VALGKAMP: Tilhengere av Spanias ytre høyre-parti Vox deltar her på det avsluttende valgkamparrangementet i Madrid, Spania, fredag ​​8. november. Foto: Bernat Armangue / AP

Spania er fortsatt fastlåst politisk etter enda et valg

Det sosialdemokratiske partiet PSOE vinner det spanske valget, men får ikke flertall, viser foreløpige resultater. Ytre høyre-partiet Vox dobler seg

NTB

95 prosent av stemmene er nå talt opp. Statsminister Pedro Sanchez' parti PSOE ser ut til å få rundt 28 prosent av stemmene og får flest plasser, med 120 seter i Spanias nasjonalforsamling, litt ned fra 123 før valget.

les også

Spanjolene går til urnene for andre gang i år

Ytre høyre-partiet Vox ligger an til å få 52 seter, mer enn dobbelt så mange som før valget, da det hadde 24 plasser. Det vil da bli Spanias tredje største parti kun seks måneder etter sin debut i nasjonalforsamlingen.

Flest seter, men ikke flertall

Selv om Sanchez' PSOE etter alt å dømme får flest seter, er resultatet langt fra godt nok til å sikre seg et flertall. Da trengs det 176 seter.

Dermed ser det ikke ut til at den fastlåste politiske situasjonen løses etter dette valget heller.

Leder av Vox, Santiago Abascal. Foto: Juan Carlos Hidalgo / EFE

Søndagens valg er det andre i år og det fjerde på like mange år i Spania. Også de foregående valgene har endt uten et tydelig flertall og har gitt landet flere mindretallsregjeringer.

les også

Spanias skjebnesvangre valg

– Spania har i dag tre venstrepartier, tre høyrepartier og tre katalanske separatistpartier. Da er det i praksis umulig å danne regjering, sa analytiker Federico Santi i Eurasia Group før valget.

Lav deltakelse

Trolig har lav valgdeltakelse hatt mye å si for resultatet søndag. Klokken 18 hadde 56,8 prosent av velgerne brukt stemmeretten sin, ned fra 60,7 prosent i valget i april.

Statsministeren forsøkte i månedsvis etter valget i april å danne regjering med støtte fra venstrepartiet Podemos, men forhandlingene ledet ikke fram siden Sanchez nektet å danne koalisjonsregjering.

I september så han seg nødt til å lyse ut nyvalg etter at kong Felipe erklærte at ingen av kandidatene hadde nok støtte til å sikre flertall i nasjonalforsamlingen.

37 millioner spanjoler er stemmeberettiget. Rundt 93.000 politifolk sørget for sikkerheten, men valgdagen har forløpt uten noen store hendelse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder