OPPSKYTING: Dagen før 108-årsjubileet til den avdøde diktatoren Kim Il-Sung, avfyrte Nord-Korea flere kryssermissiler. Her fra en sending på sørkoreansk TV. Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Her flekser Nord-Korea muskler før bestefar Kims fødselsdag

I dag feirer det lukkede landet 108-årsjubileet for sin avdøde grunnlegger, Kim Il-Sung. Festlighetene startet i går med oppskyting av det som skal ha vært flere kryssermissiler.

 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over 118 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Nord-Korea har de siste ukene gjennomført en rekke testutskytinger i kjølvannet av at atomforhandlingene med USA har gått i stå. Samtidig er det bekymring for et mulig utbrudd av coronaviruset i det svært lukkede landet.

Testutskytingene skjedde dagen før Nord-Korea markerer den 108. fødselsdagen til landets avdøde grunnlegger, Kim Il-sung, som er bestefaren til Nord-Koreas nåværende leder, Kim Jong-un.

Kim Il-sungs fødselsdag er en av landets største høytidsdager, hvor det vanligvis blir avholdt store militærparader for å feire dagen, ifølge The Korea Herald.

Samtidig er det i dag parlamentsvalg i Sør-Korea.

I forrige måned avfyrte regimet i nord hele ni ballistiske missiler i fire testrunder, ifølge militære analytikere. Ifølge en sørkoreansk militærkilde skal testene være en del av Nord-Koreas vinterøvelser, som er blitt forsinket på grunn av bekymringer knyttet til coronaviruset, melder Reuters.

– Det har vært en økning i aktiviteten til flyvåpenet som vi tror har hatt til hensikt å veie opp for mangelen på øvelser i vinter, som ellers ville vært sluttført sent i mars, sier militærkilden.

– Og vanligvis gjennomfører de militære tilstelninger rundt fødselsdagen 15. april, fortsetter kilden til Reuters.

LANDSFADER OG GUD: Nordkoreanere med munnbind i Pyongyang passerer portrettene av Nord-Koreas avdøde grunnlegger Kim Il-sung (t.v.), som har gudestatus i det lukkede regimet, og hans avdøde sønn Kim Jong-il (t.h.). Foto: KIM WON JIN / AFP

Skjerpede coronatiltak

I helgen skal Nord-Koreas leder Kim Jong-un ha krevd skjerpede tiltak mot coronaviruset uten å erkjenne om landet har påvist smitte, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Nord-Korea stengte raskt grensene etter at coronaviruset ble påvist i nabolandet Kina, og myndighetene og statlige medier har gang på gang insistert på at landet er fritt for covid-19.

– Ikke én eneste person har blitt smittet med det nye coronaviruset i vårt land så langt, uttalte Pak Myong Su, leder for anti-epidemisk avdeling ved Nord-Koreas hovedkvarter for anti-epidemisk beredskap tidligere denne måneden.

I et møte med landets politiske ledelse besluttet Kim Jong-un i helgen å innføre strengere tiltak for å «beskytte livene og sikkerheten til vårt folk, slik at det kan holde ut med den verdensomspennende sykdommen», rapporterer det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Eksperter mener Nord-Korea er særlig sårbart på grunn av landets svake helsesystem, og avhoppere har beskyldt landet for å dekke over utbruddet. Også USAs militære øverstkommanderende i Sør-Korea, general Robert Abrams har sagt at han er «ganske sikker» på at Nord-Korea har bekreftede tilfeller av viruset.

les også

Nord-Korea sårbart for coronavirus: – Stor frykt for spredning

SE OGSÅ: Rett før Donald Trump skal tale til amerikanske tropper i Sør-Korea kommer en ganske så uventet låt over stereoanlegget.

Uvanlig test

Nordkoreanske styrker med base i den østlige byen Munchon i Kangwon-provinsen startet med å skyte ut flere prosjektiler - antatte kryssermissiler - tirsdag morgen lokal tid, ifølge en pressemelding fra det sørkoreanske militæret.

Missilene fløy mer enn 150 kilometer ut fra Nord-Koreas kyst, ifølge sørkoreanerne. Hvis det blir bekreftet, vil dette være Nord-Koreas første utskyting av kryssermissiler siden juni 2017, ifølge en kilde i det sørkoreanske militæret, som har snakket med Associated Press.

Nord-Korea fløy også flere Sukhoi-fly og MiG-jagerfly over Wonsan. Flyene avfyrte flere luft til bakke-raketter, sier en sørkoreansk militærtalsmann til AFP.

– Sør-Korea og amerikanske etterretningstjenester analyserer hendelsene grundig, melder det sørkoreanske militæret.

Det er uvanlig at Nord-Korea avfyrer kryssermissiler, og flesteparten av våpnene de har testet den siste tiden har vært ballistiske missiler eller langtrekkende artillerigranater.

SMITTEFRYKT: Nordkoreanere med munnbind fotografert foran en propagandaplakat i Pyongyang 9. april. Foto: KIM WON JIN / AFP

– Destruktiv makt

Med tirsdagens utskyting demonstrerer Nord-Korea at de har «flere valgmuligheter» når det kommer til våpensystemer, sier seniorforsker Cha Du-Hyeogn ved Asan Institute for Policy Studies til AFP.

– Ballistiske missiler demonstrerer destruktiv makt, mens kryssermissiler viser nøyaktighet, sier han til nyhetsbyrået.

– Frem til nå har Nord-Korea vist sin kraft, og nå demonstrerer de sin treffsikkerhet, utdyper han.

Søndag rapporterte nordkoreanske statlige medier at Kim Jong-un hadde besøkt en flybase og overværet øvelser med landets krigsfly.

FNs sikkerhetsråd har innført en rekke sanksjoner mot Nord-Korea som følge av landets kontroversielle våpenprogrammer.

Les også

 1. Corona-epidemien i Sør-Afrika: Politi tatt for spritsalg etter alkoholforbud

  Sør-Afrika har lagt ned forbud mot salg av alkohol og sigaretter under corona-stengingen av landet, noe som har ført til…
 2. Benn (46) testet positivt på nytt etter en uke uten corona-symptomer

  Benn Solstad (46) var endelig symptomfri etter flere uker med coronaviruset.
 3. Sabrina (24) begraver corona-døde: – Situasjonen er kaotisk og sjokkerende

  NEW YORK (VG) Hver dag møter Sabrina De Riso (24) familier som har mistet sine kjære.
 4. Tidligere FBI-direktør Comey ut mot Trumps coronaledelse

  Den tidligere FBI-direktøren James Comey, som fikk sparken av Donald Trump, er svært kritisk til presidentens…

Mer om

 1. Nord-Korea
 2. Kim Jong-un
 3. Sør-Korea
 4. FNs sikkerhetsråd
 5. Coronaviruset
 6. Jagerfly
 7. USA

Flere artikler

 1. Kim Jong-un med krisemøte: Nord-Korea mistenker corona-tilfelle

 2. Norsk ekspert om nye bilder av Kim Jong-un: – Han ser rimelig sunn og frisk ut

 3. Donald Trump: – Vet hvordan det går med Kim Jong-un

 4. Pluss content

  Kims lillesøster: - Vennlig, diplomatisk og god på small talk

 5. Nord-Koreas militære truer med å gå inn i demilitariserte grenseområder

Fra andre aviser

 1. Ingen vet hvor mange som er smittet av korona i Nord-Korea

  Aftenposten
 2. Kim viste seg offentlig

  Fædrelandsvennen
 3. Sør-Korea: Nord-Korea har avfyrt raketter

  Bergens Tidende
 4. For to år siden åpnet landene forsoningssenter. Nå har Kim sprengt det i luften.

  Aftenposten
 5. Kina skal ha sendt leger for å behandle Kim Jong-un. Nå går spekulasjonene vilt om hva som feiler ham.

  Aftenposten
 6. Taust fra Nord-Korea om tilstanden til Kim

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder