KANDIDATENE: De tre kandidatene til presidentembetet i Paraguay. Fra venstre: Fernando Lugo, Lino Oviedo og Blanca Ovelar. Foto: AFP
KANDIDATENE: De tre kandidatene til presidentembetet i Paraguay. Fra venstre: Fernando Lugo, Lino Oviedo og Blanca Ovelar. Foto: AFP

Eksbiskop vil ende 61 år med ettpartistyre

UTENRIKS

(VG Nett) Fernando Lugo, eller "de fattiges biskop" som han iblant kalles, ligger an til å bli en tøff utfordrer for regjeringspartiet Colorado i årets valg i Paraguay.

Publisert: Oppdatert: 20.04.08 22:42

Colorado-partiet har styrt Paraguay i 61 år, og er dermed det partiet som har regjert lengst i et søramerikansk land. Fernando Lugo, en avgått katolsk biskop som stiller som kandidat i årets presidentvalg, sammenligner ofte seg selv med en David som kjemper mot en enorm Goliat.

Ifølge AP ser Lugo ut til å utgjøre den største trusselen mot det regjerende Colorado-partiet siden 35 år med militærdiktatur tok slutt i 1989. Nye meningsmålinger har vist at han ligger i tet foran både Colorado-partiets kandidat Blanca Ovelar og den tidligere militærlederen Lino Cesar Oviedo.

Få tør imidlertid å forutse en vinner i valget, som kan avgjøre fremtiden til Colorado-partiet. Partiet har overlevd overgangen fra militærdiktatur til demokrati, og sittet ved makten i Paraguay lenger enn Castro har styrt Cuba.

Hard kritikk

Lugo har samlet venstrevridde, indianere og fattige bønder i en koalisjon med det største opposisjonspartiet i i Paraguay, og dannet Patriotic Alliance for Change, eller "den patriotiske alliansen for endring".

Alliansen utfordrer altså det eneste partiet som har sittet ved makten så lenge mange av innbyggerne i landet kan huske, og dersom Lugo går av med seieren får landet trolig en sentrum-venstreregjering.

Lugo møter imidlertid hard kritikk fra motkandidaten Blanca Ovelar. Hun kritiserer ham for å ha gått av som biskop for å unngå grunnloven, som forbyr presteskapet å stille til valg.

- Hvis det er sånn han oppfører seg mot Gud, hvordan vil han oppføre seg mot Paraguays folk?, spør hun.

Selv reklamerer Ovelar, som er det sittende regjeringspartiet Colorados kandidat, med at hun virkelig skal kunne bringe endring og økonomisk vekst til Paraguay.

Enorm fattigdom

Blant Paraguays omtrent 6.5 millioner innbyggere er det 2.8 millioner registrerte stemmeberettigede, ifølge AP. De første, deriblant Fernando Lugo selv, avla sin stemme klokken syv mandag morgen.

Uansett hva som blir utfallet av valget, vil den nye presidenten ha mye å ta tak i tiden fremover. Paraguay har omtrent 13% arbeidsledighet, og rundt 43 prosent av befolkningen lever i fattigdom. Mange lever på bare ett måltid om dagen, og tusenvis har allerede flyktet til Spania for å lete etter jobb.

Anklages for Chavez-sympatier

Mens Colorados' Blanca Ovelar lover en sentrumsorientert regjering som skal modernisere nasjonen, har avtroppende president Duarte gjennom valgkampen prøvd å skape et bilde av Fernando Lugo som en ekstremt venstrevridd tilhenger av Venezuelas president Hugo Chavez - selv om både Lugo og Chavez skal ha benektet at de har noe særlig til felles.

- Chavez er en militær mann, jeg har religiøs bakgrunn, understreket Lugo i starten av valgkampen i fjor ifølge AP.

Valget til kongressen i landet gikk også av stabelen søndag.

Her kan du lese mer om