HEVDER HANS USKYLD: Germanwings-piloten Andreas Lubitz var skyld i at flyet krasjet i Alpene, sier påtalemyndigheten. Hans foreldre mener det ikke stemmer, ifølge den tyske avisen Welt an Sonntag. ARKIVFOTO: REUTERS

Dødspilotens foreldre med oppsiktsvekkende utsagn

BERLIN (VG) Germanwings-pilot Andreas Lubitz tok 149 uskyldige med seg i flydøden. Nå bestrider hans foreldre at det var med vilje.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Verden grøsset da annenpiloten Andreas Lubitz styrtet Germanwings-flyet med 149 mennesker om bord inn i de franske Alpene for nesten to år siden. Interessen var stor rundt etterforskningen, som konkluderte med at ingen andre enn Lubitz var skyld i styrten.

Annenpilotens foreldre har siden ulykken skydd offentligheten og ikke uttalt seg til media, før nå.

Etter to års stillhet tar Günter og Ursula Lubitz bladet fra munnen, i form av et brev til avisen Welt am Sonntag. Der betviler foreldrene hele etterforskningen.

– Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål, merkelige omstendigheter og tvil om den hittil angitte årsaken til ulykkesforløpet. Vi er for øyeblikket i gang med vår egen etterforskning, skriver foreldrene til Andreas Lubitz i brevet.

VG I DØDSPILOTENS HJEMBY : – Det går ikke en dag uten at noen snakker om dødspiloten

MINNESMERKET: I de franske Alpene står minneplaten for de 150 flystyrt-ofrenes navn. FOTO: REUTERS

Mener det var en ulykke


Etterforskningen avdekket at Lubitz led av depresjon noen år tidligere, men at flyselskapet etter hvert anså ham kapabel til å fly. Ifølge tysk påtalemyndighet hersker det ingen tvil om at Lubitz først låste flykapteinen ute fra førerkabinen, før han så styrtet flyet med de 149 ombord, rett inn i en fjellside, den 24. mars 2015.

MER OM SAKEN: Franske etterforskere: Germanwingspiloten øvde på flystyrten

Foreldrene til annenpiloten utdyper ikke hvilke «merkelige omstendigheter» de viser til, eller hvilke opplysninger i etterforskningen de nå går i sømmene, men det er altså tydelig at paret fra den lille byen Montabaur ikke fester lit til påtalemyndighetens konklusjon.

Ifølge Welt am Sonntag mener foreldrene enda at flykatastrofen var en ulykke. I brevet avslutter foreldrene med å skrive at det har blitt tegnet et «helt forvrengt bilde av vår sønn».

BARNDOMSHJEMMET: Her bodde Andreas Lubitz da han vokste opp. I huset i den lille byen Montabaur bor fortsatt hans foreldre. FOTO: LIA DARJES, VG


LESTE DU? Foreldrenes siste hilsen til dødspiloten Lubitz

Etterlattes advokat reagerer

Advokaten til 39 av de pårørende, Elmar Giemulla, reagerer sterkt på brevet fra Andreas Lubitz foreldre. Han sier dette gjør vondt verre for de etterlatte.

– Det er veldig smertefullt for de etterlatte å bli konfrontert med slike spekulasjoner, sier han til avisen Bild.

Også flyselskapet avviser påstandene fra Lubitz` foreldre.

– Det er ingen grunn til å tvile på rapporten, sier de til samme avis.

Da VG besøkte Montabaur i fjor, i forbindelse med offentliggjøringen av etterforskningsrapporten etter styrten, fortalte Lubitz´mor til VG at de aldri ville uttale seg til media.

De har imidlertid vekket harme hos de etterlatte etter ulykken ved å rykke inn en annonse i lokalavisen hvor de takket for all støtte, og skrev at deres sønn var en « kjærlig og verdifull person».

UTENFOR GERMANWINGS: I tiden etter flystyrten i mars 2015, var det et hav av blomster og lys utenfor Germanwings`hovedkvarter ved Cologne-Bonn-flyplass. FOTO: REUTERS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder