BARN SPARES IKKE: Et skadet barn blir brakt ut fra ambulansen etter et granatangrep i Gaza. Nå flykter kvinner og barn fra den blodige krigen, som rammer alle. Foto: Reuters
BARN SPARES IKKE: Et skadet barn blir brakt ut fra ambulansen etter et granatangrep i Gaza. Nå flykter kvinner og barn fra den blodige krigen, som rammer alle. Foto: Reuters

Kvinner og barn flykter fra krigskaoset

Harde kamper i Gaza søndag

UTENRIKS

(VG Nett) En rekke sivile ble drept i israelske granatangrep søndag. Nå fylles lastebiler med kvinner og barn som flykter fra krigsmarerittet i Gaza.

Publisert: Oppdatert: 04.01.09 13:13

Til tross for at Israel har sagt at sivile liv ikke er målet for den krigen som nå ryster Gaza, var det først og fremst det som gikk tapt da et granatangrep rammet nord på Gazastripen søndag formiddag, ifølge palestinske kilder. Granatene ble avfyrt fra israelske stridsvogner under kamper mellom israelske soldater og Hamas i Beit Lahiya nord på Gazastripen.
Minst to av de drepte var væpnede palestinere, men de fleste skal ha vært sivile. Blant ofrene var fire medlemmer av den samme familien som ble drept da en granat traff huset de bodde i, opplyser palestinske leger og øyenvitner, ifølge NTB.

LES OGSÅ:Blodig natt

Fyller opp lastebiler

Også sentrum av Gaza by ble rammet av granatangrep søndag. Helsepersonell rapporterer at minst fem personer ble drept og 40 såret i angrepet, som skal ha funnet sted midt i et handlestrøk.

VG NETT-BLOGGER:- Nå må Norge reagere sterkt på krigføringen

Angrepene har ført en rekke palestinere på flukt. Samtidig som israelske soldater rykker frem, meldes det at lastebiler nå fylles med kvinner, barn og eiendeler. Flere lastebiler forlot et område sør for Gaza by videre sørover søndag.

TETT PÅ NETT:Norsk Folkehjelp svarer om Gaza-krigen kl 13. søndag. Send inn spørsmål!

Like før klokken 1030 søndag melder BBC at israelske soldater er i full kamp mot soldater fra Hamas i nordre del av Gaza. Sør for byen rystet eksplosjoner et område 3 kilometer unna, der israelske soldater rykket fram mens de løsnet skudd mot geriljasoldater fra Hamas.

LES OGSÅ:Strid om kidnappinger

Israelske soldater har pågrepet en rekke personer i området, ifølge øyenvitner.

Artikkelen fortsetter under bilder...


Internasjonale medier rapporterer om rene krigskaoset i Gaza etter det som skal ha vært en blodig første natt etter at bakkestyrkene tok seg inn. Hvor omfattende nattens og morgenens blodbad har vært, er vanskelig å slå fast, ettersom internasjonal presse er mer eller mindre utstengt fra Gaza og må basere seg på observasjoner på lang avstand, telefonsamtale og nyhetsmeldinger fra medier sterkt farget av de to ulike partene i konflikten. Men det er ingen tvil om at bombardementet er omfattende i og over Gaza by søndag.

DISKUTÉR:Hva mener du om det som skjer i Midtøsten nå?

Kan bli trappet opp

Samtidig varsler Israel at bakkekrigene så langt kan bli trappet opp.

- Israel vil utvide og forsterke offensiven mot Hamas på Gazastripen så mye som nødvendig, sier Israels forsvarsminister Ehud Barak.

HAMAS:Israel har gått rett i fellen

Statsminister Ehud Olmert gikk på sin side ut og understreket at bakkeinvasjonen i Gaza var uunngåelig. Til familier av de som nå har gått inn i den blodige krigssonen, sier han:

- Denne morgenen kan jeg se hver og en av dere inn i øynene og si at regjeringen gjorde alt den kunne før den bestemte seg for å gå til bakkeinvasjon. Det var uunngåelig, sa han.

STØRE OM KRIGEN:- Vi kan ikke stoppe israelske tanks

Foruten harde kamper mot Hamas-styrker, har bakkestyrkene fra Israel tatt seg til rette ved å dele territoriet opp i to. Israelske styrker hadde søndag formiddag tatt kontroll over hovedveiene både nord og sør for Gaza by, der det bor en halv million mennesker. Målet med segmenteringen av området er ifølge Jerusalem Post å hindre flyten av mannskaper og utstyr, for å begrense slagkraften til Hamas-styrkene.

Artikkelen fortsetter under bildet...

USA blokkerte våpenhvile-uttalelse

Tidlig søndag morgen ble det klart at krisemøtet i FNs sikkerhetsråd ikke ga noen resultater. Medlemmene i rådet klarte ikke å stille seg bak et forslag fra Libya om at Hamas og Israel er nødt til å inngå umiddelbar våpenhvile. Teksten uttrykte «alvorlig bekymring» for opptrappingen av situasjonen etter at Israel startet sin bakkeoffensiv.

BAKGRUNN:Alt om Midtøsten-krisen

Nå er det kommet frem at det var USA som blokkerte en denne resolusjonen, ved å nekte å stille seg bak forslaget, skriver nyhetsbyrådet AP.

Artikkelen fortsetter under bildet...


Begrunnelsen er at det neppe hadde hatt noe virkning, uansett. Forrige ukes uttalelse om at volden må stanse umiddelbart ble ikke fulgt opp av Hamas, ble det påpekt. Dermed så man ingen grunn til at det skulle skje denne gangen, heller. USA understreket med dette sin støtte til synet om at nøkkelen til fred først og fremst ligger hos Hamas, og at Israel kan fortsette sin offensiv - så lenge man søker å skåne sivile.

- Det vil ikke bli fulgt opp, og har ikke noe grunnlag for suksess, uttalte USAs ambassadør Alejandro Wolff etter krisemøtet.

Fordømmer

En rekke av verdens ledere henstiller partene om å slutte krigføringen og innføre våpenhvile umiddelbart.

Storbritannias statsminister Gordon Brown var blant dem som ba begge parter om å besinne seg. Han understreket at Hamas er nødt til å stanse rakettangrepene før israelere kan føle seg trygge og at våpensmuglingen til Gaza må stanses. Samtidig sa han at det nå er skapt et «svært farlig øyeblikk» i konflikten i Midtøsten.

Både Jordan og Egypt fordømmer den israelske bakkeoffensiven på Gazastripen. De to landene er de eneste araberstatene som har inngått fredsavtaler med Israel. Men søndag rettet de kraftig kritikk mot den israelske krigføringen.

Egypts president Hosni Mubarak sa at Egypt vil gi Israel ansvaret for alle sivile palestinere som blir drept under offensiven. Han advarte også mot konsekvensene som invasjonen vil kunne få.

Jordans kong Abdullah ba samtidig Israel om å stanse angrepene mot Gazastripen. I en telefonsamtale med Midtøsten-utsendingen Tony Blair skal han ha sagt at Israel ikke vil kunne bli et trygt land ved hjelp av aggresjon.

Her kan du lese mer om