DREPT OG SKADET: To nordmenn ble direkte rammet av terrorangrepet mot Serena hotel i Kabul. Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen ble drept og en UD-ansatt ble hardt skadet. Foto: AFP

Støre trolig hjem til Norge etter terrorangrepet

Begge nordmennene hardt skadet

(VG Nett) Utenriksministeren avbryter trolig Afghanistan-besøket etter angrepet som drepte seks personer og skadet to nordmenn i ettermiddag.

  • Camilla Ryste
  • Gjermund Glesnes
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kom uskadd fra angrepet. To nordmenn er meldt alvorlig skadet etter angrepet: Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen og en UD-ansatt.

Disse befinner seg nå på et ISAF-feltsykehus i Kabul. Støre skal besøke de to skadde nordmennene før han blir fraktet i sikkerhet i en ISAF-forlegning, opplyser statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet til VG Nett.

Like før klokken 21 bekreftet UD at den norske delegasjonen har blitt evakuert til den militære flyplassen i Kabul. Der vil den bli værende til i morgen tidlig, da den eventuelt reiser hjem til Norge.

Evakuerer landet

Også Støre vil mest sannsynlig avbryte turen i Afghanistan i morgen tidlig.

- Det er naturlig at denne turen nå blir avbrutt. Det vil komme mer informasjon i løpet av kvelden, sier Johansen.

Han forteller at utenriksministeren har et fly som nå befinner seg i Baku i Aserbajdsjan, og som vil komme tilbake til Kabul så fort det blir lyst på flyplassen.

- Vi sjekker nå alle eventualiteter, og vil få en ny vurdering av situasjonen når flyet er tilbake, sier Johansen.

Måtte ned på gulvet

DRAR HJEM I MORGEN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil dra hjem til Norge så snart det blir lyst i morgen tidlig, opplyser utenriksdepartementet. Foto: AP

Jonas Gahr Støre satt i et møte i hotellet da angrepet skjedde. Minst tre militante med selvmordsvester, granater og AK-47-geværer angrep Kabuls mest populære luksushotell mandag kveld.

- Vi ble bedt om å legge oss ned på gulvet, helt inntil en vegg under et bord, sier Jonas Gahr Støre til VG et par timer etter den dramatiske hendelsen der to nordmenn ble skadet.

Til sammen skal seks personer ha blitt drept og like mange skal være skadd. Taliban, som har tatt på seg ansvaret for angrepet, sier at to av angriperne mistet livet. En av disse skal ha blitt skutt og drept, mens den andre tok sitt eget liv med en selvmordsbombe.

Evakuert til sykehus

De to nordmennene som ble skadd, skal ha befunnet seg i lobbyen på hotellet.

- De befinner seg nå i et ISAF feltsykehus i Kabul. Der blir de tatt hånd om av medisinsk personell, sier Raymond Johansen.

- Er de livstruende skadd?

- Deres tilstand er alvorlig, men jeg finner det ikke naturlig å kommentere det utover det, svarer han.

Evakueringen skal ha skjedd med norske soldater. De norske styrkene sendte to pansrede kjøretøy, en sisu og en feltvogn, med blant annet en lege og en sykepleier, til hotellet, opplyser oberstløytnant John Inge Øglænd ved Fellesoperativt Hovedkvarter.

Støre vil besøke de skadde

Johansen sier at den norske delegasjonen med 23 medlemmer nå vil bli evakuert.

- Jonas Gahr Støre vil besøke feltsykehuset der de to nordmennene ligger, før han blir fraktet til trygt sted i en ISAF-forlegning, opplyser Johansen.

Plasserer ikke ansvar

Selv om Taliban har tatt på seg ansvaret for aksjonen mot Serena Hotel, vil ikke Johansen spekulere i hvem som står bak, eller hva målet var.

- Det er for tidlig å si foreløpig. Men det er ingen tvil om at dette er en grusom handling mot arbeidet for å skape fred og stabilitet i Afghanistan, sier han.

- Politikken ligger fast

Statsminister Jens Stoltenberg sier at angrepet i dag ikke vil få konsekvenser for Norges politikk i Afghanistan.

Opprinnelig skulle Støres besøk i Afghanistan vare til torsdag. I løpet av besøket skulle han blant annet møte landets president og utdanningsminister, i tillegg til å besøke norske soldater i Maymana nord i landet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder