphevet 31. oktober, og kvinnes støttespillere fryktet at hun ville bli tatt livet av dersom hun forble i hjemlandet.

Bekymringen er ikke grunnløs:

Av de over 1300 blasfemitiltalte i Pakistan de siste 30 årene, er 60 personer blitt drept før saken var avklart, enten av mobber eller av myndighetspersoner.

Bibi-saken har allerede kostet to liv: Punjab-guvernør Salmaan Taseer ble drept i januar 2011 av sin egen livvakt, og den kristne minoritetsministeren Shahbaz Bhatti ble skutt og drept to måneder etterpå. Begge hadde støttet Bibi og gått imot Pakistans strenge blasfemilov (se faktaboks).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder