Dette mener Norge om Syria-angrep

UTENRIKS

BEIJING/OSLO (VG) – Fra norsk side har vi forståelse for at det ble reagert etter det grusomme angrepet, sier utenriksminister Børge Brende fra Kina.

Publisert: Oppdatert: 07.04.17 14:26

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende er i Kina med tidenes største delegasjon, for å normalisere forholdet mellom Kina og Norge.

Under pressekonferansen i Beijing fredag kommenterte utenriksminister Børge Brende USAs Syria-angrep.

– Vi har forståelse for denne situasjonen, og håper at dette fører til en reell prosess i Sikkerhetsrådet. Nå må disse lidelsene ta slutt. Det finnes bare en politisk løsning på denne, sier Brende under pressekonferansen i Beijing.

Erna Solberg ønsket ikke å kommentere angrepene i pressekonferansen.

Syria har ikke vært et tema i møtet i dag annet enn at det er en vanskelig situasjon. Vi har snakket om bilaterale avtaler, sier Solberg til pressekorpset i Beijing.

USA svarte på det kjemiske gassangrepet i Syria tidligere i uken, med å avfyre 59 Tomahawk-missiler mot en regimestyrt flybase natt til fredag.

– Angrepet må sees i lys av den den forferdelige situasjonen i Syria. Det grusomme gassangrepet tidligere i uken viste med all tydelighet Syria-krigens brutalitet, sier Brende i Beijing.

OVERSIKT: Disse landene støtter Trump

Ap: På sin plass å reagere

Opposisjonspartiene i Stortinget går langt i å uttrykke forståelse for det amerikanske angrepet inne i Syria natt til fredag.

– Det er på sin plass at det reageres kraftig mot mord og overgrep på sivilbefolkningen, og vi har forståelse at USA har rammet det syriske flyvåpenet, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Han sier at gassangrepet mot sivilbefolkningen er det «mest opprørende overgrep mot sivile som verden har sett».

Venstre: Går an å forstå

– Dette gjør det ikke enklere, selv om det går an å forstå det USA gjorde i natt, ut fra Assads forferdelige overgrep mot sitt eget folk, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG.

– Men det er ikke ønskelig at Russland og USA bidrar til å eskalere konflikten seg imellom. Vi løser ikke Syria med bomber. Det må løses med forhandlinger, legger hun til.

SV: Advarer Trump

Bård Vegar Solhjell, utenrikspolitisk talsmann i SV, sier:

– Vi fordømmer bruken av kjemiske våpen, en hel verden reagerer på det. SV vil likevel advare mot President Trump sitt svar. Vi risikerer en skummel tilspissing av situasjonen, og det er vanskelig å se at det bidrar til en fredelig utvikling.

– Norge har forståelse for angrepet

Utenriksminister Børge Brende sa til norsk presse i Kina at situasjonen er komplisert.


– Men fra norsk side har vi forståelse for at det ble reagert etter det grusomme angrepet tidligere i uka. Angrepet synes å være begrenset og konsentrert til militære mål.

BAKGRUNN: Dette vet vi om USAs Syria-angrep

1 av 7DØDE: Ofre etter det som skal være et gassangrep ligger på en lastebil. Foto: SADDULDIN ZAIDAN, ANADOLU AGENCY, NTB SCANPIX

Utenriksministeren mener angrepet sender et kraftig signal.

– Assad-regimet har en historie med flere angrep mot egen befolkning, som også inkluderer tidligere bruk av kjemiske våpen. Det anslås at mer enn 400 000 mennesker har blitt drept i løpet av de seks årene konflikten har vart. Norge har gjentatte ganger kraftig fordømt angrep på sivilbefolkningen og bruk av kjemivåpen, legger utenriksministern til.

Les også: Putin: – Angrepet skader forholdet mellom USA og Russland

– Sikkerhetsrådet må ta ansvar

Brende mener det er beklagelig at Sikkerhetsrådet så langt ikke har kommet til enighet om felles reaksjon på gassangrepet

– Sikkerhetsrådet må nå ta sitt ansvar for å løse konflikten. Veien til fred og en varig politisk løsning kan bare gå gjennom forhandlinger.

Dette er det første direkte amerikanske angrepet mot regimet til Syrias president Bashar al-Assad siden borgerkrigen startet for seks år siden.

– Norge ble varslet på militære kanaler kort tid før angrepet fant sted, sier Brende

Sjokkbilder: Her sitter Abdel-Hameed med sine to døde barn

Den norske delegasjonens topp-møter i Kina er de første etter at dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobel Fredspris i 2010 noe som stoppet all diplomatisk kontakt mellom landene. Mandag møter statsminister Solberg den kinesiske presidenten Xi Jinping.

Torsdag kunngjorde Næringsminister Monica Mæland at forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina blir gjenopptatt.

Her kan du lese mer om