Tusk utelukker ikke Brexit-utsettelse

Kun timer etter at EU-president, Jean-Claude Juncker uttalte at det ikke lenger var mulig med noen Brexit-utsettelse for britene, vil ikke EU-topp Donald Tusk utelukke en ytterligere utsettelse.

 • Ahmed Fawad Ashraf
 • Gunn Kari Hegvik

– EU er villig til å vurdere kompromisser. Vi jobber nå for å få ratifisert avtalen. Hvis det kommer et spørsmål om utsettelse, vil jeg kontakte medlemslandene for å se hvordan de reagerer, sier Tusk på en pressekonferanse i Brussel torsdag ettermiddag.

Ikke behov for utsettelser

På en felles pressekonferansen noen timer tidligere, sa en annen av de tre EU-toppene, EU-president Jean Claude Juncker, at det ikke ble noen utsettelse.

– Det er ikke behov for noen utsettelser. Dette er en god avtale, som sikrer fred og stabilitet i Irland, sa Juncker.

les også

Brexit: Samarbeidsparti vil velte Johnsons avtale

Den store utfordringen for en Brexit-avtale er fremdeles det britiske parlamentet:

Det demokratiske unionistpartiet (DUP) har foreløpig signalisert at de nekter å stemme for den fremforhandlede brexit-avtalen.

På en pressekonferanse umiddelbart etter Tusk, uttalte imidlertid britenes statsminister Boris Johnson at han hadde sterk tro på parlamentet ville godkjenne avtalen.

Professor Erik O. Eriksen, ved Universitetet i Oslo, sier det kun var Juncker, og ikke EU, som utelukket en utsettelse tidligere torsdag.

Ikke EU som sier nei

– Juncker sier at det ikke blir noen utsettelse dersom britene sier nei til avtalen. Men det er kun han som sier det. Det er ikke EU som sier dette. Så jeg tror nok at EU kan vurdere en ytterligere utsettelse dersom de får en god nok begrunnelse fra britene. Og det kan for eksempel være at britene skal ha en folkeavstemming, sier Eriksen til VG.

Her kan du lese hva avtalen er og om veien videre:

les også

Boris Johnsons 48 kritiske timer: Fullt av hindre

Britene planlegger å gå ut av EU 31. oktober.

Tusk er president for Det europeiske råd, som er organet hvor stats- og regjeringssjefene i EUs medlemsland møtes.

På en pressekonferanse i Brussel klokken 18.30 torsdag kveld, uttalte EU-toppene seg samlet om avtalen de har kommet frem til sammen med Storbritannia.

– Jeg håper våre britiske venner returnerer en dag. Vår dør er alltid åpen, sa Tusk.

les også

Nordirsk parti sier nei: Tollstrid kan velte brexit-avtale

Uttalelsen kom etter at EU-president, Jean-Claude Juncker, kunngjorde at EU og Storbritannia hadde blitt enig om en avtale.

– Vi står sammen med Irland, og det hadde ikke være å mulig å få en avtale uten dem. Jeg er glad og lettet, men trist fordi brexit skjer, sa Juncker.

Lei britene forlater oss

Hvordan Storbritannia og EU skulle håndtere grensen mellom britiske Nord-Irland og Irland, har vært en nøtt i forhandlingene. Irlands leder er fornøyd med avtalen.

– Jeg vil takke alle EU-landene og Boris Johnson for det vi er kommet frem til. De siste to årene har jeg lært at styrken vår er at vi tenker sammen. Fellesskapet er viktig for fremtiden når vi forhandler med andre land, ikke bare britene, og som en liten nasjon har jeg følt meg beskyttet og ivaretatt. Jeg er lei over at britene forlater oss, men håper vi fortsetter vårt økonomiske og politiske samarbeid. Denne avtalen er annerledes enn den forrige og kan bli permanent hvis nord-irske politikere vil ha den, sa Leo Varadkar.

Mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Irland
 4. Storbritannia
 5. Jean-Claude Juncker
 6. Brussel
 7. Donald Tusk

Flere artikler

 1. Brexit-avtale er klar: – En avtale som tar kontrollen tilbake

 2. Boris Johnsons 48 kritiske timer: Fullt av hindre

 3. Brexit-frontene hardner mens tiden renner ut

 4. Grenseløse Boris

 5. EU gir britene ny utsettelse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder