UNNGÅR HÅNDHILSING: Joe Biden og Bernie Sanders hilste på hverandre med albuene i debatten i Washington, D.C. søndag. Debatten foregikk uten publikum. Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Bernie Sanders: – Må få presidenten til å holde kjeft

Da Joe Biden og Bernie Sanders for første gang hadde debattscenen alene, var dette beskjeden fra de to håpefulle presidentkandidatene: Begge hadde håndtert corona-krisen bedre enn Donald Trump.

 • Ingrid Hovda Storaas

Artikkelen er over 118 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det første vi må gjøre er å få denne presidenten til å holde kjeft med en gang, sa Vermont-senator Bernie Sanders (78) da han for første gang sto på debattscenen alene med tidligere visepresident Joe Biden (77).

De to demokratene kjemper om å få sjansen til å prøve slå republikaneren Donald Trump (73) i presidentvalget 3. november.

– Det er helt uakseptabelt å la ham holde på med å spre usann informasjon som forvirrer folk, fortsatte Sanders i en debatt som først og fremst handlet om én ting: Den pågående corona-epidemien.

Fikk du med deg? Trump erklærer nasjonal krisetilstand i USA

– Jeg er enig med Bernie. Vi er i en situasjon der vi nå må sørge for de sykehusene som kommer til å trengs. Vi trenger det nå, svarte Biden ifølge NTB.

«Vil bli modellen for alle fremtidige pandemier»

Donald Trump har erklært nasjonal krisetilstand i USA, og frigitt føderale midler på opptil 50 milliarder dollar. Trump har også gitt det amerikanske helsedepartementet fullmakter til å gjøre unntak fra føderale krav og lover.

Presidentens valgkampanje svarer på kritikken fra Sanders og Biden med å si at det er tydelig at den demokratiske siden ikke har noen leder:

«Hverken Bernie eller Biden gjorde noe særlig mer enn å plagiere president Trumps svar på krisen, som fra nå av vil bli modellen for alle fremtidige pandemier», skriver pressesjef Kayleigh McEnanyi en uttalelse gjengitt av CBS.

Trump selv skriver på Twitter at debatten var kjedelig.

65 personer er bekreftet døde av viruset i USA, mens over 3500 er smittet, og amerikanske helsemyndigheter anbefaler nå at alle arrangementer med mer enn 50 personer avlyses eller utsettes. Storbyene Los Angeles og New York har besluttet at barer, restauranter, nattklubber og underholdningstilbud skal holdes stengt.

I TV-studio uten publikum

Coronautbruddet har også lagt en demper på valgkampen til de demokratiske kandidatene. Båden Biden og Sanders har avlyst valgmøter før tirsdagens viktige nominasjonsvalg i Florida, Ohio, Arizona og Illinois – hvor det til sammen skal deles ut 577 delegater.

Natt til søndag var den planlagte debatten i Phoeniz, Arizona flyttet til et TV-studio i Washington D.C. – uten publikum i salen.

Fikk du med deg? Biden vil velge en kvinnelig visepresident

Også den tradisjonelle «handshaken» mellom debattantene måtte vike, til fordel for den mer virusvennlige albuehilsenen.

President Trump har tidligere fått kritikk for ikke å ta krisen på alvor, og Robert Gibbs, som var pressesekretær og rådgiver for tidligere president Barack Obama, sier til nyhetsbyrået AP at corona-utbruddet er en gylden anledning for de to demokratene som ønsker å erstatte ham.

– Slike øyeblikk dukker ikke ofte opp i valgkampen, og dette er en perfekt anledning til å vise millioner at du har det som trengs, sier han, ifølge NTB.

– De må vise velgerne at de har svar på det som mangler akkurat nå, og det må de gjøre ved å være rolige og ærlige og ved å vise empati og vilje til å lede, sier han.

Følg det amerikanske presidentvalget i vårt spesialstudio.

Bernie Sanders valgte i sine svar under debatten å legge vekt på svakhetene ved det amerikanske helsesystemet.

– La oss være ærlige, dette viruset visert hvor svakt vårt helsevesen er, svarte han da CNN-programlederen spurte hva han ville gjort for å hindre at USA ender opp som Italia.

– Folk føler seg kanskje ikke friske, de vil til legen, men de lar være fordi de ikke har råd. Nå sitter de og lurer på hva som skjer hvis de blir syke, fordi det blir for dyrt. Vi kan ikke garantere helsehjelp til innbyggerne våre.

Dette fikk Joe Biden til å skyte inn:

– Dette har ikke noe med forsikringer å gjøre. I en nasjonal krise som dette vil myndighetene betale uansett. Vi skriver bare under loven, sa han.

– Dette er som en krig. Og som i en krig gjør du hva du kan for å ta vare på folket ditt.

Biden har flere ganger den siste tiden forsøkt å markere seg som en leder i krisetid, og har gått hardt ut mot Trumps håndtering av corona-utbruddet. Trump har svart med å anklage Biden for å ha hatt ansvaret for svineinfluensaepidemien «som tok livet av tusenvis av mennesker» i 2009, og for å prøve å tjene politisk på en krise.

Mer om

 1. Joe Biden
 2. Amerikansk politikk
 3. Bernie Sanders
 4. Donald Trump
 5. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Coronaviruset i USA: Avlyser ikke valgkamparrangementer

 2. Joe Biden til Bernie Sanders velgere: – Det er en plass for dere i vår kampanje

 3. Biden er demokratenes kandidat

 4. Knallhard kritikk av Trump under corona-høring: Fauci advarer mot nytt virus-utbrudd

 5. USA-eksperter: Coronakrisen gir større håp for Joe Biden

Fra andre aviser

 1. Bernie Sanders gir opp nominasjonskampen

  Bergens Tidende
 2. Bernie Sanders gir opp nominasjonskampen

  Aftenposten
 3. Alle lurer på hvem Biden vil ha som visepresident. Etter nattens debatt skyter spekulasjonene fart.

  Aftenposten
 4. Trump frigjør føderale midler i kampen mot korona

  Bergens Tidende
 5. Fem mot én i natt: Milliardær pepret med kritikk av andre presidentkandidater

  Aftenposten
 6. Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder