DØMT: Bouyeri ble i juli 2005 dømt til livsvarig fengsel for drapet på den nederlandske filmregissøren Theo van Gogh i november året før. Foto: AFP

Dømt for tilknytning til van Gogh-drap

Ni medlemmer av den såkalte Hofstad-gruppen i Nederland er dømt til fengselsstraffer på opp til 15 år av en domstol i Amsterdam.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Domstolen skulle avgjøre om filmskaperen Theo van Goghs drapsmann og 13 andre unge muslimer var medlemmer av en farlig terrorgruppe som planla angrep, eller om deres fellesskap minnet mer om en radikal bokklubb for diskusjoner om islam, noe forsvarerne deres har hevdet.

Fredag ettermiddag ble Mohammed Bouyeri, som allerede er dømt for drapet på van Gogh, funnet skyldig i å være leder for en terrorgruppe.

- Han (Bouyeri) hadde åpenbart et umettelig behov for å bli akseptert for sine voldelige holdninger til andre, uttalte rettens administrator Allard de Boer.

Ni dømt

Åtte andre ble også dømt, mens fem av de tiltalte ble frikjent fordi retten ikke fant det bevist at de hadde hjulpet organisasjonen med å nå terrormålene den hadde satt seg.

Bouyeri ble i juli 2005 dømt til livsvarig fengsel for drapet på den nederlandske filmregissøren Theo van Gogh i november året før. Van Gogh ble stukket ned på åpen gate og i fullt dagslys i Amsterdam.

Under rettssaken om van Gogh-drapet insisterte Bouyeri på at han alene tok beslutningen om å ta livet av den omstridte regissøren. Begrunnelsen var ifølge Bouyeri selv at hans tro tvang ham til å «kappe hodet av enhver som fornærmer profeten».
Drapet og rettssaken har fått omfattende medieomtale både i og utenfor Nederland.

Kastet granater

Dommeren kom imidlertid fram til at både 23 år gamle Ismail Akhnikh og 21 år gamle Jason Walters var med i terrorgruppen, og de to ble blant annet dømt for å ha kastet granater mot politiet da de ble arrestert.

Akhnikh fikk 13 års fengsel og Walters 15 år under rettsmøtet fredag. 23 år gamle Nouriddin el Fatmi som ble arrestert for besittelse av våpen i juli fjor, ble dømt til fem års fengsel for våpenbesittelse og medlemskap i en terrorgruppe.

De øvrige fem fikk straffer på opp til to år for å ha vært medlemmer i terrorgruppen.

- De som oppmuntrer til hat og tar til orde for vold, danner et grunnlag for kriminalitet som har som mål å skape frykt i befolkningen og ødelegge den nederlandske nasjon, sa dommeren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder