FLYTENDE: Flaskene var fylt med såkalt flytende kokain. Når flaskene åpnes fordunster væsken og kokainen blir igjen. Kvinnene som er pågrepet, hevder de ikke visste hva flaskene de smuglet inneholdt. Foto: Politiet

Tre venninner fengslet: Fikk drømmeferie for å smugle kokain

Politiet mener å ha avdekket en ny smuglerrute etter at to kvinner bosatt i Norge ble tatt med seks kilo kokain i tollen på flyplassen i Stockholm.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Narkotikaen var, ifølge politiet, ment for det norske markedet og stammer trolig fra Brasil.

De to venninnene på 21 og 27 år, en norsk og en britisk statsborger, ble stoppet i tollen på Arlanda i Sverige med kokain gjemt i brennevinsflasker i oktober i fjor. Ifølge svenske tollmyndigheter var beslaget på seks kilo kokain.

- De erkjenner at de var klar over at de smuglet, sier fungerende leder og seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo-politiet, Øyvind Nordgaren.

Vet du noe om saken? Tips VGs journalist her!

Jakter bakmenn

Politiet jakter videre på bakmenn som organiserer rekrutteringen av unge kvinner som brukes som narkokurerer.

Tirsdag denne uken pågrep Oslo politidistrikt enda en kvinne (22) som de mener kan knyttes til kokainsmuglingen.

- Avhør av kvinnene som ble tatt i Sverige førte til den nye pågripelsen. Vi utelukker heller ikke flere pågripelser, sier Nordgaren.

22-åringen er bosatt på Oslos beste vestkant og ble i går varetektsfengslet i fire uker.

- Hun nekter straffskyld, sier advokatfullmektig Ola-Kristian Hoff.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Etter det VG kjenner til har 27-åringen, som har et barn på fire år, forklart at hun ble spurt om å bli med på ferietur Brasil. Turen og oppholdet på 14 dager i det luksuriøse strandparadiset Maresias utenfor Sao Paulo var gratis mot at hun var med og fraktet noen flasker hjem. Flyturen alene kostet mellom 15 000 og 20 000 kroner, får VG opplyst.

De fem brennevinsflaskene var fylt med såkalt flytende kokain.

- Hun visste ikke hva flaskene inneholdt, men var med på å frakte flaskene mot at hun fikk ferieturen, sier forsvareren til småbarnsmoren, Harald Stabell, til VG.

Ny rute

Politiet utelukker ikke at disse kvinnene har tatt turen flere ganger, og mener de kan ha avdekket en ny smuglerrute fra Sør-Amerika.

- Min klient har kun vært med på denne ene turen, sier Stabell.

Den 21 år gamle venninnen, som ble pågrepet samtidig, skal ha blitt invitert med på turen. De siktede skal ha vært venninner i lang tid.

21-åringen er britisk statsborger, men er bosatt i Norge.

- Hun erkjenner ikke straffskyld. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier forsvareren, Tone Monclair.

I mai i fjor ble tre norske kvinner i alderen 18 til 22 år tatt med 22,5 kilo kokain i Bolivia. De er fortsatt fengslet der.

Bolivia-saken har likhetstrekk med Arlanda-beslaget:

Det er unge kvinner med lav inntekt.

Godtgjørelse for smugling kan være gratis ferietur.

Kvinnene skal ha vært rekruttert i utelivsbransjen.

Politiet i Oslo etterforsker om sakene har tilknytning til hverandre.

- Dette er foreløpig to separate saker. Den videre etterforskningen vil vise om vi finner fellesnevnere, sier Øyvind Nordgaren, som legger til at de har fortløpende kontakt med Kripos i denne saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder