SENSASJON: Et internasjonalt forskerteam ledet av Jørn H. Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo har undersøkt det som skal være det best bevarte apeskjellettet i verden. Tirsdag lanseres «Ida» i London. Foto: Atlantic Productions

SENSASJON: Et internasjonalt forskerteam ledet av Jørn H. Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo har undersøkt det som skal være det best bevarte apeskjellettet i verden. Tirsdag lanseres «Ida» i London. Foto: Atlantic Productions

Jørn Hurum om «Ida»-sensasjonen: - Timingen var helt riktig

Forskeren tar kritikken med knusende ro

LONDON (VG Nett) Midt i finanskrisen og svineinfluensaen dukket apefossilet «Ida» opp og stjal verdens oppmerksomhet. Tirsdag presenteres hun på nytt - i London.

Ingunn Andersen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Home | Natural History MuseumForsiden - Naturhistorisk museum

Den britiske hovedstaden er «Idas» siste stopp før hun inntar sin faste plass på Naturhistorisk museum på Tøyen i Oslo.

VG Nett følger presentasjonen av «Ida» i London!

Fossilet - som ifølge forskerne er 95 prosent komplett - har blant annet blitt presentert som «The Missing Link» og forskningens svar på Mona Lisa.

Oppdagelsen har også blitt kalt «den største norske vitenskapssensasjonen noensinne», men i etterkant av den storstilte avdukingen i New York sist uke har flere kritikere hevdet at Idas betydning for evolusjonslæren er overdrevet.

Leserne diskuterer:Hvorfor er dette sensasjonelt egentlig?

Verdenslanseringen er først og fremst er et velregissert PR-stunt, hevder mange.

Tirsdag klokken 21.30 kan du se filmen om «Ida» på NRK1.

- Serviett

- Det er flere som tror at vi har hatt et PR-byrå i ryggen hele veien. Det stemmer ikke. Måten lanseringen ble gjort på er et resultat av noe jeg og min kollega skriblet ned på en serviett på en liten kafé i Trondheimsveien i Oslo, sier Jørn Hurum til VG Nett.

Se video av «Ida» her

Tirsdag klokken 09.00 er presenterer han Ida for andre gang under nok en velregissert pressekonferanse - Denne gang på Natural History Museum i London.

Foreløpig tar den norske forskeren kritikken med knusende ro.

- «Ida» er et friskt pust. Hun representerte noe annet enn finanskrise og svineinfluensa. Timingen var helt riktig, sier Hurum - for å forklare hvordan han greide å fange verdens oppmerksomhet med noe så sjeldent som et flere millioner år gammelt apeskjellet.

Les mer om «Ida» her(Ekstern link)

- Massivt

- Jeg skjønner ikke at folk kan si at dette ikke har betydning. Ida er uten tvil det best bevarte fossilet som noensinne er funnet. Hun har allerede lært oss mye, og hun kommer til å lære oss mye mer, slår forskeren fast.

SKAL LEDE PRESENTASJONEN: BBC-journalisten David Attenborough. Foto: Reuters/Scanpix

Han fortsetter:

- Det at vi skaper så mye sirkus tar jeg veldig rolig. Det er ikke uvanlig at det lages en TV-dokumentar i etterkant av et slikt funn. Det som er spesielt er at vi gjør alt på likt. Det blir veldig massivt for mange. Spesielt blant vitenskapsjournalistene er det mange som blir fornærmet.

Kjendislansering

Presentasjonen i London ledes av den berømte BBC-journalisten David Attenborough, som også har stemmen i den ferdige dokumentaren om «Ida». Filmen har britisk TV-premiere tirsdag kveld.

Når og hvordan «Ida» fraktes til Norge er hemmelig, men Hurum avslører at Naturhistorisk museums nye stjerne skal avdukes allerede førstkommende fredag - under en seremoni ledet av forskningsminister Tora Aasland.

Fredag 5. juni fronter Ida museets nye Darwin-utstilling.

POPULÆR: 47 millioner år gamle Ida blir sannsynligvis en av sommeren mest populære. Foto: Atlantic Productions

- Vannkopper

- Siden lanseringen i New York har det vært et ordentlig kjør. I natt var den første natten på en uke at jeg sov mer enn fire timer, sier Jørn Hurum til VG Nett - dagen før presentasjonen i London.

Siden han slapp nyheten i New York har han gjort mer enn 100 intervjuer med presse fra hele verden.

Forskeren rakk så vidt en snartur hjemom Norge før BBC-lanseringen i London. Han forteller at datteren Ida på snart 6 år - som har gitt fossilet navn - egentlig skulle være med for å møte sin 47 millioner år gamle navnesøster.

- Men når har hun fått vannkopper, og kan ikke dra til London likevel, sier Hurum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder