FORBUD: Tysklands innenriksminister Horst Seehofer forbyr Hizbollah å operere i Tyskland. Foto: HENNING SCHACHT / POOL / ACTION PRESS POOL

Tyskland bannlyser Hizbollah

Den tyske forbundsregjeringen bannlyser Hizbollah. Lokalene til fire organisasjoner som skal ha forbindelse til den islamistiske terrororganisasjonen, gjennomsøkes i Berlin, Bremen og delstaten Nordrhein-Westfalen.

 • Harald Berg Sævereid
 • Sven Arne Buggeland

Det melder den tyske avisen Die Welt torsdag morgen.

Forbundsrepublikkens innenriksminister Horst Seehofer (CSU) bannlyste Hizbollah torsdag, ifølge avisen Bild, en beslutning som senere ble bekreftet av departementet.

Politiet raidet moskeer og fire grupperinger i Dortmund, Berlin, Münster og Bremen torsdag morgen.

Hizbollah har ingen formell struktur i Tyskland. Gruppen som betegnes som en terrororganisasjon av tyske føderale myndigheter, bruker Tyskland for å søke tilflukt og samle inn penger, ifølge sikkerhetsmyndighetene.

Organisasjonen hører hjemme i Libanon og anklages for å angripe Israel.

Ifølge Die Welt anslår tyske sikkerhetsmyndigheter at inntil 1050 personer i Tyskland har forbindelse til Hizbollah. De møtes hovedsakelig i lokale moskeer.

At tyske myndigheter går til aksjon i dag, kan også ha sammenheng med at de ønsker å forhindre Hizbollahs deltagelse i Al-Quds dagen, som i år faller på 16. mai, den siste fredagen i ramadan. En dag hvor det ofte finner sted demonstrasjoner mot Israel flere steder i verden.

– Al-Quds dagen er en konstruksjon som Irans religiøse leder Ayatollah Khomeini innførte på 1980-tallet, og som Hizbollah adopterte, sier Midtøsten-kjenner, Kai Kverme til VG.

Han sier at Tyskland har operert med en kunstig skille mellom det som er den militære- og den politisk delen av Hizbollah. I Libanon er det ingen som skiller Hizbollah på den måten, Hizbolla er Hizbollah, enten de har representanter i den libanesiske regjeringen eller de går i uniform, sier Kai Kverme.

Den føderale regjeringen i Tyskland strammet inn forholdet til Hizbollah fra september i fjor, da riksadvokaten ble autorisert til å ta rettslige skritt mot mistenkte medlemmer av utenlandske terrororganisasjoner.

De fire organisasjonene som i dag tidlig fikk politiet på døren, skal ha vært under overvåkning av tyske sikkerhetsmyndigheter i flere år.

EU har klassifisert Hizbollahs militære fløy som en terrororganisasjon siden 2013. USA og Israel har oppfordret Tyskland til å bannlyse hele den islamistiske organisasjonen.

Mer om

 1. Hizbollah
 2. Die Welt
 3. Terror

Flere artikler

 1. NUPI-forsker: Utenkelig at Hizbollah reduserer våpenlagre i Libanon

 2. Innfører maskeplikt i hele Tyskland – brudd kan gi over 100.000 kroner i bot

 3. Tysklands utrolige tall: – Vi har kanskje vært aller best

 4. Sterke reaksjoner etter at legemiddelfirma ville gi USA førsterett på vaksine

 5. Død og desperat fattigdom: Byen som har falt utfor stupet

Fra andre aviser

 1. Israelske spionsjefer bryter tausheten om drap på fiender

  Bergens Tidende
 2. Haaland får trolig svaret i neste uke

  Bergens Tidende
 3. Derfor satser Tyskland på hydrogenbølgen

  Bergens Tidende
 4. Demonstrasjonene i USA: Trump sender flere føderale styrker til Portland

  Aftenposten
 5. Tyskland vil luke bort høyreekstreme blant sine egne elitesoldater

  Bergens Tidende
 6. Forstår ikke hvordan landet kan reise seg etter katastrofene

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder