«AVLYTTING»: Trump anklaget tidligere president Obama for å ha overvåket ham under valgkampen, men klarer ikke å legge fram beviser. Foto: Pool Reuters

Ber om mer tid for å bevise Obama-avlytting av Trump

Det amerikanske justisdepartementet ber om å få mer tid til
å legge fram bevis på at daværende president Barack Obama avlyttet Donald Trump under valgkampanjen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Justisdepartementet har bedt nestlederen av etterretningskomiteen i Representantenes hus om «mer tid» for å samle bevis som støtter opp om President Trumps anklager om at Obama-administrasjonen avlyttet hans telefoner i Trump Tower under valgkampanjen, melder nyhetsbyrået AP.

Justisdepartementet hadde fått frist fra etterretningskomiteen på å legge fram bevis for anklagene innen mandag – altså natt til tirsdag, norsk tid. Dette klarer de altså ikke.

Ba om etterforskning – mangler bevis

Justisdepartementets talskvinne Sarah Isgur Flores sier i en uttalelse at de har bedt om mer tid for å undersøke anmodningen som er i samsvar med de styrende rettslige instanseen og for å finne ut om det finnes bevis, ifølge CNN.

Etterretningskomiteen i Representantenes hus har gitt departementet frist til 20. mars til å komme med et svar, og komiteen antyder at den vil gå til rettslige skritt om det ikke kommer noe.

Trump har tidligere bedt Kongressen etterforske Obama for den angivelige avlyttingen.

Obama ble også anklaget i 2013: Tysk avis hevder Obama godkjente avlytting av Merkel

Trumps pressesekretær Sean Spicer sa mandag på en pressekonferanse at Trump ikke mente telefonavlytting spesielt, men overvåkning generelt.

– Presidenten brukte ordet telefonavlytting med anførselstegn, og mente overvåkning og andre aktiviteter, sa Spicer.

Les også: New York Times: Obama-administrasjonen spredte informasjon om Russland-hacking

Conway: Ingen bevis

Donald Trumps rådgiver Kellyanne Conway sier hun ikke har bevis for Trumps påstand om at hans forgjenger har avlyttet ham.

– Svaret er at jeg ikke har noe bevis. Og jeg er veldig glad for at etterretningskomiteen i Representantenes hus etterforsker saken, sier hun i et intervju med ABC.

Meldingen kom etter at hun ble bedt om å forholde seg til en rekke kommentarer fra helgen, der hun blant annet insinuerte at Obama hadde iverksatt en storstilt overvåking av Trump.

Mandag gikk Conway tilbake på uttalelsene og sa at hun hadde snakket om «overvåking generelt», ikke om Obamas påståtte overvåking av Trump.

USA-kommentator: – Må bevise eller trekke anklagene

USA-kommentator og rådgiver i Tankesmien Agenda, Thor Steinhovden, sa tidligere mandag kveld at han tviler på at Trump kommer til å forholde seg til anmodningen fra Representantenes hus om å komme med bevis.

– Hvis det hadde vært et fnugg av anstendighet igjen her, måtte han enten ha trukket anklagene eller kommet med bevis. Men det er det ikke, sier Steinhovden.

Forvirret? Bli oppdatert med VGs Trump-guide

En talsmann for Obama, Kevin Lewis, avviste påstandene kort tid etter og omtalte uttalelsene som usanne.

Obamas etterretningssjef har også gått ut og benekter avlytting av Trump.

Les også: Obamas pressesjef om avlyttings-anklagene: – Vet nøyaktig hvorfor Trump tvitret det han tvitret

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder