Flere personer fikk pusteproblemer etter angrepene i starten av februar. Dette bildet er fra et sykehus i Saraqeb. Foto: AFP

OPCW bekrefter trolig bruk av klorgass i Syria

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) bekrefter at det trolig ble brukt klorgass i et angrep i byen Saraqeb i februar.

nils.inge.kruhaug@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Saraqeb ligger i Idlib-provinsen, som i stor grad kontrolleres av opprørere fra Tahrir al-Sham, kjent som etterkommere etter Nusrafronten og al-Qaidas forlengede arm i Syria.

Byen kom i februar under harde angrep fra syriske regjeringsstyrker og deres allierte, og det kom meldinger om bruk av klorgass.

les også

De overlevde Syrias verste saringass-massakre: Som om øynene mine brant

FNs granskingskommisjon for Syria besluttet å granske meldingene, og OPCW konkluderer nå med at klorgass «trolig ble brukt som et kjemisk våpen» i et angrep mot Saraqeb 4. februar.

Ingen ble ifølge lokale helsearbeidere drept i angrepet, men sykehuset i byen skal ha behandlet elleve mennesker som hadde pustevansker.

Dani overlevde det massive kjemiske angrepet i 2013 - her forteller han:

Da OPCWs granskere oppsøkte Saraqeb-bydelen Al Talil fant de «to gassflasker som man fastslo hadde inneholdt klorgass». OPCW viser også til uttalelser fra lokale vitner og medisinske beviser og konkluderer med at det hadde vært «en uvanlig høy konsentrasjon av klorgass i lokalmiljøet».

les også

Hva har Iran-avtalen med Nord-Korea å gjøre?

OPCW tar ikke stilling til hvordan gassflaskene havnet der, men fastslår at gassen ble frigjort som følge av «mekanisk sammenstøt».

OPCW gransker også meldinger om bruk av klorgass eller andre kjemiske stridsmidler i den da opprørskontrollerte byen Douma rett utenfor Damaskus i april. Så langt har ikke organisasjonen kommet med noen konklusjon i denne saken.

USA, Frankrike og Storbritannia angrep i april flere mål i Syria, som en reaksjon på at stridsgass angivelig ble brukt i Douma.

Se bilder fra angrepet her:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder