Irans president Hassan Rouhani (i midten) har varslet at landet vil bryte atomavtalen trinn for trinn hvis ikke noe gjøres for å lette sanksjonspresset fra USA. Foto: AP / NTB scanpix Foto: AP/NTB Scanpix

Irans utenriksminister: – Har brutt atomavtalens grense

Irans utenriksminister Javad Zarif bekrefter at landet nå har mer anriket uran på lager enn hva atomavtalen fra 2015 tillater.

Atomavtalen som Iran inngikk med seks stormakter innebærer at Iran ikke kan lagre mer enn 300 kilo uran med en anrikningsgrad på 3,67 prosent.

Ifølge det iranske nyhetsbyrået Fars har Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) bekreftet at grensen er brutt, men IAEA selv har ikke bekreftet dette.

Bakgrunn: Kupp, revolusjon og «store Satan»: Derfor er det isfront mellom USA og Iran.

President Donald Trump har trukket USA fra avtalen og gjeninnført harde sanksjoner mot Iran. De andre landene, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland, har ønsket å opprettholde avtalen, men har ikke kunnet hindre at Irans økonomi er blitt hardt rammet av sanksjonene.

les også

USA frir til NATO: Norge vil ikke delta i Iran-operasjon

Iranske myndigheter varslet allerede for flere uker siden at de ikke kommer til å overholde avtalen hvis ikke de andre landene gjør mer for at Iran kan fortsette å eksportere olje og ha et fungerende bankvesen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder