Peter Madsen dømt til livsvarig fengsel for drapet på Kim Wall

KØBENHAVNS BYRET (VG) Byretten har idømt den danske oppfinneren Danmarks strengeste straff for drapet på den svenske journalisten Kim Wall (30).

Publisert:

Den knusende og enstemmige dommen er i tråd med påtalemyndighetens påstand.

– Det er snakk om et kynisk og planlagt seksuelt overgrep og drap av særdeles brutal karakter på en tilfeldig kvinne, som i forbindelse med sitt journalistiske arbeid hadde tatt imot en tur i hans ubåt, sa dommer Anette Burkø mens hun leste opp dommen.

Peter Madsen ankom rettslokalet geleidet av en politimann få minutter før domsavsigelsen. Han var iført sort blazer og mørke briller. Han sto urørlig i vitneboksen da Burkø avsa dommen mot ham. Etterpå satte han seg på tiltalebenken hvor han ble sittende med senket blikk.

Bakgrunn: Her kan du få oversikt over hele saken

Peter Madsen er kjent skyldig i overlagt drap, grov mishandling og seksuelle overgrep mot Kim Wall i august 2017.

Han anket dommen på stedet.

Dom: Forberedt og planlagt

Madsen har selv kun erkjent å ha partert liket av Wall, og mener han handlet i panikk. Han har forklart at hun døde som følge av forgiftning ombord i ubåten.

les også

Ber om livsvarig fengsel for Peter Madsen

I dommen fremgår det derimot at retten finner det bevist at drapet var forberedt og planlagt, og de har lagt til grunn at Kim Wall ble mishandlet seksuelt mens hun var i live. Det er særlig en blodutredelse i hennes underliv retten har lagt til grunn for at Wall fremdeles var i live da Madsen stakk henne med skarpe gjenstander mot kroppen.

– Etter en samlet vurdering finner retten at tiltalte har drept Kim Wall. Han har tidligere interessert seg for drap og lemlestelse av mennesker, herunder spidding av kvinner, leser dommer Anette Burkø opp.

Retten: Ikke troverdig

Dommeren mener at forklaringene til Madsen i retten ikke har stått til troende, og har blant annet lagt vekt på at han har skiftet forklaringer flere ganger.

– Tiltaltes forklaring om at han oppfattet den første forklaringen sin som mer skånsom for avdødes pårørende virker ikke troverdig, særlig i lys av at liket ble partert opp, fortsetter dommeren.

I dommen heter det også at Madsen ikke har gitt noen god forklaring på hvorfor han hadde med seg ulike redskaper, som kniv, spissede skrutrekkere og sag, da han skulle på ubåttur med Wall august i fjor.

– Retten finner også at det ikke er gitt noen rimelig forklaring på hvorfor han parterte liket, og retten legger derfor til grunn at tiltalte parterte liket for å skjule sporene etter forbrytelsen han hadde begått, leser dommeren.

Retten har lagt til grunn at den mest sannsynlige årsaken til at Kim Wall døde, er halshugging. De mener Madsens forklaring på at Wall skal ha dødd som følge av en kulloseforgiftning ombord i ubåten, ikke er troverdig.

– Ville drepe neste kvinne som ble med i ubåten

Statsadvokat Jakob Buch-Jepsen holdt etter domsavsigelsen pressekonferanse utenfor Københavns byret. Der uttrykker han at han er fornøyd med dommen mot Peter Madsen.

les også

Rettspsykolog om Madsen: Viser ikke anger

– Vi er veldig tilfredse med rettens beslutning her i dag. De mener at Madsen har forberedt og planlagt drapet, at det er et drap som er begått med kynisme, og et drap som har vært seksuelt motivert. Det betyr at han også er kjent skyldig i tiltalen for seksuell mishandling under særlig skjerpende omstendigheter, sier aktor Jakob Buch-Jepsen.

Han viser til at retten har lagt vekt på at Madsen også har invitert andre kvinner med i ubåten.

– Dermed anser retten at Kim Will har vært et fullstendig uskyldig offer. Det var ikke et planlagt drap mot Kim Wall, men et planlagt drap mot den neste kvinnen som ville være med ham i ubåten.

Kan bety fengsel resten av livet

Livsvarig fengsel er tidsubestemt, og innebærer i prinsippet at en domfelt kan bli sittende fengslet resten av sitt liv. Man kan etter 12 år søke om prøveløslatelse.

I Danmark er den som til nå har vært fengslet lengst på livstidsstraff en 68 år gammel mann dømt for dobbeltdrap. Han har vært fengslet i 34 år, og har flere ganger søkt om prøveløslatelse, senest i 2017. Søknaden ble avvist av Østre landsret i oktober i fjor.

Til Ekstrabladet sier Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, onsdag kveld at hun har besøkt sin klient i fengselet, og at han er preget av dommen.

– Han er selvfølgelig meget påvirket og i en situasjon hvor han overveier hva som skal skje. Nå skal de hele synke inn, sier hun til avisen.

les også

Venninne: Madsen ville lage drapsfilm

Grunnen til at statsadvokat Jakob Buch-Jepsen påstod livsvarig fengsel, var blant annet at de rettspsykiatrisk sakkyndige konkluderte med at risikoen for fremtidig alvorlig kriminalitet er høy.

– Det er ikke snakk om en spontan handling. Dette er planlagt. Han hadde direkte forsett om å begå et seksualdrap med vilje, sa Buch-Jepsen under sin prosedyre mandag.

Aktor har gjennom rettssaken lagt vekt på Madsens stadig endrede forklaringer om hvordan Kim Wall døde, han har vist til flere videobeslag gjort hos Madsen som viser seksuell vold, tortur og drap på kvinner, og at det ble funnet blod av Kim Wall i ubåten og på Madsens nese da han ble pågrepet av politiet.

les også

Madsen om sine seksuelle forhold: – Jeg var den kjedelige

Madsens forsvarer slaktet derimot aktoratets bevisrekke, og mener at de har bygget hele saken på indisier og antakelser. Hun prosederte også på at det ikke har blitt fastslått en endelig dødsårsak, og at Madsens giftforklaring dermed står til troende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder