NY NORDMANN I TRØBBEL: En nordmann er arrestert i byen Mbuji-Mayi i Kongo. André Kibambe, som forsvarer Tjostolv Moland og Joshua French, er bedt om å bistå nordmannen. Foto:

Nordmann arrestert og fratatt passet i Kongo

French og Molands forsvarer koblet inn i saken

KISANGANI (VG Nett) Nordmannen i 30-årene som ble arrestert i Kongo er løslatt, men har blitt fratatt passet sitt. Han skal ha blitt pågrepet på hotellrommet.

  • Linn K. Yttervik
  • Kathrine Hammerstad
  • Ingrid Hvidsten
  • Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Nordmannen som nylig ble arrestert i Mbuji-Mayi i det sentrale Kongo, er nå løslatt, får VG Nett opplyst av ambassadesekretær Fred Rasmussen ved den norske ambassaden i Angola. Men mannen skal ha fått passet inndratt av kongolesisk politi, og får dermed ikke reist noe sted.

- Jeg kan bekrefte at det er en nordmann som har blitt arrestert i Mbuji-Mayi. Så vidt vi vet er han sluppet løs, men de har konfiskert passet hans og derfor trenger han bistand fra UD, sier Rasmussen til VG.

French og Molands forsvarer bedt om å bistå

Nordmannen som ble arrestert skal være i 30-årene. Ifølge opplysningene norske myndigheter sitter på, ble nordmannen arrestert på hotellrommet sitt. Dett skal ha skjedd for fire-fem dager siden. Nøyaktig når han ble løslatt er så langt ikke kjent.

- Han var på hotellrommet sitt da kongolesisk politi kom dit. De skal ha slått og arrestert ham, opplyser Fred Rasmussen til VG Nett.

Da VG Nett intervjuet Joshua French og Tjostolv Molands forsvarer André Kibambe etter rettssaken tirsdag, hadde han nettopp fått telefon av sekretæren til den danske konsulen i Kinshasa.

- Jeg ble ringt opp og fikk fortalt at en nordmann hadde fått problemer i Mbuji-Mayi i den sentrale Kongo. Jeg fikk ikke vite mye om hva problemene gikk ut på, men politiet skal ha konfiskert noen av hans eiendeler, sier han.

Fred Rasmussen bekrefter at UD har henvendt seg til Kibambe med ønske om at han hjelper til i saken.

På rundreise i Afrika

Kibambe opplyser at han etter planen skal dra tilbake til Kinshasa onsdag for å forsvare en klient i retten i hovedstaden fredag. Han har blitt spurt av konsulen om han deretter har anledning til å reise til Mbuji-Mayi for å hjelpe nordmannen.

- Nå har jeg blitt spurt om jeg eventuelt kan dra til Mbuji-Mayi søndag for å bistå denne nordmannen med å løse problemene hans. Dersom det fortsatt er nødvendig drar jeg dit søndag, sier han til VG Nett.

Var på lengre reise

Ambassadesekretær Fred Rasmussen ved Norges ambassade i Luanda, Angola, er i Kisangani for å følge rettssaken til de to nordmennene som er fengslet.

Rasmussen opplyser at mannen skal ha vært på reise i Kongo over lengre tid, men kjenner ut over dette ikke til ytterligere detaljer ved saken.

Den pågrepne mannen har tidligere reist gjennom Sør- og Sentral-Amerika og skal ha vært på vei gjennom Afrika da han ble arrestert. Han var på plass i Kongo i midten av juli, men det er usikkert om han har oppholdt seg der sammenhengende siden da og frem til nå.

Ukjent årsak

Kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i UD sier til VG Nett at nordmannen nå får bistand fra ambassaden i Luanda.

- Ambassaden jobber med å klarlegge hans behov. Han oppholder seg nå i byen der han ble anholdt, og forsøker å få avklart situasjonen, sier Svenungsen.

Han opplyser at blant eiendelene politiet har konfiskert, er nordmannens laptop.

- Det er uklart for oss hvorfor han ble anholdt, og det er blant sakene ambassaden nå jobber med å få klarlagt, sier Svenungsen.

UD har foreløpig ingen informasjon som tyder på at nordmannen kobles til de to andre nordmennene som i disse dager sitter på tiltalebenken i Kisangani.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder