TREKKER SEG: President Donald Trump trekker USA fra atomavtalen med Iran. Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

Ekspert om at Trump trekker USA fra atomavtalen med Iran: – Et varsel om en ny tid

USA trekker seg fra atomavtalen med Iran og gjeninnfører sanksjoner. Norsk ekspert mener avgjørelsen øker usikkerheten rundt hvor vi har USA.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

President Donald Trump har siden valgkampen omtalt atomavtalen med Iran som «en katastrofe» og «den verste avtalen som noensinne er fremforhandlet». I kveld kunngjorde presidenten at USA trekker seg ut av avtalen og gjeninnfører sanksjonene.

Seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier og USA-ekspert, Svein Melby, mener Trump signaliserer at USA ikke lenger vil lede det internasjonale arbeidet mot kjernefysiske våpen.

les også

Bekreftet: Trump trekker USA ut av atomavtalen med Iran

– Verden må ta innover seg at administrasjonen i Washington ikke ønsker å videreføre den rollen vi er vant til at USA har. Det er et varsel om en ny tid og en ny trend i amerikansk rolleforståelse internasjonalt, sier han.

Kan være taktisk spill

– Vi skal være forsiktige med å overdramatisere konsekvensene for fort. Avgjørelsen kan sette i gang en prosess for å gjøre noen kosmetiske endringer i avtalen, sier Melby.

les også

Trump avgjør atomavtalens skjebne: Dette er scenarioene

Melby mener det kan være et taktisk spill fra Trumps side, for å få bedre kontroll over hvordan Iran etterlever avtalen. Målet kan være å få inn andre punkter som Irans historie med støtte til terrororganisasjoner.

EN NY TID: Svein Melby mener vi ikke lenger kan forvente at USA leder an i det internasjonale arbeidet mot kjernefysiske våpen. Foto: Institutt for forsvarsstudier

– Trump kan bruke denne manøveren for å få inn justeringer og tre inn i avtalen igjen. Med Trump kan man aldri vite helt sikkert, sier Melby.

Men han er usikker på hvor store endringer som må til før Trump kaller det en stor seier.

les også

Iran advarer USA: De kommer til å føle anger

Viktig sikkerhetspolitisk sak

Ifølge Melby kan avtalen likevel opprettholdes dersom de allierte står ved sine forpliktelser, men han påpeker den betydelige uenigheten kan påvirke USAs forhold til de allierte.

– Det er med på å øke usikkerheten rundt hvor vi har USA nå. Europa må være forberedt på å dra lasset selv, mener han.

les også

Netanyahu hevder Iran lyver om atomavtalen: – Sikker på at Trump vil gjøre det rette

VG skrev tidligere i dag at Gary Sick, professor ved Columbia University i New York, mener det er en veldig realistisk sjanse for at Trump-administrasjonen går til krig mot Iran.

Melby tviler på om Trump er tilhenger av å bruke militærmakt på den måten.

– Det er en prosess som kan gå i mange forskjellige retninger. Vi må se det litt an før vi begynner å snakke om økt krigsfare, sier han.

les også

IAEA: Ingen troverdige bevis på hemmelig iransk atomvåpenprogram

Misfornøyde med Trump-avgjørelse

Frankrike, Tyskland og Storbritannia beklager Trumps Iran-avgjørelse i felles uttalelse, som blant annet Emmanuel Macron har lagt ut på sin Twitter-konto.

Irans president Hassan Rouhani sier at landet vil forbli i en atomavtale uten USA, og at han har bedt sin utenriksminister om å forhandle med europeiske land, Russland og Kina om en avtale.

BBC skriver at Rouhani vil starte utvinningen av uran for å ivareta landets interesser, men at de vil vente noen uker og snakke med sine allierte og land som er forpliktet til JCPOA.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener Donald Trumps Iran-beslutning er «modig og riktig».

– Israel stiller seg fullt og helt bak Trumps krystallklare beslutning i dag, sier han.

– Setter USA på kurs mot krig

– Det var en uforsonlig tale som var uten sidestykke i sin fordømmelse og entydighet. Og den setter USA på kurs mot krig i Midtøsten. Han sier blant annet at Iran skal få større problemer enn noen gang tidligere, sier seniorforsker ved NUPI, Sverre Lodgaard, til NTB.

Han har fulgt situasjonen rundt Irans atomprogram tett i en årrekke.

– Verden må ta høyde for et forsterket hardkjør mot Iran. Da EU innledet forhandlinger med Iran i 2003, var det grunnleggende siktemålet å unngå krig. Nå er vi tilbake der, konstaterer Lodgaard

Søreide beklager Trump-avgjørelse

– Vi beklager at USA trekker seg fra Iran-avtalen. Vi har advart USA mot å trekke seg ut, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide, ifølge NRK.

MISVISENDE: Barack Obama kaller beslutningen for misvisende og en alvorlig feil. Foto: Markus Aarstad

Tidligere president Barack Obama kaller beslutningen for «misvisende». Han mener at en skroting av avtalen er å «vende ryggen til USAs nærmeste allierte, og en avtale som landets ledende diplomater, forskere og etterretningspersonell forhandlet frem».

– En alvorlig feil, sier han.

SV-leder Audun Lysbakken sier det er dypt uansvarlig og farlig av Trump å ødelegge atomavtalen med Iran. Han mener det vil øke motsetningene i Midtøsten.

– USAs avtalebrudd er et alvorlig tilbakeslag for arbeidet for atomnedrustning. Signalet som sendes til regimer som mistenkes for å ville utvikle atomvåpen er at de får forhandle med USA hvis de utvikler våpnene ferdig, men straffes hvis de inngår avtaler med Vesten, sier han.

Lysbakken mener det også er alvorlig for Norge.

– Vår fremste allierte ledes nå av mennesker som hisser til økte motsetninger i verden, i stedet for å jobbe for nedrustning og redusert spenning.

FLERE UTFALL: Dersom Iran mener avtalen er brutt, kan de oppheve alt innsyn, mener forsker Halvor Klippe. Foto: FFI

Kan videreføre strenge innsyn

Seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt og ekspert på Irans atomprogram, Halvor Kippe, mener at det strenge innsynet som IAEA er gitt videreføres i Iran, dersom Iran forblir i atomavtalen.

– I motsatt fall kan Iran si at avtalen er brutt, og oppheve alt innsyn som kommer i tillegg til de forpliktelsene landet hadde fra før. Landet vil da fortsatt være bundet av Ikke-spredningsavtalen, som blant annet krever at Iran ikke utvikler kjernevåpen og at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) får inspisere alle kjernefysiske anlegg og materialer for å forsikre verden om at det er til fredelige formål, sier han.

Men IAEA vil miste muligheten til å be om tilgang til anlegg som ikke er innrapportert som kjernefysiske, de får lavere inspeksjonsfrekvens og de får se litt færre deler av atominfrastrukturen enn de får nå med avtalen i kraft, ifølge forskeren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder