RASERT: Hamas' hovedkvarter på Gazastripen ble rasert i krigen. Hamas mener det er de som har myndighet i det palestinske området, og som derfor skal ha overoppsyn med gjenoppbyggingsarbeidet. Men mange land nekter å samarbeidet med den islamistiske bevegelsen. Foto: Reuters

Giftig betongskrot må fjernes fra Gaza

Israels bombing la store deler av Gazastripen i ruiner. Nærmere bestemt 600.000 tonn ruiner.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Bygningsrestene må nå fjernes for å hindre at folk kommer til skade, og for å sikre palestinere tilgang til grunnleggende offentlige tjenester.

Les også:Israelske granater drepte over 40 sivile utenfor FN-skole på Gaza - ikke inni.

- Betongskrotet er blandet med giftige og skadelige materialer, og kan inneholde ueksplodert ammunisjon, sier Jens Toyberg-Frandzen, som leder FNs utviklingsprogram (UNDP) i de palestinske områdene.

Tusenvis ødelagt

Ifølge foreløpige beregninger gjort av FN ble over 14.000 bolighus og 68 regjeringsbygninger helt eller delvis ødelagt da Israel bombet mål i Gaza i desember og januar. 31 bygninger brukt av ikkestatlige organisasjoner ble også rammet.

Les også:Israels regjering krangler om våpenhvile.

Toyberg-Frandzen sier arbeidet med å rydde opp bygningsrestene har topp prioritet. FN ønsker å skaffe til veie over 170 millioner kroner for å kunne finansiere arbeidet med å fjerne 600.000 tonn betongskrot.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder