Kvinne drept og ti skadet i sverdangrep på skole i Finland

En elev ved yrkesskolen i byen Kuopio sier at mannen i midten av 20-årene kom for sent til timen, og at han deretter gikk til angrep med et sverd.

Store politistyrker rykket ut da de første meldingene om angrepet kom klokken 13.29 norsk tid. Åtte minutter senere – klokken 13.37 hadde politiet pågrepet den mistenkte mannen, som er elev ved skolen.

I løpet av disse dramatiske minuttene ble en kvinne drept. I tillegg er ti personer skadet, to av dem alvorlig.

Politiet bekrefter at mannen var bevæpnet med både skytevåpen og et sverd, slik vitner også tidligere har fortalt.

Det er imidlertid uklart om mannen åpnet ild.

Ifølge politiet er den pågrepne mannen i midten av 20-årene og finsk statsborger. Han er tidligere ustraffet.

Politiet åpnet ild i forbindelse med pågripelsen, og den antatte gjerningsmannen ligger på sykehus med alvorlige skader. Politiet sier at det derfor er for tidlig å si noe om motivet for angrepet.

Mannen er mistenkt for drap og flere tilfeller av vold. En politimann ble lettere skadet da den antatte gjerningsmannen angrep ham med sverdet.

Ifølge politiet ble det også startet en brann i andre etasje av bygningen, men denne ble raskt slukket.

Politiet har gjort undersøkelser på mannens adresse, der de blant annet fant flasker med brannbart stoff, såkalte molotovcocktails. De har også tatt beslag i datautstyr, som de nå vil gå gjennom.

HENDELSE: Voldsepisoden skal ha skjedd ved kjøpesenteret i Kuopio. Foto: Jaakko Vesterinen, Lehtikuva

Angrepet skjedde på en yrkesskole som ligger inne i et kjøpesenter i byen Kuopio. En elev forteller til Iltalehti at klassen startet som normalt klokken 13 norsk tid. Et kvarter senere kom den mistenkte mannen, som da bar en lang veske, forteller kvinnen.

– Han tok ut et sverd som ikke så ekte ut, løftet det og hugget mot læreren.

Den kvinnelige studenten forteller at flere av studentene forsøkte å overmanne den mistenkte mannen, og at han da skal ha gått til angrep på dem også. Avisen Ilta-Sanomat har snakket med en kvinne som jobber på en bilverksted i nærheten.

– Jeg hørte høye rop om hjelp. Gjennom vinduet så jeg at folk løp ut fra skolen, forteller Roos Kokkonen til avisen.

Blant dem som kom løpende var en kvinne med klær dekket i blod, forteller vitnet, som umiddelbart satte i gang med førstehjelp.

– Hun fortalte at en elev hadde kommet inn i klasserommet og startet å knivstikke henne. Noen sa at det ble brukt et sverd. Alt skjedde så fort.

Den finske statsministeren Antti Rinne sier at regjeringen følger situasjonen tett, og beskriver det hele som «sjokkerende og helt uakseptabelt».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder