STENGT: Lizeth Romero (24) står inntil grensegjerde mens hun venter på sin kjæreste. På amerikansk side står en mann og tar bilde av grensegjerdet mellom Mexico og USA. Både Obama og McCain ønsker strengere grensekontroll. Foto: AP

12 millioner mennesker håper på ny sjanse i USA

(VG Nett) 12 millioner mennesker oppholder seg i USA uten tillatelse. Obama vil gi dem en sjanse, mens McCain er mer opptatt av å sikre grensene.

  • Geir Terje Ruud
  • Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Mange av de som har kommet ulovlig inn i USA, har vært i landet i årevis. Flere av dem har fått barn som har amerikansk pass og de fleste forsørger seg selv eller forsørges av venner og familie.

LES:Dette er forskjellene mellom McCain og Obama

Barack Obama vil gi disse en sjanse. Han vil registrere dem, bøtelegge dem for at de krysset grensen ulovlig, sende dem på engelskkurs og deretter gi dem arbeids- og oppholdstillatelse.
Han vil også lage et system der arbeidsgivere lett kan sjekke om de ansatte er kommet lovlig inn i landet. Dette skal ifølge Obama bli obligatorisk for alle å bruke.

- Det er fremdeles mange hull i våre grenser. Flere millioner ulovlige innvandrere forblir i skyggene. Jeg skal jobbe hardt for å få til nye lover som skal beskytte vår sikkerhet. Samtidig vil jeg sikre økonomien og ivareta USAs tradisjon som en nasjon som tar imot innvandrere så lenge de jobber hardt og følger våre regler, mener Obama.

Obama om innvandring på sinegen hjemmeside

Strengere tiltak

John McCain har tidligere tatt til orde for samme type amnesti som Barack Obama ønsker, men har endret språkbruk og muligens holdning gjennom valgkampen. I Washington Posts utspørring forbigår han de som allerede er i landet, bortsett fra at han kritiserer myndighetenes manglende evne til å holde grensene stengt.

- Jeg har alltid ment at våre grenser må bli sikre, og at myndighetene har feilet i sitt ansvar, mener McCain.

McCain om innvandring på sin egen hjemmeside

Han ønsker kvalifisert arbeidskraft velkommen til «den skinnende byen på toppen av åsen» som han mener er innvandreres syn på USA. Han krever at de som slippes inn skal lære engelsk, forstå amerikansk historie og samfunnsliv og respektere amerikanske verdier.

Strengere kontroll

Både McCain og Obama ønsker strengere grensekontroll og er kritisk til myndighetenes manglende evne til å sikre grensene hittil.

- Som president vil jeg sikre grensene. En sikker grense er
essensiell for vår nasjonale sikkerhet, mener McCain.

Obama ønsker seg full kontroll over grensene. Dette mener han skal oppnås gjennom bedre teknologi, bedre infrastruktur og patruljerende grensevakter.

I valgkampen er ulovlig innvandring på landjorden også knyttet til terror og terrorfare, selv om de fleste som deltok i terroraksjonen 11. september 2001 hadde kommet til USA på lovlig vis, men de reiste ikke ut igjen da visumet utløp.
Både Obama og McCain mener at arbeidsgivere skal være ansvarlige for at deres ansatte er i USA med lovlige dokumenter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder